waarom-iedereen-het-heeft-over-het-boek-im-glad-my-mom-died-van-jennette-mccurdy-219744
©AP Photo/Chris Pizzello

Millennials en oudere Gen Z-ers kennen Jennette McCurdy hoogstwaarschijnlijk als Sam Puckett: een grappig, sarcastisch personage in de geliefde jeugdsitcom iCarly en de kortstondige spin-off Sam & Cat, met Ariana Grande. Na deze grote rollen hing de kindster haar acteercarrière al gauw aan de wilgen. In haar memoires I’m Glad My Mom Died klapt ze uit de school waarom.

Op Booktok (de boekenkant van TikTok, red.) kan men geen genoeg van de autobiografie van McCurdy krijgen. Ook werden podcastmakers Claire Parker en Ashley Hamilton van de luistershow Celebrity Memoir Bookclub nog nooit zo vaak verzocht om een boek te bespreken als het boek van de schrijfster – zelfs al toen het boek nog niet eens uit was. Maar waarom maakt juist deze memoires de tongen los?

De controversiële titel

Uiteraard, de controversiële titel van het boek trok allereerst meteen de aandacht. Toen McCurdy deze bekendmaakte in april, wist ze mensen tegen de schenen te schoppen, want hoe kún je het in hemelsnaam fijn vinden dat je moeder dood is? Maar de titel bracht ook het gewenste effect: om gerust te zijn dat je moeder er niet is, moet er veel aan de hand zijn geweest, vermoedde het publiek. En dat was er zeker.

De jeugd van Jennette McCurdy

Nu het langverwachte boek uit is, wordt duidelijk hoe Jeannette McCurdy haar jaren in de giftige entertainmentindustrie écht doormaakte. Of zoals Vanity Fair het treffend beschrijft: ze verwijdert de suikerlaag van de façade van haar sitcom-ervaringen.

McCurdy brak op zesjarige leeftijd door als kindster nadat haar moeder, Debra, haar eigen niet-gerealiseerde ambities om actrice te worden projecteerde op haar dochter. Binnen een paar jaar werd de actrice de belangrijkste kostwinner voor haar gezin. Ze verscheen in commercials en televisieseries en brak uiteindelijk door als Sam in de Nickelodeon-show iCarly.

Ondertussen had de vrolijke, jonge actrice te maken met een gewelddadige moeder die regelmatig uitbarstte als ze haar zin niet kreeg. Naar de buitenwereld was Debra charismatisch en innemend, maar achter gesloten deuren was ze narcistisch en manipulatief, aldus McCurdy.

Daarnaast zorgde het controlerende karakter van haar moeder ervoor dat McCurdy op jonge leeftijd een eetstoornis kreeg. Om in het Hollywood-plaatje te passen, moest de actrice op jonge leeftijd calorieën tellen en werd haar lichaam iedere zondag opgemeten met een meetlint. Ook werden regelmatig ‘medische check-ups’ uitgevoerd om te controleren of ze gezond was, met als reden dat haar moeder borstkanker kreeg toen McCurdy twee jaar oud was. Debra deed dit door te voelen aan intieme lichaamsdelen.

‘The Creator’

Maar haar moeder is niet de enige die de actrice een traumatische jeugd bezorgde. In haar tell-all vertelt de actrice ook over een medewerker van iCarly, die ze ‘The Creator’ noemt. McCurdy beschrijft dat ‘The Creator’ haar masseerde op het werk, haar in een bikini fotografeerde en haar onder druk zette om te drinken terwijl ze minderjarig was. Ook wist McCurdy dat ze niet de enige was bij wie dit gebeurde, maar dat iedere ‘nieuwe ster’ deze behandeling onderging.

Op het internet kwam men al gauw tot de conclusie dat dit wel om uitvoerend producent Dan Schneider moest gaan. Schneider vertrok in 2018 abrupt bij Nickelodeon. Destijds werd in de media gesproken over medewerkers die meerdere klachten van misbruik tegen hem indienden.

Volgens McCurdy werd haar door Nickelodeon 300.000 dollar geboden om na haar werk als actrice niet te spreken over de gebeurtenissen op de set. In een interview met Nightline legt McCurdy uit dat het voor haar belangrijker was om een pad van integriteit te kiezen, dan om ‘zwijggeld’ aan te nemen.

Toch mist Jennette McCurdy haar moeder

Na de onthullingen in haar boek kun je op z’n minst stellen dat McCurdy een heftige jeugd heeft gehad. Toch had de jonge actrice dit lang niet door. Ze kreeg na de dood van haar moeder in 2013 een terugval in haar eetstoornis en later kampte ze met een alcoholverslaving. Ook leefde ze lange tijd nog volgens de regels van haar moeder, om zo haar nalatenschap in leven te houden. Therapie heeft McCurdy uiteindelijk doen laten inzien dat ze als kind is mishandeld. Ze leerde met haar trauma om te gaan en kreeg haar leven weer op de rit – iets wat ze naar eigen zeggen nooit had gekund als haar moeder nog zou leven. Dit is dan ook de reden dat McCurdy zo achter de titel van haar boek staat.

De onthullingen betekenen overigens niet dat de actrice haar moeder niet mist. In een interview met Goodmorning America legt ze uit: “Verdriet jegens mijn moeder was voor mij vroeger heel ingewikkeld. Ik voelde me heel boos en was in de war over waarom ik om haar rouwde. Ik vond dat ze mijn tranen en mijn verdriet niet verdiende. Ze was abusive.”

Inmiddels kan ze hier beter mee omgaan. “Nu voelt het alsof ik haar gewoon kan missen, en ik denk dat dat alleen mogelijk is vanwege de genezing die plaatsvond door het schrijven van het boek.”