chiara-ferragni-draagt-de-naaktste-naked-dress-ooit-met-feministisch-statement-241666
©Getty Images

De naked dress is een ding: van Kendall Jenner die in een bijna volledig transparante jurk verscheen, tot Jennifer Lopez in een nietsverhullend, fonkelend ontwerp. Nu tilt Chiara Ferragni de naked dress naar een hoger niveau met misschien wel een van de ‘naaktste’ ontwerpen ooit. Tijdens de openingsceremonie van het populaire Italiaanse muziekfestival Sanremo droeg de Italiaanse influencer – die tevens presentatrice is voor het programma – een nietsverhullende Dior-look. Althans, zo lijkt het. Hoewel het ontwerp hoofden deed draaien, was het vooral de krachtige feministische boodschap erachter die zorgde voor een statement.

Chiara Ferragni in naked dress van Dior

Chiara Ferragni is een van de officiële co-hosts van het Sanremo Festival, waarvan gisteravond de openingsceremonie plaatsvond. In samenwerking met Dior creëerde Ferragni maar liefst vier verschillende jurken voor het liveprogramma, waarvan de winnaar Italië representeert op het Songfestival. Het ontwerp dat de meeste aandacht trok, was zonder twijfel de naked dress: een vloerlange jurk van tule met lange mouwen en bezaaid met honderden kralen en pailletten als trompe-l’oeil-borduurwerk. Hoewel je dat niet op het eerste oog zou verwachten, is de jurk in kwestie níet transparant. In plaats daarvan is het lichaam van Chiara op een subtiele en realistische manier afgebeeld op de jurk.

Feministisch statement

Maar het bleef niet bij een bijzonder ontwerp. De boodschap erachter was minstens zo (als niet nog meer) betekenisvol. De zogenoemde ‘schaamteloze jurk’ vestigt de aandacht op de rechten van vrouwen, hun lichamen en hoe het tonen van het vrouwelijk lichaam nog steeds als controversieel wordt beschouwd; de jurk, gemaakt in de haute couture-ateliers van Dior, moet de schaamte rondom het vrouwelijk lichaam wegnemen. Het ontwerp is dan ook geïnspireerd op een kunstwerk van de eerste vrouw in de geschiedenis ooit die schaamte werd opgelegd door haar vrouw-zijn: Eva.

“Deze illusie van naaktheid moet ons eraan herinneren dat wanneer een vrouw haar lichaam laat zien of zich sexy voelt, niemand het recht geeft om het geweld van mannen te rechtvaardigen of hun schuld te verzachten”, aldus Chiara Ferragni op Instagram. Ook Maria Grazia Chiuri spreekt over de diepere betekenis van de jurk: “Naaktheid is een zeer sterk symbool van zowel kracht als kwetsbaarheid. Deze jurk is een eerbetoon aan de schoonheid van vrouwenlichamen op een moment dat in bepaalde landen in de wereld hun reproductieve rechten worden bedreigd, hun vrijheid om te studeren en te werken wordt ontnomen, hun recht op een vredig leven wordt vertrapt door oorlog. Er is nu zoveel behoefte aan vooruitgang. Deze jurk eist het recht op van elke vrouw om te schitteren en hun kracht te vieren.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Chiara Ferragni ✨ (@chiaraferragni)

Symbolische jurken

Chiara Ferragni droeg tijdens de avond nog drie andere looks: de zogeheten ‘manifestjurk’, de ‘jurk tegen haat’ en de ‘kooi-jurk’. Stuk voor stuk geïnspireerd op verschillende kunstwerken met een boodschap. De eerste jurk bevatte de slogan Pensati Libera, wat zich vertaalt als ‘Denk Vrij’ en symbool staat voor de vrije meningsuiting van vrouwen. De tweede jurk weerspiegelt de (online) haatzaaiende taal die Chiara als publiek persoon ontvangt, net als vele andere vrouwen in het algemeen. De ‘kooi-jurk’ weerspiegelt tot slot de bevrijding van de genderstereotypen waarin vrouwen zich vaak gekooid voelen.

Dat juist Dior de jurken heeft ontworpen, is niet toevallig. Maria Grazia Chiuri heeft een langdurige samenwerking met Ferragni. Zo maakte ze onder meer haar bruidsjurk en -looks en meerdere custom outfits voor speciale evenementen. Bovendien staat Maria Grazia Chiuri’s werk bekend om feministische statements. Wie herinnert zich nog het ‘We should all be feminist’-shirt en de vele referenties naar vrouwelijke kunstenaars en artiesten in de Dior-collecties en shows?

Met deze samenwerking met Chiara Ferragni creëert Dior opnieuw ontwerpen met een krachtig feministisch statement. “Toen we begonnen na te denken over de kleding beseften we meteen dat we geen jurken wilden alleen voor hun bijzondere ontwerp”, stelt Ferragni. “We voelden de behoefte om een betekenisvolle boodschap te delen op het populairste podium van Italië, met behulp van mode.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Chiara Ferragni ✨ (@chiaraferragni)