8-prachtige-koffietafelboeken-om-cadeau-te-doen-of-je-eigen-interieur-mee-te-verrijken-231892
©Hans van Brakel, Vogue Living – de boekenkast in het huis van sieradenontwerper en beeldhouwer Bibi van der Velden in Portugal

Ze prijken prachtig op je salontafel, op je dressoir of in de kast, opgestapeld, breed uitgestald of rechtopstaand: we hebben het over koffietafelboeken. Ze staan bekend om hun kleurrijke vormgeving en barsten van de uitzonderlijke fotografie, waardoor je interieur niet alleen een kleurrijke en intellectuele upgrade krijgt, maar je ook jouw hobby, interesse of passie als het ware in je eigen woonkamer tentoon kunt stellen.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Koffietafelboeken kunnen over allerlei onderwerpen gaan. Ze zijn een ode aan een specifieke fotograaf of een muze, duiken in een bepaalde geschiedenis of tonen de mooiste reisbestemmingen of architectuur. Wil je jouw verzameling uitbreiden of zoek je nog een mooi exemplaar om cadeau te geven? Vogue tipt zeven koffietafelboeken die jij en jouw dierbaren voor altijd willen bewaren.

Koffietafelboeken voor jezelf of een ander

Carlijn Jacobs – Sleeping Beauty

Surrealisme speelt een onmiskenbaar grote rol in het werk van de Nederlandse fotograaf Carlijn Jacobs. Haar beelden prijken op de Renaissance-albumhoes van Beyoncé, in (meerdere) Vogue Italia-nummers en op dit moment in het Amsterdamse fotografiemuseum Foam – de tentoonstelling Sleeping Beauty toont tot en met 21 januari 2024 het werk van de gerenommeerde fotograaf. Een tentoonstelling die zeker een bezoekje waard is, al begrijpen wij ook maar al te goed als je de beelden op je eigen salontafel tentoon wil stellen. Gelukkig bracht de fotograaf onlangs ook een gelijknamig koffietafelboek uit.

Koffietafelboek Sleeping Beauty van Carlijn Jacobs
©Carlijn Jacobs

Koffietafelboek Sleeping Beauty, € 48

Paul Kooiker – Fashion

Modefotograaf Paul Kooiker heeft de grootste namen voor zijn lens gehad, en geschoten voor de bekendste merken. Zijn krachtige beelden staan vaak – dat hebben hij en ‘collega’ Carlijn Jacobs gemeen – in het teken van surrealisme; modellen nemen voor zijn lens ongebruikelijke poses aan. Vorig jaar was het werk van de fotograaf nog te bezichtigen in het Amsterdamse fotografiemuseum Foam, maar voor wie dat gemist heeft, is er nu zijn boek Fashion, waarin de eigenaardige stijl van Kooiker van de pagina’s knalt.

Het koffietafelboek Fashion van Paul Kooiker
©Bol.com

Koffietafelboek Fashion, € 60

The New Stijl

Nederland kent behoorlijk wat creatief talent. In het koffietafelboek The New Stijl vind je een verzameling van de spraakmakendste Nederlandse namen. Zo tref je in het boek werk aan van Botter, Carlijn Jacobs, fotografenduo Inez & Vinoodh, modeontwerpster Iris van Herpen, modeontwerper Ronald van der Kemp en fotograaf Viviane Sassen. Het boek is verkrijgbaar in drie verschillende kleurencombinaties, dus er is er altijd wel eentje die perfect in jouw interieur past.

Koffietafelboek The New Stijl
©The New Stijl

Koffietafelboek The New Stijl, € 75

The Colors of Sies Marjan

Het New Yorkse modehuis Sies Marjan, in 2016 opgericht door de Nederlandse Sander Lak, stond bekend om het expressieve gebruik van kleur, proporties en revolutionaire stoffen. In het koffietafelboek The Colors of Sies Marjan – van vierhonderd pagina’s dik – blikt Lak terug op het cultmodemerk. Het bestaan ervan was misschien van korte duur, het merk heeft wel degelijk een stempel op de modewereld gedrukt. Naast de reis van het modehuis tref je in het boek ook veel beelden en interviews aan.

The Colors of Sies Marjan
©Bol.com

Koffietafelboek The Colors of Sies Marjan, € 38,99

Proud South

Trendwatcher en designcurator Lidewij Edelkoort sloeg voor het boek Prouth South de handen ineen met de Braziliaanse Lili Tedde en vormgever en illustrator Mariola Lopez Mariño om talenten uit Latijns-Amerika, Afrika, Zuid-Azië en Zuidoost-Azië een platform te geven. “Een zuidelijke generatie creatievelingen staat op”, aldus Edelkoort. In het boek prijkt onder meer het werk van de Marokkaanse fotograaf Mous Lamrabat en de Senegalese kunstenaar Omar Victor Diop.

Proud South
©Bol.com

Koffietafelboek Proud South, € 85

Louis Vuitton: Virgil Abloh

Wijlen Virgil Abloh, creative director van Louis Vuitton menswear, heeft heel wat betekend voor het Franse modehuis. Het koffietafelboek Louis Vuitton: Virgil Abloh brengt een ode aan de Amerikaanse modeontwerper, die eind 2021 overleed aan kanker. Het boek toont 320 afbeeldingen, onder meer van de acht collecties die Abloh op zijn naam zette.

Koffietafelboek over Virgil Abloh
©de Bijenkorf

Boek over Virgil Abloh, € 140

Entryways of Milan

Ook aan de architectuurliefhebber is gedacht. In dit prachtige koffietafelboek toont creative producer Karl Kolbitz 144 dromerige entreehallen in Milaan uit de jaren negentig. Wie ooit voor een stedentrip naar de Italiaanse stad afreisde, weet waarom Kolbitz besloot om dit stukje architectuur van de stad uit te lichten. Van indrukwekkende trappen tot een overdaad aan marmer: van zulke hallen kunnen wij Nederlanders, met onze minimale en bovenal praktische entrees, alleen maar dromen.

Koffietafelboek Entryways of Milan
©Bol.com

Boek Entryways of Milan, € 46,28

Rihanna

Hoewel dit koffietafelboek met iconische foto’s van Rihanna al sins 2019 verkrijgbaar is, begrijpen wij goed als deze nog steeds bovenaan jouw wishlist prijkt. Haar stijl, haar muziek, haar impact op de modewereld: wij krijgen geen genoeg van de zangeres – en waarschijnlijk nooit. Van snapshots van haar kindertijd in Barbados tot foto’s van achter de schermen bij haar shows: het 504 pagina-tellende (!) boek geeft je alles wat je wil zien en weten over de zangeres.

Koffietafelboek over Rihanna
©Bol.com

Boek over Rihanna, € 74,95

Zijn jouw dierbaren dol op interieur? In deze lijst tippen we nog 20 interieurcadeaus.