met-deze-boeken-ploffen-vogue-redacteuren-deze-herfst-op-de-bank-273661
©Anne Menke, Vogue Living, voorjaar 2018

Hoewel velen vooral in de zomer het ene na het andere boek verslinden, is ook de herfst een ideaal seizoen om eindelijk aan de volgende titel op je leeslijst te beginnen. Wanneer de regen met bakken uit de hemel valt, ben je snel geneigd naar een nieuwe serie te grijpen, maar hear us out: als je een boek pakt, hoor je op de achtergrond tenminste de druppels vallen. Is er iets fijner dan dat, als je binnen zit met de kaarsen aan? Om je van inspiratie te voorzien, delen Vogue-redacteuren hun boekentips voor op de bank. Van een toegankelijk zelfhulpboek tot een glamoureuze roman, en van de autobiografie van Britney Spears tot een must-read voor elke New York-fan: dit zijn onze leestips voor de herfst.

Boekentips voor op de bank

‘Stad van meisjes’ van Elizabeth Gilbert – Marjolein van den Brand, online redacteur

“Dit boek staat al een tijd op mijn virtuele boekenplank, en ik kan niet wachten om het dit najaar eindelijk te lezen (of luisteren, ik ben een Storytel-fan). Het verhaal neemt je mee naar het New York van de jaren veertig. De hoofdpersoon, Vivian, komt te werken in het beruchte, maar vervallen theater van haar tante in Manhattan en wordt meteen verliefd op de extravagante wereld van acteurs en showgirls. Dat in combinatie met de nodige dosis glamour, schandalen en liefde maakt deze roman het perfecte wegleesvoer voor op de bank.”

'Stad van meisjes' van Elizabeth Gilbert
©Cargo

‘Stad van meisjes’ van Elizabeth Gilbert, € 15

‘New York, New York: How the Apartment House Transformed the Life of the City’ van Elizabeth Hawes – Lara Oliveri, online redacteur

“Ik kijk er erg naar uit om deze herfst op druilerige dagen te lezen in het boek New York, New York: How the Apartment House Transformed the Life of the City van Elizabeth Hawes. Dit boek kocht ik tijdens mijn recentste bezoek aan de stad, toen ik rondstruinde door mijn favoriete tweedehands boekhandel aan Mercer Street. Ik hou heel erg van New York en van de bijzondere diversiteit aan architectuur die je er tegenkomt. Van de bijzondere klassieke panden aan de Upper East Side tot de iconische brownstones in Brooklyn en West Village: die bijzondere combinatie van stijlen zorgt voor de uniekheid van de stad. Waarom staan bepaalde gebouwen waar ze staan? Wie ontwikkelde de stijl en wie bouwde ze vervolgens? De volgende keer dat ik langs deze panden loop, weet ik waar alles wat ik om me heen zie, vandaan komt.”

'New York, New York: How the Apartment House Transformed the Life of the City' van Elizabeth Hawes
©Henry Holt and Company

‘New York, New York: How the Apartment House Transformed the Life of the City’ van Elizabeth Hawes, € 15

‘De Fontein’ van Els van Steijn – Martine Findhammer, online redacteur

“Ik begon zonder verwachtingen, met enige scepsis (is het niet te zweverig?) aan dit boek. Maar tot nu toe (toegegeven: ik ben pas op de helft) heeft het mij verrast. De Fontein is een boek over familieopstellingen, iets waar ik al lange tijd in geïnteresseerd ben en inmiddels zelf heb mogen ervaren. De familiedynamiek kan verstoord zijn, zonder dat je dit doorhebt. Als je verkeerd staat in ‘de fontein’, kan de boel ontwricht raken. Dit boek helpt je de juiste plek binnen je familie te vinden. Een interessant, maar soms ook emotioneel proces. Het boek biedt handvatten waar je echt iets aan hebt. Kortom, een toegankelijk geschreven zelfhulpboek. Een van de betere zelfs, als je het mij vraagt.”

'De Fontein' van Els van Steijn
©Het Noorderlicht

‘De Fontein’ van Els van Steijn, € 29,95

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

‘Just Kids’ van Patti Smith – Romée Avril van der Veen, social redacteur

“Als ik de verhalen mag geloven is Just Kids hét boek om te lezen in je early twenties. Om heel eerlijk te zijn ben ik er al een paar keer in begonnen, maar deze winter kruip ik er eindelijk écht mee op de bank. Het is een boek dat je creatieve vuur aanwakkert, maar ook voor herkenbaarheid zorgt rondom kwetsbare ontwikkelingen in deze periode van je leven. Just Kids is een autobiografie in het jasje van een roman, geschreven door main character Patti Smith herself, die een rauw kijkje biedt in het leven van de legendarische Amerikaanse kunstenaar in de historische dagen van New York City.”

'Just Kids' van Patti Smith
©de Geus

‘Just Kids’ van Patti Smith, € 26,99

‘Ik weet zeker dat het liefde was’ van Sanne van Rij – Marloes van Wijnen, online eindredacteur

“Dit boekdebuut van Sanne van Rij staat al sinds de zomer op m’n leeslijst. Tot twee keer toe kreeg ik in de boekenwinkel te horen dat-ie uitverkocht was. Je begrijpt: de nieuwsgierigheid nam alleen maar toe. Inmiddels heb ik ‘m in de wacht gesleept, en zal ik er dus niet mee op het strand, maar op de bank ploffen. Daar leent dit boek zich gelukkig goed voor: Ik weet zeker dat het liefde was gaat namelijk over liefde en relaties, een onderwerp dat een grote rol speelt in de donkere herfst- en wintermaanden, met bovendien de feestdagen in aantocht. Hoe beïnvloedt de ene relatie de andere? Sanne, die haar moeder op jonge leeftijd verloor, probeert dat te begrijpen. In haar journalistieke essays over soortgelijke onderwerpen weet ze steevast de juiste woorden te vinden, en ík weet zeker… dat lukt haar ongetwijfeld ook dit keer.”

Ik weet zeker dat het liefde was, van Sanne van Rij
©Prometheus

‘Ik weet zeker dat het liefde was’ van Sanne van Rij, € 22,50

‘The Woman in Me’ van Britney Spears – Lisa Goudsmit, head of digital

“Ik kan soms wel wat lichtere lectuur gebruiken, dus het boek waarmee ik nu het liefst op de bank kruip is The Woman in Me. De langverwachte memoires van Britney Spears komen deze week uit en ik ben heel benieuwd. Niet alleen omdat ik vroeger – oma vertelt – heel erg fan van haar was, maar ook omdat we ons met z’n allen natuurlijk al jaren afvragen wat er nou écht met haar is gebeurd de afgelopen pakweg tien jaar. En misschien is dit boek dan wel geen lichte kost, want Britney heeft jarenlang onvrijwillig onder curatele van haar vader gestaan. Daarbij weet niemand waar ze nu echt is. Het blijft me fascineren: hoe kan een talentvolle, sterke vrouw compleet ingeperkt worden? Is ze wel echt ‘doorgedraaid’ toentertijd? Wat is de rol van de media, rechters en haar familie hierin geweest? Ik hoop antwoorden te krijgen in dit boek.”

The Woman in Me, van Britney Spears
©Kosmos Uitgevers

‘The Woman in Me’ van Britney Spears, € 22,99