koningin-maxima-draagt-een-controversieel-kledingstuk-de-culotte-297482
©ANP

Koningin Máxima draagt de afgelopen tijd monochrome look na monochrome look. Ook deze week. Hoewel de koningin dit vaak doet in de vorm van een jurk, rok of pak, kiest Máxima deze keer voor een kledingstuk dat zowel geliefd als gehaat is: de culotte. Máxima droeg de korte wijde broek naar een werkbezoek in Den Haag, en bewijst daarmee dat ook een controversieel mode-item als dit absoluut royal-proof kan zijn.

Koningin Máxima kiest voor de culotte

Het bezoek van koningin Máxima aan het Vadercentrum Adam in Den Haag markeerde een belangrijk moment van erkenning voor de inzet van vaders in het ouderschap en de gemeenschap. Het centrum biedt ondersteuning en begeleiding aan vaders, met als doel hen te helpen bij hun rol als opvoeders en bij het vinden van werk en sociale integratie. Tijdens haar bezoek sprak de koningin met vaders over hun ervaringen en uitdagingen, en loofde ze hun inzet voor hun gezinnen en de samenleving als geheel.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Naast haar betrokkenheid bij de kwesties waar het Vadercentrum zich voor inzet, trok Máxima ook de aandacht met haar outfit. Ze koos voor de culotte, een item waar we haar niet vaak in zien. Haar outfit, een gestreepte set, bestond uit een jas en broek (de culotte dus). Dit keer niet van een van haar go-to merken – Natan of Claes Iversen – maar van het high-street merk Massimo Dutti. De koningin heeft de combinatie al vaker gedragen (de look is dan ook afkomstig uit een oudere collectie), maar desalniettemin is het een set die opvalt tussen alle chique pakken, jurken en rokken.

De geschiedenis van de culotte

De culotte, een wijde broek die een soort hybride is tussen een broek en een rok, is zo’n item waar velen een haat-liefdeverhouding mee hebben. Door zijn unieke pasvorm en ontwerp is het kledingstuk vaker wel dan niet een onderwerp van discussie geweest. Tegelijkertijd heeft de culotte een betekenisvolle geschiedenis.

De broek vindt zijn oorsprong in de Franse Revolutie, waar het werd gedragen als een symbool van gelijkheid en vrijheid. Vrouwen droegen culottes als een daad van verzet tegen de beperkende en onpraktische kledingnormen van die tijd. Door te breken met traditionele gendernormen en het omarmen van een kledingstuk dat zowel comfortabel als stijlvol is, draagt dit kledingstuk in zekere zin bij aan een herdefiniëring van vrouwelijkheid en emancipatie.

Sindsdien is de culotte geëvolueerd en heeft het verschillende modeschommelingen doorgemaakt. Het blijft echter een kledingstuk dat de grenzen van traditionele kleding (het is geen klassieke broek en geen klassieke rok) uitdaagt. En nu dus zelfs ook perfect blijkt voor een royal-look.

Koningin Máxima in culotte
©ANP