7-prachtige-koffietafelboeken-om-cadeau-te-doen-of-je-eigen-interieur-mee-te-verrijken-231892
©Hans van Brakel, Vogue Living – de boekenkast in het huis van sieradenontwerper en beeldhouwer Bibi van der Velden in Portugal

Ze prijken prachtig op je salontafel, op je dressoir of in de kast, opgestapeld, breed uitgestald of rechtopstaand: we hebben het natuurlijk over koffietafelboeken. Ze staan bekend om hun kleurrijke vormgeving en barsten van de uitzonderlijke fotografie, waardoor je interieur niet alleen een kleurrijke en intellectuele upgrade krijgt, maar je ook jouw hobby, interesse of passie als het ware in je eigen woonkamer tentoon kunt stellen.

Koffietafelboeken kunnen over allerlei onderwerpen gaan. Ze zijn een ode aan een specifieke fotograaf of een muze, duiken in een bepaalde geschiedenis of tonen de mooiste reisbestemmingen of architectuur. Wil je jouw verzameling uitbreiden of zoek je nog een mooi exemplaar om cadeau te geven? Vogue tipt zeven koffietafelboeken die jij en jouw dierbaren voor altijd willen bewaren.

Nooit meer iets missen van Vogue.nl? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste fashion- en beautynieuws.

Koffietafelboeken: 7 tips

The New Stijl

Nederland kent behoorlijk wat creatief talent. In het koffietafelboek The New Stijl vind je een verzameling van de meest spraakmakende Nederlandse namen. Zo tref je in het boek werk aan van Botter, Carlijn Jacobs (die de albumcover van Beyoncé’s album Renaissance schoot), fotografenduo Inez & Vinoodh, modeontwerpster Iris van Herpen, modeontwerper Ronald van der Kemp en fotograaf Viviane Sassen. Verkrijgbaar in drie verschillende kleurencombinaties –  dus altijd wel eentje die perfect in jouw interieur past.

Tips voor koffietafelboeken
©MENDO

€ 69

The Colors of Sies Marjan

Het New Yorkse modehuis Sies Marjan, in 2016 opgericht door de Nederlandse Sander Lak, stond bekend om het expressieve gebruik van kleur, proporties en revolutionaire stoffen. In het koffietafelboek The Colors of Sies Marjan – van vierhonderd pagina’s dik – blikt Lak terug op het cultmodemerk. Het bestaan ervan was misschien van korte duur, het merk heeft wel degelijk een stempel op de modewereld gedrukt. Naast de reis van het modehuis tref je in het boek ook veel beelden – van shows tot campagnes – en interviews aan.

Vogue Nederland sprak de ontwerper in aanloop naar de lancering al over zijn nieuwe boek en het stoppen van Sies Marjan. “De afgelopen jaren waren voor ons allemaal raar natuurlijk, met de lockdowns. Ik heb het echt ervaren als een vreemde, maar ook eye-opening tijd”, zo vertelt Lak. “Op een harde manier ben ik tegen mezelf aangelopen. Mijn carrière stond altijd op nummer één en ik ben heel trots op wat ik bereikt heb, maar ik heb ook een les geleerd over wat echt belangrijk is in het leven.” Lees het hele interview hier.

Tips voor koffietafelboeken
©Bol.com

€ 52,99

Proud South

Trendwatcher en designcurator Lidewij Edelkoort sloeg voor het boek Prouth South de handen ineen met de Braziliaanse Lili Tedde en vormgever en illustrator Mariola Lopez Mariño om talenten uit Latijns-Amerika, Afrika, Zuid-Azië en Zuidoost-Azië een platform te geven. “Een zuidelijke generatie creatievelingen staat op”, aldus Edelkoort. In het boek prijkt onder meer het werk van de Marokkaanse fotograaf Mous Lamrabat en de Senegalese kunstenaar Omar Victor Diop.

Tips voor koffietafelboeken
©Bruna

€ 85

Louis Vuitton: Virgil Abloh

Wijlen Virgil Abloh, creative director van Louis Vuitton menswear, heeft heel wat betekend voor het Franse modehuis. Het koffietafelboek Louis Vuitton: Virgil Abloh brengt een ode aan de Amerikaanse modeontwerper, die eind 2021 overleed aan kanker. Het boek toont in totaal 320 iconische afbeeldingen, onder meer van de acht collecties en shows die Abloh op zijn naam zette.

Louis Vuitton: Virgil Abloh
©MENDO

€ 120

Ellen von Unwerth – Fräulein

Ben jij ook nog steeds verliefd op de fotoserie van Ellen von Unwerth in Vogue’s decembernummer? Voor wie het gemist heeft: de topfotograaf reisde voor het nummer van Vogue Nederland af naar Wenen, waar ze in het Belvedere een prachtige serie schoot. De fotoserie is een van de redenen waarom je Vogue’s decembernummer nog láng op je dressoir wil laten schitteren, wellicht vlak naast dit koffietafelboek met nog meer fantastisch werk van de fotograaf.

Goed om te weten: het is boek is met 15.6 cm bij 21.7 cm wellicht kleiner dan je verwacht. Maar daar is de prijs dan ook naar.

Tips voor koffietafelboeken
©TASCHEN

€ 25

Entryways of Milan

Ook aan de architectuurliefhebber is gedacht. In dit prachtige koffietafelboek toont creative producer Karl Kolbitz 144 dromerige entreehallen in Milaan uit de jaren negentig. Wie ooit voor een stedentrip naar de Italiaanse stad afreisde en door portiers naar binnen gluurde, weet waarom Kolbitz besloot om dit stukje architectuur van de stad uit te lichten. Van indrukwekkende trappen tot een overdaad aan marmer: van zulke hallen kunnen wij Nederlanders, met onze minimale en bovenal praktische entrees, alleen maar dromen.

Entryways of Milan
©TASCHEN

€ 50

Rihanna

Hoewel dit koffietafelboek met iconische foto’s van Rihanna al sins 2019 verkrijgbaar is, begrijpen wij goed als deze nog steeds bovenaan jouw wishlist prijkt. Haar stijl, haar muziek, haar impact op de modewereld: wij krijgen geen genoeg van de zangeres – en waarschijnlijk nooit. Van snapshots van haar kindertijd in Barbados tot foto’s van achter de schermen bij haar shows: het 504 pagina-tellende (!) boek geeft je alles wat je wil zien en weten over de zangeres.

Fotografie van Rihanna
©MENDO

€ 140

Zijn jouw dierbaren dol op interieur? In deze lijst tippen we nog 20 interieurcadeaus.