deze-mooie-romans-lazen-vogue-redacteuren-in-een-ruk-uit-249263
©Anne Menke / Vogue Living voorjaar, 2018

Druilige herfstdagen vragen om een kop thee met een goed boek. Het liefst zo’n exemplaar dat je in één ruk uitleest en vervolgens meteen aan al je vrienden wil tippen. Een rondje door de Vogue-redactie leidt tot een handige leeslijst die je nieuwe inspiratie geeft. Eerder tipten we al vijf inspirerende boeken en vijf ultieme zomerboeken, maar deze keer zijn het zes mooie romans die als boekentips de lijst sieren. Dus aanvullen maar, die boekenkast.

Deze lijst is onafhankelijk geselecteerd door de redactieleden van Vogue Nederland.

Nooit meer iets missen van Vogue.nl? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste fashion- en beautynieuws.

Boekentips: mooie romans

‘Een onverwachte broederschap’ van Amin Maalouf – Yeliz Çiçek, hoofdredacteur

“Dit boek gaat over een perstekenaar die op een onbewoond eiland woont, ver weg van de bewoonde wereld – iets waar iedereen weleens over nadenkt: in een heerlijk huis, ergens schrijven of tekenen. Hij ontdekt dat er nóg één iemand op het eiland woont, waar hij een speciale band mee krijgt. Plots krijgen de twee bericht uit de bewoonde wereld, dat er een nucleaire oorlog dreigt en er een nieuw soort mensheid is ontdekt, die eigenlijk alleen maar goeds doet en vrede wil. Een boek dat je laat nadenken over de moderne wereld en over de mensheid.”

'Een onverwachte broederschap' van Amin Maalouf
©Davidsfonds

Een onverwachte broederschap, € 29,99

‘Ik geef je de zon’ van Jandy Nelson – Marloes van Wijnen, eindredacteur

“De manier waarop schrijfster Jandy Nelson de band tussen tweelingen Jude en Noah omschrijft, geeft je het gevoel dat je het duo echt kent. Hoewel hun karakters niet meer van elkaar kunnen verschillen, zijn broer en zus lange tijd onafscheidelijk – de eigenaardige onderonsjes die de twee hebben brengen de personages op prachtige wijze tot leven – totdat een tragische gebeurtenis hen uit elkaar drijft. Doordat Nelson de hoofdstukken afwisselend door de ogen van Noah en Jude schrijft, ga je niet alleen beide kanten van het verhaal steeds beter begrijpen, ook kom je er – nog eerder dan de personages zelf – achter hoe de vork in de steel zit. Bovendien hebben boeken die op bijzondere wijze aan hun titel komen altijd een streepje voor bij mij – en daar blijkt Nelson een uitblinker in.”

Boekentips mooie romans: 'Ik geef je de zon' van Jandy Nelson
©Walker Books

Ik geef je de zon, € 15,-

“Zelf las ik het boek in het Engels, dat bovendien een prachtige cover heeft, geïllustreerd door illustrator Sophie Heywood (zie hierboven). De Nederlandse versie koop je via de knop hieronder. De Engelse versie koop je hier.”

‘Wij, Twee Jongens’ van Aline Sax – Rune de Beer, online stagiair

“Het verhaal speelt zich af in 1910. Een jonge Belgische man genaamd Adriaan emigreert dat jaar naar New York om daar een nieuw leven te beginnen. Bij aankomst vindt hij het maar niks, hij moet hard werken en vindt moeilijk zijn draai. Maar dan ontmoet hij een bijzondere man, wordt hij verliefd en slaat z’n leven om… Het boek is enorm romantisch en zo geschreven dat je als lezer je makkelijk kan verplaatsen in de gevoelens en de situatie van Adriaan – ik zelf in ieder geval wel. Ook is het een ander verhaal dan je gewend bent door het homoseksuele aspect.”

Boekentips mooie romans: 'Wij, Twee Jongens' van Aline Sax
©Infodok

Wij, twee jongens, € 19,99

‘We hebben het over je gehad’ van Stéphanie Hoogenberk – Martine Findhammer, online redacteur

“Het debuutroman van Stéphanie Hoogenberk, We hebben het over je gehad, is een feest der herkenning. Met een scherpe pen, ietwat ongemakkelijkheid én een hoop humor vertelt de schrijfster over de worsteling en de complexiteit van vriendschappen. Het boek – met daarin zes persoonlijke verhalen rond dit thema – is een absolute pageturner.”

'We hebben het over je gehad' van Stéphanie Hoogenberk is een van de boekentips voor mooie romans van de Vogue-redactie
©Prometheus

We hebben het over je gehad, € 20,-

Wij zijn niet als hagedissen’ van Erika Bianchi – Annemieke Riesebos, eindredacteur

“Het is alweer een tijdje geleden dat ik dit boek las, maar het verhaal blijft in m’n hoofd zitten. Al zal het feit dat-ie vaak bovenop mijn boekenstapel ligt omdat ik het omslag zo mooi vind daar wellicht aan bijdragen. Wij zijn niet als hagedissen is geschreven door de Italiaanse Erika Bianchi. Zij is historicus en houdt zich bezig met de vraag hoe het komt dat mensen worden zoals ze zijn.

Het verhaal begint in 1948 aan de Franse kust, waar de achttienjarige Italiaan Zaro de Franse Lena ontmoet. Negen maanden later wordt Isabelle geboren, maar de Italiaanse jongen wil niets van de baby weten. De eerste tien jaar van Isabelles leven zorgt Lena voor haar, maar dan gaat ze met haar dochter in Zaro’s dorp wonen en confronteert ze hem met haar. Als ze een nieuwe liefde ontmoet, laat ze Isabelle zelfs achter. Wat dat allemaal voor gevolgen heeft, moet je natuurlijk zelf gaan lezen, maar het is een écht mooi geschreven roman over de levens van vier generaties vrouwen.”

Wij zijn niet als hagedissen, € 18,95

'Wij zijn niet als hagedissen' van Erika Bianchi als een van de boekentips voor mooie romans
©Signatuur

‘De kleine deugden’ van Natalia Ginzburg – Lisa Goudsmit, head of digital

“Dit boek ben ik momenteel aan het lezen. Eigenlijk is het niet echt een roman, maar een verzameling korte verhalen en essays (volgens de achterflap ‘een collectie van elf portretten’). Dat vind ik soms wel fijn, als ik de concentratie niet heb voor een heel boek. Het is een nieuwe uitgave: de verhalen erin zijn namelijk al veel ouder. De Italiaanse Natalia Ginzburg schreef de hoofdstukken namelijk tussen 1944 en 1962, gebaseerd op haar eigen leven. Dat was, spoiler alert, vrij tragisch; de eerste man van de Joodse schrijfster werd vermoord in de Tweede Wereldoorlog, waarna ze alleen achterbleef met kleine kinderen. Ginzburg schrijft heel beeldend, meeslepend en ook wel tragikomisch in al haar hardheid en directheid. Geen dijenkletser dit, wel een heel mooie en inspirerende bundeling die je de kleine deugden van het leven doet waarderen.”

'De kleine deugden' van Natalia Ginzburg
©Nijgh & van Ditmar

De kleine deugden, € 21,99