brad-pitt-houdt-het-luchtig-op-de-rode-loper-met-een-linnen-rok-217312
©ANP

Deze week, toen een hittegolf Europa in zijn greep hield en de temperaturen naar recordhoogten deed stijgen, landde Brad Pitt in Berlijn voor de laatste stop in de promotietour voor Bullet Train, zijn nieuwste actiekaskraker. Tijdens het bijwonen van de première van de film draagt Pitt de enige logische outfit die bestand is tegen de zinderende hitte: een los linnen jack, een losgeknoopt poederroze linnen overhemd en een paar Stylmartin-motorlaarzen. De echte meesterzet? Zijn loszittende, bruine linnen rok.

Brad Pitt tijdens de promotietour van Bullet Train

Hoewel meteorologen (nog) geen direct verband hebben vastgesteld tussen Pitts uiterlijk en de stijgende temperaturen, zet het ensemble de reeks slimme maar zomerklare looks van Pitt voort om Bullet Train te promoten. Bij een photocall eerder vanmorgen combineert Pitt zijn zonnebril en witte gympen met een losvallend jack en een broek in een bijpassende poederroze tint. (Beide uiteraard van luchtig linnen.)

Tijdens een andere fotosessie op zaterdag in Parijs liet Pitt zijn scherpe oog voor relaxte pakken zien. Zo droeg hij een meloenoranje ruime blazer en bijpassende broek met trekkoord, gedragen over een kastanjebruin henley-shirt.

Brad Pitt Bullet train
©Getty Images

De mode-evolutie van Brad Pitt

Deze outfits zijn genoeg redenen om een diepere duik te nemen in de kledingstijl van Pitt. Want hoewel het een algemeen erkende waarheid is dat Brad Pitt een van ’s werelds meest stijlvolle mannen is, kan zijn luchtige, schijnbaar moeiteloze benadering van mode hem soms onder de radar doen vliegen. Terugkijkend op zijn doorbraakperiode in de jaren negentig zijn er tal van fantastische looks te vinden. Van de leren jassen die hij droeg toen hij met Gwyneth Paltrow ging tot de T-shirts en Maharishi-cargobroeken tijdens zijn Jennifer Aniston-tijdperk.

Maar in de afgelopen jaren is hij steeds meer gaan experimenteren. Daarbij omarmt hij merken als Comme des Garçons, Rick Owens en The Elder Statesmen. Dit terwijl hij ook samenwerkte aan een capsulecollectie met het Italiaanse kleermakershuis Brioni getiteld BP Signature – uiteraard gevuld met veel Pitt-favorieten, waaronder polosweaters van kasjmier en sportjacks. En hij werd onlangs ook stille partner van het overhemdenmerk God’s True Cashmere, waar hij – je raadt het al – kasjmier overhemden verkoopt.

Met het verstrijken van de jaren leunt Pitts smaak steeds meer naar het ambachtelijke. Naar verluidt houdt hij van Paul Harnden, door GQ “de meest teruggetrokken ontwerper van de mode” genoemd. Ook zijn loyaliteit aan de hoedenmaker van Venice Beach, Nick Fouquet, is bekend.

Mannen omarmen de rok op de rode loper

Het is dus logisch dat Brad Pitt klaar is om uit zijn comfort zone te stappen (of eigenlijk juist in een nog groter gevoel van comfort te stappen) door de rok te omarmen. Het is een trend die we steeds vaker zien, met Pitt in de voetsporen van Oscar Isaacs Thom Browne-nummer bij de première van Moon Knight eerder dit jaar, de recente Met Gala-look van Pete Davidson of Lil Nas X die een door Virgil Abloh ontworpen Louis Vuitton tartanrok droeg tijdens zijn bezoek aan Jimmy Fallon vorig jaar. (Het aantal mannen dat de afgelopen maanden rokken draagt op de rode loper is enorm.)

Het idee van mannen die jurken en rokken dragen is, ondanks conservatieve meningen, nauwelijks nieuw. Van oude Griekse himations tot Schotse kilts en Japanse hakama; vrijwel elke cultuur uit de hele geschiedenis heeft zijn eigen variatie op het kledingstuk gehad. Het is ook niet de eerste keer dat Pitt zelf een broek achterwege laat. Voor zijn Rolling Stone-cover in 1999, gefotografeerd door Mark Seliger, glipte hij al in een mini-jurk. En dat tijdens het hoogtepunt van zijn hypermannelijke Fight Club-tijdperk.

We kunnen dus wel stellen dat we volledig in de ban zijn van de manier waarop Pitt met de trend speelt. Vooral omdat hij het moeiteloos eigen weet te maken. Het voelt op de allerbeste manier informeel, een beetje alsof hij net van de set van Braveheart is gestapt. Terwijl de temperaturen deze zomer blijven stijgen, moet je het rustig en luchtig houden, zoals Brad.

Brad Pitt Bullet Train premiere berlijn
©Getty Images

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.