10-kookboeken-die-een-plekje-verdienen-in-elke-keuken-234541
©Eric van den Elsen, Vogue Nederland, oktober 2022

Hoewel we leven in een tijd waarin we worden overspoeld met receptideeën op Instagram en TikTok, blijft onze liefde voor kookboeken groot. Niet alleen omdat ze een gezellige aanvulling zijn op je (keuken)interieur, maar ook omdat de fysieke handeling van het bladeren door een kookboek, het uitzoeken van een recept en daar vervolgens een middag aan besteden net zo’n genot is als het eindresultaat zelf – althans, dat hoop je dan.

Vol prachtige foodfotografie en waanzinnige recepten, en van klassiekers tot nieuwe favorieten: deze tien kookboeken verdienen een plekje in jouw keuken – of, met het oog op de feestdagen, in die van een dierbare (amateur)kok.

Kookboeken: 10 tips

Flavour – Yotam Ottolenghi

Wie kookboeken zegt, zegt Ottolenghi. Is er een betere manier om dit lijstje te starten dan met één van de klassieke kookboeken van de Israëlisch-Britse kok? De wereldberoemde chef heeft inmiddels meerdere kookboeken op zijn naam staan, die je direct herkent aan hun minimalistische maar toch kleurrijke vormgeving – zoals de ui met zijn gekleurde ui-lagen, of de felgele citroen op de kaft van zijn boek Simpel.

Flavour, een van de kookboeken van Ottolenghi
©Bol.com

Flavour, € 33,99

De Zilveren Lepel

We blijven nog even in de categorie ‘klassiekers’ met De Zilveren Lepel, zo’n kookboek dat generatie op generatie wordt doorgegeven. Het kookboek is de Nederlandse vertaling van het oorspronkelijk Italiaanse Il cucchiaio d’argento, dat al vijftig jaar lang het meest verkochte kookboek in Italië is. De Zilveren Lepel wordt dan ook wel dé bijbel van de authentieke Italiaanse keuken genoemd. Kortom, een must-have voor kookliefhebbers.

Kookboek De Zilveren Lepel
©Bol.com

De Zilveren Lepel, € 52,99

Plantkracht – Wouter en Joris Bijdendijk

Joris Bijdendijk prijkt zonder twijfel aan de culinaire top van Nederland. De kok, momenteel werkzaam in de keukens van restaurants RIJKS en Wils (die beide bekroond zijn met een Michelinster), werkte zich in amper zes jaar op van koksmaatje van Ron Blaauw tot geroemde chef-kok. Ook schreef hij enkele kookboeken, waarvan de nieuwste – Plantkracht – samen met zijn broer Wouter, die als ethnobotanist de relatie tussen planten en mensen bestudeert. De naam zegt het al: in het kookboek duiken de twee broers in de kracht van planten; waar Wouter in totaal zo’n dertig planten beschrijft, voorziet Joris ze van vegetarische recepten. Een culinair én informatief naslagwerk.

Plantkracht, het kookboek van Joris Bijdendijk en zijn broer Wouter
©Bol.com

Plantkracht, € 37,50

Black Power Kitchen – Ghetto Gastro

Een new kid on the block is het kookboek Black Power Kitchen, gemaakt door chefs Lester Walker, Pierre Serrao en Jon Gray van Ghetto Gastro, een New Yorks collectief van chef-koks met diepe banden met de wijk de Bronx. Het kookboek, dat in oktober dit jaar uitkwam, staat vol plantaardige recepten, maar ook verhalen en beelden die de zwarte cultuur en keuken vieren. Een kookboek, zo stellen de makers zelf, dat gesprekken over ras, geschiedenis en voedselongelijkheid opwekt – en om die reden door de Britse Vogue werd uitgeroepen tot belangrijkste kookboek van 2022.

Ghetto Gastro, het belangrijkste kookboek van 2022
©Bol.com

Ghetto Gastro Presents Black Power Kitchen, € 27,99

Vegarabia – Greg en Lucy Malouf

Liefhebbers van de Midden-Oosterse keuken hebben ongetwijfeld al ooit gehoord van chefduo Greg en Lucy Malouf; de twee staan al jaren bekend als dé experts van de moderne Midden-Oosterse keuken. Een keuken die zich volgens het duo perfect leent voor vegetarische gerechten, zo laten zij zien in hun nieuwste boek Vegariaba, waarin naast groenten ook specerijen en kruiden een hoofdrol spelen.

Vegarabia, een kookboek over de Midden-Oosterse keuken
©Bol.com

Vegarabia, € 32,50

Bij Ilham aan tafel – Ilham Cherradi Oba

Klassieke én moderne gerechten, maar altijd met een Marokkaanse touch: daar staat het kookboek Bij Ilham aan tafel van Ilham Cherradi Oba (die je misschien wel kent van haar Instagramaccount @ilhamhome) vól mee. Maar Ilham voorziet je in haar boek niet alleen van recepten: het is een bundel met tips voor het hele (kook- en eet)plaatje, van het dekken van de tafel tot het uitkiezen van het servies.

Bij Ilham aan tafel
©Bol.com

Bij Ilham aan tafel, € 32,50

Inmaken – Jonah Freud en Noni Kooiman

Wanneer we de keuken induiken, is dat vaak voor een diner – of, toegegeven: voor een baksel. Food prepping als tak van koksport wordt echter vaak vergeten, maar wat gaat er boven een zelfgemaakte jam of homemade chutney? In het kookboek Inmaken zetten Jonah Freud en Noni Kooiman meer dan driehonderd (!) recepten op een rij, waarvan je niet diezelfde avond, maar de dagen en weken daarop de vruchten plukt.

Inmaken, een kookboek vol recepten voor later
©Bol.com

Inmaken, € 39,99

Home Made Basics – Yvette van Boven

Een kookboek met een gouden randje, want Home Made Basics van Yvette van Boven werd in 2020 bekroond met het Gouden Kookboek. En dat is niet gek, want de manier waarop Van Boven de recepten voor basic gerechten opschrijft – namelijk: aan de hand van haar kenmerkende geïllustreerde stap-voor-stapuitleg – is heerlijk overzichtelijk. Wat ze precies bedoelt met echte basic gerechten? Denk aan een simpele dressing, zelfgemaakte gnocchi of een verse tortilla. Perfect voor de dagelijkse kost, dus.

Home Made Basics, een kookboek van Yvette van Boven
©Bol.com

Home Made Basics, € 38,99

Op! – Jet van Nieuwkerk

Ook aan de ouders (die de bui al zien hangen als ze Ottolenghi serveren) is gedacht. Dat het lastig kan zijn om kinderen met de pot mee te laten eten, weet Jet van Nieuwkerk als moeder van een tweejarige als geen ander. Daarom stelde ze het kookboek Op! samen, vol voedzame recepten (maar ook traktaties en beleg voor op brood) die van elke maaltijd een gezellig tafelmoment maken. Ook handig: tussen de recepten door vind je tips en adviezen van voedings- en kindercoach Susanne Verzuu.

Kookboek Op! van Jet van Nieuwkerk
©Bol.com

Op!, € 24,99

Bon Appétit Paris – Mara Grimm

Toegegeven: het boek Bon Appétit Paris is officieel geen kookboek. Eerder een culinaire stijlgids en lofzang aan Parijs in één, vol met eettips in de Franse hoofdstad. En wel afkomstig van culinair recensent Mara Grimm, die al vijf jaar deels in Parijs woont. In die vijf jaar verzamelde ze talloze verhalen over de Franse keuken én de beste adressen in Parijs. Een onmisbaar boek voor iedereen die regelmatig droomt van croissants en steak tartaar (of ooit wellicht een Parisienne hoopt te zijn).

Bon Appetit Paris van Mara Grimm
©Bol.com

Bon Appétit Paris, € 29,99

Minstens zo’n goed cadeau voor de feestdagen: een koffietafelboek. Wij zetten zeven prachtige exemplaren op een rij.

Vogue.nl ontvangt een commissie als je iets aanschaft via een affiliatelink op onze site.