dialogen-openen-en-stereotypes-doorbreken-dit-is-er-te-doen-tijdens-black-history-month-285177

Het is februari, en daarmee is de internationale Black History Month (ook in Nederland) van start gegaan. Gedurende deze maand, tot 1 maart, nemen we de tijd om stil te staan bij zwarte sleutelfiguren en de geschiedenis van zwarte mensen. Een geschiedenis die, zoals zangeres France Gall treffend verwoordt in het lied Ella, elle l’a, (zowel pijnlijk als mooi). Dit nummer is overigens tevens een ode aan de Amerikaanse jazzzangeres Ella Fitzgerald.

Black History Month 2024 in Nederland

Ook in Nederland wordt op verschillende plaatsen aandacht besteed aan de prestaties, schoonheid en bijdragen van zwarte mensen. Evenementen die dit belangrijke thema belichten en een platform bieden om de dialoog te openen, stereotypes te doorbreken en een brug te slaan tussen gemeenschappen. Pak je agenda erbij en ontdek wat er te doen is tijdens Black History Month in Nederland.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

ReLabeled in I love Illustration Gallery

Speciaal voor Black History Month lanceert illustrator Mylo Freeman een serie nieuwe modetekeningen. De tentoonstelling ReLabeled viert de invloed van zwarte vrouwen in de wereld van mode, schoonheid en kunst. De tekeningen van bekende vrouwen – onder andere  Naomi Campbell, Missy Elliot en Rihanna – zijn tot en met 11 februari te bekijken in de I Love Illustration Gallery in Amsterdam.

De Hallen Amsterdam, Hannie Dankbaarpassage 5, Amsterdam

Black & Brown Love Night in Bar Bario

Woensdag 14 februari om 19:30 uur organiseert Bar Bario zijn vijfde Black & Brown Love Night, een datingevent op Valentijnsdag exclusief voor ‘Black & Brown schoonheden die op zoek zijn naar liefde’, luidt de boodschap. Een ticket voor Black & Brown Love Night kost 11 euro en is inclusief een welkomstdrankje.

Bar Bario, Bilderdijkstraat 186, Amsterdam

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door BAR BARIO (@bar.bario)

Creative Jam Sessions in The Social Hub The Hague

Welke hindernissen ondervind je als zwarte professional? Op donderdag 15 februari van 18:00 tot 22:00 uur verwelkomt The Social Hub in Den Haag je voor een inspirerende avond. Zo legt de paneldiscussie EmpowerIn de focus op duurzame oplossingen voor diversiteit- en inclusievraagstukken. Onderwerpen zoals racisme en empowerment staan centraal. Daarnaast biedt Career & Entrepreneur Clinic praktische carrièreoplossingen en ondersteuning voor professionals. Een ticket kost 5 euro.

The Social Hub The Hague, Hoefkade 9, Den Haag

Baobab Nights: Changing Narratives in The Extra Mile

Op zaterdag 17 februari zal de Omek-gemeenschap samen met Patta verschillende aspecten van eenheid, begrip en liefde verkennen. Verwacht (vanaf 17:00 uur tot laat): muziek, spelletjes, groepsdiscussie, netwerkmogelijkheden en eten. “Maak deel uit van een avond waarop verhalen verschuiven en verbanden worden gelegd, allemaal in de geest van eenheid en begrip.” Tickets kosten 17,50 euro.

The Extra Mile, Hessenbergweg 8, Amsterdam

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Omek (@my_omek)

BPTUnpacks: The Color Purple in Bijlmer Parktheater

Zin in een huiskamergesprek over The Color Purple? Vrijdag 23 februari van 19:30 tot 21:00 uur vindt BPTUnpacks plaats, een panelgesprek waarin “de verbeeldingen, vertellingen en vreugde van zwarte schrijvers, film- en theatermakers centraal staan.” Romana Vrede, Simone Lagrand, Shirley Ahura en Ayra Kip vergezellen programmamaker Simone Zeefuik voor een gesprek over belangrijke thema’s van de film. Er valt ook een prijzenpakket te winnen: de winnaar van de ‘blues women in film-quiz’ vertrekt met een fijn prijzenpakket. Een ticket kost 12,50 euro.

Bijlmer Parktheater, Anton de Komplein 240, Amsterdam

 

EmpowerIn in The Social Hub Rotterdam

Social Hub in Rotterdam organiseert op 29 februari van 18.00 tot 22.00 uur een panelgesprek over het navigeren van diversiteit, gelijkheid en inclusiviteit op de werkvloer. Onderwerpen die worden behandeld zijn onder andere culturele identiteit, racisme, micro-agressie, het aanpakken van discriminatie en mentale gezondheid. Een ticket kost 5 euro.

The Social Hub Rotterdam, Willem Ruyslaan 225, Rotterdam