voor-een-goede-start-van-het-jaar-deze-5-inspirerende-zelfhulpboeken-geven-inzicht-in-je-hart-en-brein-283395
©Anne Timmer, Vogue Living

Zelfhulpboeken zijn altijd populair, maar januari is bij uitstek een goede maand voor een inspirerende leeslijst. New year, new me – dat idee. Zo’n inspirerend boek kan je fijne handvatten geven om je leven, of een aspect daarvan, onder de loep te nemen en wat zaken te verbeteren – soms aan de hand van een specifieke hulpvraag, soms meer om de algehele visie op jouw levensstijl te analyseren. Wij zetten vijf inspirerende zelfhulpboeken met uiteenlopende onderwerpen op een rij, van het herstellen van een burn-out tot het handelen vanuit je hart, zowel in het zakelijke leven als privé.

Inspirerende zelfhulpboeken

Brankele Frank – Over de kop

Met een burn-out krijgen helaas veel mensen te maken. De vraag is vooral: hoe kom je er vanaf? En wat gebeurt er dan eigenlijk precies in je hersenen? Brankele Frank is naast ervaringsexpert ook neurobioloog. Ooit werkte ze als een consultant bij een groot bedrijf, vloog ze de wereld over, had ze een druk sociaal leven en rende ze ook nog de triatlon. Tot het niet meer ging. Ze kreeg een burn-out en vond dat een gebrek aan kennis over haar gezondheid haar genezing in de weg zat. Vanuit de behoefte om zelf te begrijpen wat er in haar lichaam gebeurde, onderzocht ze wat een burn-out is en ontdekte ze dat je dit ook in de hersenen kunt zien. Frank besloot een boek hierover te schrijven, zowel als neurobioloog als consultant. Tijdens het schrijfproces, kreeg ze – je bedenkt het niet – opnieuw een burn-out. Al die inzichten en ervaringen verwerkte ze in een (zelfhulp)boek dat zowel persoonlijk als wetenschappelijk is – interessant voor iedereen die weleens stress ervaart.

Over de kop inspirerend zelfhulpboek over burnouts van Brankele Frank
©Bol.com

Over de kop, € 24,99

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Jan Ryde – When business is love

Dit is een atypisch zelfhulpboek, om meerdere redenen. De schrijver is namelijk Jan Ryde, CEO van Hästens en erfgenaam van het familiebedrijf – niet een typische schrijver dus. Daarnaast is het boek opgezet als een biografie van zowel het bedrijf als Ryde zelf, waarin de schrijver zijn anekdotes doorspekt met tips om een bedrijf vanuit liefde te runnen. Ryde is zelf ook een atypische, inspirerende CEO. Wie hem – net als ik – ontmoet, heeft eerder het idee met een vredelievende hippie te spreken dan met de baas van een wereldbedrijf. Maar Ryde is beide. In When Business Is Love doet hij zijn leiderschapsfilosofie uit de doeken, gebaseerd op een bedrijfscultuur vol eerlijkheid, vakmanschap, liefde voor collega’s én het product. “Ik moedig je aan om, bij het lezen van elk hoofdstuk, het stapsgewijze recept voor succes en liefde te onthullen dat voor velen van ons van onschatbare waarde is, en om het toe te passen in zowel je persoonlijke als professionele leven”, aldus Ryde.

Business if Love inspirerend zelfhulpboek van Hastens
©Hästens

When business is love, € 23,55

Tess Keijzer – Moedig leiden vanuit je hart

Sociaal psycholoog Tess Keijzer werkte jarenlang als leiderschapscoach en -trainer bij grote bedrijven. Daar zag ze werknemers die vooral bezig zijn met cijfers en targets, maar niet vanuit hun hart handelen. Omdat ze anderen een connectie met zichzelf gunt, besloot ze eerst bij zichzelf te beginnen. Ze volgde coachingprogramma’s, maar haar echte wake-upcall was een mountainbike-val, waardoor ze werd gedwongen “een versnelling lager te gaan”. Na verdere verdieping in moderne neurowetenschappen ontwikkelde ze haar eigen zogeheten ‘Hart Leiderschap Model’: een “methode die je helpt om vanuit je hart te leven en leiden”. Dit is ook het onderwerp van Moedig Leiden Vanuit Je Hart. Met dit inspirerende zelfhulpboek leer je vanuit zowel je hart als brein, in harmonie met elkaar, te functioneren. Het geeft zowel wetenschappelijke uitleg als concrete tips voor alle leiderschapsrollen die je vervult, voor in het zakelijke leven en privé.

Moedig Leiden vanuit je Hart zelfhulpboek van Tess Keijzer
©And Heart

Moedig leiden vanuit je hart, € 24,99

Mirjam de Ruiter – De magie van creatie

Behoefte om lekker aan de slag te gaan met je handen? Volgens Mirjam de Ruiter kom je goed tot rust door even offline creatief bezig te zijn. “Met je handen op papier werken is als een soort meditatie waardoor je even uit je hoofd gaat en stopt met piekeren en je zorgen maken”, aldus De Ruiter. Als illustrator kent ze als geen ander de kracht van creatie, en in dit boek geeft ze haar tips graag door. Eigenlijk is dit dus niet zozeer een zelfhulpboek, maar eerder een inspirerend werkboek. Als een kleurrijk dagboek is het ingedeeld aan de hand van de seizoenen, met daarbij inspirerende teksten, toegankelijke oefeningen en een soort journal-pagina’s om zelf vol te schrijven.

De magie van creatie is een inspirerend zelfhulpboek van Mirjam de Ruiter
©Bol.com

De magie van creatie, € 21,99

Overprikkeld brein

Dit boek kwam al uit in juni 2022, maar is wegens succes onlangs ook in het Engels uitgebracht. Charlotte Labee is dan ook een bekende naam in de wereld van de zelfhulpboeken, gericht op persoonlijke ontwikkeling en het begrijpen van je brein. Overprikkeld brein is een praktisch zelfhulpboek – of eigenlijk: een handboek – waarin je ook een tienstappenplan en ademhalings- en meditatie-oefeningen vindt. Daarnaast legt Labee uit hoe ons brein überhaupt vaak overprikkeld en vermoeid raakt. Een inspirerend zelfhulpboek dat zowel context biedt als concrete tips.

Overprikkeld Brein zelfhulpboek van Charlotte Labee
©Bol.com

Overprikkeld brein, € 24,99