Hoewel we leven in een tijd waarin we worden overspoeld met receptideeën op Instagram en TikTok, blijft onze liefde voor kookboeken groot. Niet alleen omdat ze een gezellige aanvulling zijn op je (keuken)interieur, maar ook omdat de fysieke handeling van het bladeren door een kookboek, het uitzoeken van een recept en daar vervolgens een middag aan besteden net zo’n genot is als het eindresultaat zelf – althans, dat hoop je dan.
Kookboeken: 10 tips
Vol prachtige foodfotografie en waanzinnige recepten, en van klassiekers tot nieuwe favorieten: deze tien kookboeken verdienen een plekje in jouw keuken – of in die van een dierbare (amateur)kok.
Een echte klassieker is De Zilveren Lepel. Een kookboek dat generatie op generatie wordt doorgegeven. Het kookboek is de Nederlandse vertaling van het oorspronkelijk Italiaanse Il cucchiaio d’argento, dat al vijftig jaar lang het meest verkochte kookboek in Italië is. De Zilveren Lepel wordt dan ook wel dé bijbel van de authentieke Italiaanse keuken genoemd. Maar, wist je dat er tegenwoordig ook een vegetarische variant te verkrijgen is? De Vegetarische Zilveren Lepel blijft verrassen met eigentijdse Italiaanse recepten, maar legt hier de nadruk op voedzame, vegetarische recepten.
Tafel voor Twee is misschien wel een van de leukste kookboeken om cadeau te doen (ook aan jezelf). Niet alleen omdat de omslag er zo leuk uitziet, maar ook omdat de recepten de moeite waard zijn. De filosofie zit ’m in de eenvoud, die overigens niet direct zichtbaar is. Bre Graham richt zich in dit boek op eten voor twee. Vrijwel alle recepten worden voorafgegaan door een persoonlijke inleiding. Natuurlijk kun je indruk maken met de gerechten uit dit boek, maar toch hebben een aantal recepten ook zeker wat weg van comfortfood. Interessante tips over hoe je op een leuke manier je tafel kan aankleden en ook cocktailrecepten ontbreken niet. Het is duidelijk: liefde (voor eten) staat hierin helemaal centraal.
Voor de (zelfbenoemde) kok die wil leren over de basisprincipes van koken, is dit boek ideaal. Samin Nosrat, een Amerikaans-Iraanse chef, onderzoekt in dit boek de fundamenten van smaakvol koken. Uiteraard bevat het boek ook recepten en aanbevelingen. Maar Nosrat laat je ook zien hoe je kan koken zonder recept. Welke ingrediënten je ook hebt, en waar je je ook bevindt: je kunt altijd een heerlijke maaltijd klaarmaken. Ondanks dat dit boek uit 2017 stamt, blijft het een waardevolle toevoeging aan je (kook)boekenkast. Het is een handleiding voor wie een betere kok wil worden. Wie écht iets wil leren, is hier aan het juiste adres.
Wie weleens in Florence is geweest weet: het eten is goed. In Brutto wordt de Florentijnse keuken uitgelicht. Op de minimalistische voorkant van het kookboek staat het woord simpel, en Russel houdt zich hier ook aan. De recepten in dit boek zijn namelijk niet alleen overheerlijk, ze zijn ook makkelijk te maken. Ook leuk: de recepten in dit boek zijn gerechten die hij ook daadwerkelijk serveert in zijn restaurant in Londen: Trattoria Brutto. In dit boek laat de chef zien hoe je met een beperkt aantal ingrediënten toch een heerlijke maaltijd op tafel kan zetten. Less is more, toch?
Fadi Kattan is een Frans-Palestijnse chef en tegenwoordig een van de belangrijkste stemmen van de Palestijnse keuken. Zijn passie voor koken kreeg hij van zijn moeder en teta (grootmoeder). Zijn liefde voor Palestijns eten heeft hij gebundeld in Bethlehem, zijn eerste kookboek. Dit kookboek is een ode aan de Palestijnse keuken en cultuur.
Liefhebbers van de keuken uit het Midden-Oosten hebben ongetwijfeld al ooit gehoord van het duo Greg en Lucy Malouf: de twee staan al jaren bekend als dé experts van de moderne Midden-Oosterse keuken. Een keuken die zich volgens het duo perfect leent voor vegetarische gerechten, zo laten ze zien in hun nieuwste boek Vegariaba, waarin naast groenten ook specerijen en kruiden een hoofdrol spelen.
Wie kookboeken zegt, zegt Ottolenghi. De wereldberoemde chef heeft inmiddels meerdere kookboeken op zijn naam staan, die je direct herkent aan hun minimalistische maar toch kleurrijke vormgeving. Zijn boek flavour heeft een felgekleurde ui op de voorkant, of de felgele citroen op de kaft van zijn boek Simpel. Zijn nieuwste boek Comfort zet deze lijn voort.
Klassieke én moderne gerechten, maar altijd met een Marokkaanse touch: daar staat het kookboek Bij Ilham aan tafel van Ilham Cherradi Oba (die je misschien wel kent van haar Instagramaccount @ilhamhome) vól mee. Maar Ilham voorziet je in haar boek niet alleen van recepten: het is een bundel met tips voor het hele (kook- en eet)plaatje, van het dekken van de tafel tot het uitkiezen van het servies.
Een kookboek met een missie: Eén Pan, Plaat, Planeet van Anna Jones laat zien hoe je duurzaam én lekker kunt koken. Het boek is verdeeld in vier praktische hoofdstukken – kookpan, koekenpan, bakplaat en snel – en bevat meer dan 150 recepten. Denk aan goedgevulde ovenschalen, makkelijke eenpansgerechten en snelle doordeweekse maaltijden. Alle recepten zijn eenvoudig, betaalbaar en opgebouwd rond ingrediënten die zowel jouw gezondheid als de planeet ten goede komen.
Dat het lastig kan zijn om kinderen met de pot mee te laten eten, weet Jet van Nieuwkerk als moeder van twee kinderen als geen ander. Daarom stelde ze het kookboek Op! samen, vol voedzame recepten (maar ook traktaties en beleg voor op brood) die van elke maaltijd een gezellig tafelmoment maken. Ook handig: tussen de recepten door vind je tips en adviezen van voedings- en kindercoach Susanne Verzuu.