5-boeken-die-je-helpen-het-jarenlange-conflict-tussen-israel-en-palestina-beter-te-begrijpen-272602

Terwijl de oorlog tussen Israël en Hamas voortduurt en de nieuwskanalen en social media worden overspoeld met afschuwelijke beelden, zijn velen van ons op zoek naar manieren om de mensen die op dit moment lijden te helpen. Maar ook naar een beter begrip van de crisis, haar geschiedenis en hoe we hier terecht zijn gekomen.

Boeken over Israël en Palestina

“Dit conflict is echt ontmenselijkt”, zegt Dr Federica Bicchi, universitair hoofddocent aan de afdeling internationale betrekkingen van de London School of Economics and Political Science (LSE). “We praten vaak in abstracte termen over Israël en Palestina en dan wordt het heel moeilijk om een verband te leggen met wat er werkelijk gebeurt en hoe mensen door de situatie worden beïnvloed.” Daarom raadt ze mensen die meer willen weten aan om naast academische teksten ook persoonlijke verhalen te lezen.

Hieronder somt Bicchi vijf boeken op die een goed uitgangspunt vormen wat betreft de problematiek rondom Israël en Palestina. Van geschiedenisboeken en reportages tot een krachtige memoires en een meeslepende graphic novel.

‘Enemies and Neighbours: Arabs and Jews in Palestine and Israel, 1917-2017’ van Ian Black

“Dit uitstekende boek, geschreven door een journalist die uitgebreid academisch onderzoek heeft gedaan om het te kunnen schrijven, is een uitgebreid, evenwichtig (en leesbaar) verslag van hoe we hier terecht zijn gekomen.”

Boeken om het conflict tussen Israël en Palestina beter te begrijpen
©Bol.com
1/5
Native Share

Enemies and Neighbours: Arabs and Jews in Palestine and Israel, 1917-2017 van Ian Black (E-book), € 9,49

‘The Iron Wall: Israel and the Arab World’ van Avi Shlaim

“Deze klassieker verklaart het Israëlische buitenlandse beleid ten opzichte van zijn buren. Het geeft een goed beeld van de successen en tegenstrijdigheden van het streven om altijd vanuit een sterke positie te willen handelen.”

The Iron Wall van Avi Shlaim
©Bol.com
2/5
Native Share

The Iron Wall: Israel and the Arab World van Avi Shlaim (E-book), € 20,99

‘Sharon and My Mother-in-Law’ van Suad Amiry

“Wat gebeurt er als er een avondklok wordt ingesteld en je binnen zit met een schoonmoeder die je echt niet mag? Dit verhaal en andere verhalen vol zwarte humor helpen ons de dagelijkse uitdagingen van het leven in de Palestijnse stad Ramallah te begrijpen.”

Sharon and my mother-in-law van Suad Amiry
©Amazon
3/5
Native Share

Sharon and My-Mother-in-Law van Suad Amiry, € 10,99

‘Jerusalem: Chronicles from the Holy City’ van Guy Delisle

“Een Canadese cartoonist is in Jeruzalem om voor zijn kinderen te zorgen. Hij probeert een normaal leven te leiden in een gecompliceerde omgeving. Van supermarkten tot kleuterscholen, niets is eenvoudig in de ‘Heilige Stad’.”

Boeken om het conflict tussen Israël en Palestina beter te begrijpen
©Bol.com
4/5
Native Share

Jerusalem: Chronicles from the Holy City van Guy Delisle, € 17,99

‘A Day in the Life of Abed Salama: A Palestine Story’ van Nathan Thrall

“Dit boek vertelt een waargebeurd verhaal en laat zien hoe een privé-tragedie (een verkeersongeluk tijdens een schoolreisje) een spiegel wordt van de Israëlisch-Palestijnse betrekkingen zoals die nu zijn.”

Boeken om het conflict tussen Israël en Palestina beter te begrijpen
©Amazon
5/5
Native Share

A Day in the Life of Abed Salama: A Palestine Story van Nathan Thrall, € 23,89

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.