deze-boeken-zijn-stuk-voor-stuk-heerlijke-pageturners-voor-op-het-strand-258912
©ANP

De zomer is hier. De temperaturen stijgen en steeds vaker ploffen we neer in de tuin, het park of wellicht op het terras van een heerlijke strandtent om te genieten van het warme weer. Ondertussen kijk je misschien reikhalzend uit naar die langverwachte zomervakantie die eraan zit te komen, in eigen land of zoals vele Nederlanders in Zuid-Europa. Dé must-have voor een zonvakantie? Een niet-plakkerige zonnebrand natuurlijk, maar óók een goed boek, waarin je jezelf kunt verliezen tijdens de talloze stranddagen die wellicht op de planning staan. Wie wel een tip kan gebruiken, is aan het juiste adres. Na een rondgang langs de burelen van de Vogue-redactie stelden we deze lijst samen met boeken die je wil lezen in de zomer van 2023.

Boeken voor de zomer van 2023

Vogue-redacteuren geven antwoord op de vraag welk boek hen is bijgebleven, óf welk boek zij deze zomer dolgraag zouden willen lezen. Het resultaat is een lijst vol boekentips die het jou wel heel makkelijk maakt om een fijne pageturner te bemachtigen. Precies op tijd voor iedereen die van plan is om op vakantie de dagen al lezend te slijten op het strand.

‘Hier zijn is niet de bedoeling’ van Lauranne van Grinsven

Eindredacteur Annemieke Riesebos: “Ik vind het leuk om boeken van jonge Nederlandse schrijfsters te lezen en er zijn de afgelopen jaren best wat mooie exemplaren verschenen. Zo ook dit debuut van Lauranne van Grinsven, dat vorig jaar uitkwam. Hier zijn is niet de bedoeling maakte indruk op mij. Dit boek ontroert, laat je nadenken en is op een goede manier grappig. Het verhaal gaat over Saar. Door het overlijden van haar opa moet ze terug naar haar geboortedorp. Als haar oma vraagt om te blijven, moet ze zich opnieuw verhouden tot haar familie en vooral tot haar moeder. En relaties en wisselwerkingen tussen mensen (en vooral gezinsleden) blijven interessant. Oh, en wees niet bang, klinkt zwaar allemaal, maar er valt genoeg te grijnzen als je – liggend op je strandbed – in dit verhaal duikt.”

Hier zijn is niet de bedoeling, van Lauranne van Grinsven
©Bol.com

Hier zijn is niet de bedoeling, € 22,99

‘De zeven echtgenoten van Evelyn Hugo’ van Taylor Jenkins Reid

Online redacteur Marjolein van den Brand: “De zeven echtgenoten van Evelyn Hugo uit de California Dream-reeks van Taylor Jenkins Reid heb ik in één ruk uitgelezen. Meeslepende liefde, een flinke dosis drama, de onbegrensde mogelijkheden (en de minder mooie kanten) van het oude Hollywood en een enorme plottwist: dit boek heeft het allemaal. Het gaat over superster Evelyn Hugo, een soort fictieve mix van Marilyn Monroe en Elizabeth Taylor, die op haar oude dag haar levensverhaal kwijt wil. De jonge journalist Monique Grant is de uitverkorene. Als lezer word je meegenomen in Evelyns turbulente levensloop, afgewisseld met scènes die je weer naar het nu trekken. Een echte pageturner.”

De zeven echtgenoten van Evelyn Hugo, van Taylor Jenkins Reid
©Bol.com

De zeven echtgenoten van Evelyn Hugo, € 9,99

Wil je ‘m net als Vogue’s Marjolein lezen als e-book? De e-versie (in het Nederlands) is hier te koop. De paperback (in het Engels) koop je via de knop hieronder.

‘Het was maar één mailtje’ van Lonneke van Engelen

Online redacteur Martine Findhammer: “Sexy, smeuïg en spannend: zo kan ik Het was maar één mailtje van Lonneke van Engelen het best omschrijven. Dit boek hoort zéker in dit lijstje met leuke boeken voor de zomer van 2023. Het vervolg op Alleen een beetje verliefd misschien is een heftig, maar ook met humor geschreven verhaal over de liefdesrelatie tussen Lonneke en Raf. De twee zijn stapelgek op elkaar en besluiten – misschien ietwat te impulsief – na een tijdje hun huidige partner te verlaten en samen verder te gaan. Maar dan begint de ellende. Is het wel de juiste keuze geweest? Dit boek is een emotionele rollercoaster die niet eindigt zoals je verwacht.”

Het was maar één mailtje, van Lonneke van Engelen
©Bol.com

Het was maar één mailtje, € 22,99

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

‘Luster’ van Raven Leilani

Eindredacteur Marloes van Wijnen: “Het boek Luster van de Amerikaanse schrijfster Raven Leilani was eigenlijk al een grote hit in de zomers van 2020 en 2021 – toen topmodel Emily Ratajkowski (en vele anderen met haar) het boek verslonden. Ikzelf deed dat vorige zomer, en stel voor dat jij ‘m voor de zomer van 2023 op je boekenlijstje zet. Het is namelijk de perfecte pageturner voor op het strand: luchtig, confronterend, serieus en grappig tegelijk.

Luster vertelt het verhaal van de twintiger Edie, een jonge zwarte vrouw die in New York woont, met moeite rondkomt en zich in de date-fase van haar leven bevindt. Dan ontmoet ze een getrouwde man, en voordat ze het weet maakt ze onderdeel uit van een open relatie met een wit, rijk stel, dat bovendien een dochter van kleur heeft met wie Edie al snel een connectie heeft. Luster snijdt subtiel maar krachtig maatschappelijke thema’s aan, terwijl je ondertussen als lezer verzot raakt op het typische, ietwat rommelige millennial-leven van de New Yorker in de stad.”

Luster, van Raven Leilani is een fijn boek voor de zomer van 2023
©Bol.com

Luster (in het Engels), € 11,22

‘Tomorrow, and Tomorrow and Tomorrow’ van Gabrielle Zevin

Head of digital Lisa Goudsmit: “Ik lees momenteel met mijn boekenclub het boek Tomorrow, and Tomorrow and Tomorrow van Gabrielle Zevin. Eerst even over die boekenclub: ik kan dit iedereen aanraden. In mijn clubje hebben we naar aanleiding van het boek al veel goede gesprekken over het leven gehad. Die gesprekken gaan gepaard met een kaasplank en een wijntje (dat is inmiddels dan ook een van de vele namen van onze club), maar dat geeft niet. Júist waardevol, zou ik zeggen.

Dan het boek. Deze veel bejubelde roman gaat over Sam en Sadie die elkaar ooit in een ziekenhuis ontmoeten, een band opbouwen en elkaar jaren later weer tegenkomen. Ze creëren hun eigen wereld en verzanden in een verhaal dat ze niet hadden verwacht – een beetje zoals mijn boekenclub. Het is een dik boek dus ik moet hem nog uitlezen, maar dat doe ik deze zomer lekker op mijn waterproof Kobo Libra 2 e-reader aan het strand. Dat is mijn laatste tip want ik, eigenlijk echt een papierliefhebber, ben he-le-maal om van dit digitale gemak.”

Tomorrow, and Tomorrow and Tomorrow, van Gabrielle Zevin is een fijn boek voor de zomer van 2023
©Bol.com

Tomorrow, and Tomorrow and Tomorrow (in het Engels), € 16,96

‘De magie van reizen’ van Rosa Bertram

Social media redacteur Romee Avril van der Veen: “Verser van de pers kan bijna niet. En wat heb ik zin om dit boek in de zomer van 2023 op het strand te lezen. Van De magie van Reizen gaat je avontuurlijke hart ongetwijfeld sneller kloppen. Het debuut van Rosa Bertram is een inspirerend boek over de mysterieuze, maar ook de wetenschappelijk bewezen, kracht van reizen. Als iemand die veel reist, besef ik hoe mijn avonturen in het buitenland veelal fungeren als een spiegel voor mijn realiteit thuis. Rosa vat dit samen in een samenhangend verhaal, op basis van gesprekken met psychologen, filosofen en wetenschappers. Maar ook verhalen van medereizigers zelf komen aan bod. Het boek daagt je onder meer uit een bewuster mens te worden. Spoiler: je hoeft hiervoor níet direct naar de andere kant van de wereld te vliegen. Go explore, honeys!

De Magie van Reizen, van Rosa Bertram is een fijn boek voor de zomer van 2023
©Bol.com

De magie van reizen, € 22,99

Vogue.nl ontvangt een commissie wanneer je iets aanschaft via een affiliatelink op onze site.