zo-ging-de-verloving-tussen-maxima-en-willem-alexander-er-in-het-echt-aan-toe-297846
©ANP

Wie de Videoland-serie Máxima volgt, zal nu al een stuk meer te weten zijn gekomen over onze koning en koningin. We weten het: een hoop dingen zijn gedramatiseerd, maar heel veel – en dan hebben we het zelfs over de haarclip op de blazer van een gefotografeerde Máxima in New York – is wél echt gebeurd. Zo ook uiteraard de grote gebeurtenis die deze week aan bod komt in de hitserie: de verloving tussen Máxima en Willem-Alexander. We blikken terug op de aankondiging.

Verloving Máxima en Willem-Alexander

De Argentijnse Máxima Zorreguieta, destijds werkzaam als bankier in New York, ontmoette (toen nog kroonprins) Willem-Alexander voor het eerst in 1999 in Sevilla. Na verschillende ontmoetingen belandt hun prille relatie in een sneltrein. De Nederlandse media krijgt al gauw lucht van de romance en Máxima verruilt in 2000 de Amerikaanse stad voor Brussel, waar ze meer kan leren over de Nederlandse taal, cultuur en gebruiken. Nog een jaar later, op 19 januari 2001, vraagt Willem-Alexander Máxima ten huwelijk.

Aankondiging door koningin Beatrix

De verloving wordt door koningin Beatrix, met prins Claus aan haar zijde, officieel aangekondigd in een speciale televisie-uitzending op 30 maart 2001. “Wij zijn als ouders bijzonder gelukkig met hun besluit hun leven verder met elkaar te delen. We hebben Máxima leren kennen als een intelligente, moderne vrouw”, vertelt Beatrix.

De koningin van destijds gaat ook kort in op de periode voor de verloving, waarin een rel ontstond vanwege het verleden van de vader van Máxima. Jorge Zorreguieta was staatssecretaris en minister van Landbouw in het regime van dictator generaal Jorge Videla. “Ze zijn zich ervan bewust dat veel mensen in ons land begrijpelijke twijfels hebben over hun liefde”, vertelt Beatrix. “Die gevoelens hebben ze zorgvuldig meegewogen bij het nemen van hun beslissing.” De koningin vraagt het publiek ook om Máxima de tijd en rust te gunnen om het land beter te leren kennen: “Ze moet de kans krijgen zich hier thuis te gaan voelen en zo spoedig mogelijk Nederlands te worden.”

Na de aankondiging deelt prins Claus ook nog wat woorden voor zijn oudste zoon en aanstaande schoondochter. Zo zegt hij dat hij Máxima aanraadde om zo snel mogelijk Nederlands te leren. “Dat heeft ze gedaan en dat heeft ze op een manier gedaan die niet te vergelijken is met het gestumper van wat ik toen heb gepresteerd”, grapt hij. Ook wenst hij Máxima “al het geluk aan de zijde van Willem-Alexander.”

Máxima komt ook kort aan het woord tijdens de aankondiging van de verloving. Ze vertelt: “Ik ben zo blij om met Alexander eindelijk in het openbaar te kunnen verschijnen.” Willem-Alexander voegt hieraan toe: “Ook ik ben gelukkig dat ik eindelijk niet meer mijn liefde voor Máxima onder stoelen of banken hoef te steken.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

verloving maxima Willem alexander aankondiging Beatrix claus
©ANP

Persconferentie Máxima en Willem-Alexander

Na de bekendmaking van de verloving volgt een persconferentie met Máxima en Willem-Alexander. En die zal heel wat kijkers nog flink zijn bijgebleven. Het verliefde stel was erg open over hun relatie en over hoe belangrijk besluit hun verloving is. Zo deelt Willem-Alexander: “Met zo’n beslissing ga je niet over één nacht ijs en zeker niet als je met zo’n beslissing iemand vraagt een groot deel van haar vrije, zelfstandige leven op te geven. Ik heb mij dan ook vele malen afgevraagd of ik haar dit aan kon doen. Telkens kwam ik tot de conclusie dat dit honderd procent het geval was.”

Net als zijn moeder gaat Willem-Alexander kort in op de afkomst van Máxima en de publicaties rondom het verleden van haar vader: “Diverse publicaties hebben soms een zware druk op onze relatie gelegd, waar we tot op heden steeds sterker zijn uitgekomen. Deze start zal hopelijk in de toekomst alleen maar positieve uitwerkingen hebben.”

‘Hij was een beetje dom’

Na de prins is ook Máxima aan het woord. Zorreguieta leerde in minder dan twee jaar Nederlands spreken, wat bij de kijkers een diepe indruk maakt. Ook weet de aanstaande kroonprinses het publiek in te pakken tijdens het beantwoorden van de vragen van de pers. Vooral over één opmerking wordt na de persconferentie nog veel gesproken. Nadat Willem-Alexander wordt geconfronteerd met een blunder die hij eerder beging – hij zei in een interview dat de vader van Máxima zou worden vrijgepleit – reageert Máxima met de inmiddels beroemde woorden: “Hij was een beetje dom.”

Hoewel de nieuwe kroonprinses met deze opmerking de harten van het publiek steelt, bleek later dat deze zin hoogstwaarschijnlijk was ingestudeerd. Ambtenaar Wim Kuijken deelde jaren later in het tv-programma Andere Tijden dat hij de zin had aangereikt tijdens het oefenen van de persconferentie.

Maar ingestudeerd of niet, de toon was meteen gezet voor de toekomst van een alom geliefde kroonprins – en later koningin. Bekijk de persconferentie hieronder.