mode-icoon-zangeres-en-actrice-jane-birkin-overleden-op-76-jarige-leeftijd-261891
©ANP

Jane Birkin – de Britse zangeres, actrice, model en stijlicoon – is zondag op 76-jarige leeftijd overleden in haar huis in Parijs, zo melden verschillende Franse media waaronder Le Monde. Birkin, wiens naam synoniem is geworden met de iconische Franse stijl, was een mode-icoon van haar tijd en daarna. Vaak gehuld in witte sneakers, een wit T-shirt en blauwe jeans, is Birkin een van de grondleggers van de moeiteloos chique je ne sais quoi-stijl waar de Fransen om bekend staan.

Jane Birkin overleden

Birkin kampte al enige tijd met gezondheidsproblemen. Zo kreeg ze eerder de diagnose leukemie en volgde in 2021 een lichte beroerte. Birkin – die in 2020 nog een album uitbracht – heeft de laatste maanden optredens geannuleerd vanwege haar gezondheid. Jane Birkin werd op 14 december 1946 geboren in Londen, en begon haar carrière als actrice in de jaren zestig en verwierf snel bekendheid met haar rol in de spraakmakende film Blow-Up uit 1966. Ook haar rol in La Piscine in 1969 met Romy Schneider werd een hit. Haar meest bekende en invloedrijke samenwerking was met de legendarische Franse zanger en later haar man Serge Gainsbourg. Samen creëerden ze in 1969 het iconische nummer Je t’aime… moi non plus, dat wereldwijd een succes werd.

Midden jaren zestig was Birkin kort getrouwd met muzikant John Barry. Met hem kreeg ze dochter Kate Barry, die in 2013 op 46-jarige leeftijd overleed. Birkin was tot 1980 samen met zanger Serge Gainsbourg, met wie ze dochter Charlotte Gainsbourg kreeg. In de jaren 80 had Birkin een relatie met de Franse regisseur Jacques Doillon met wie ze haar derde dochter Lou Doillon kreeg.

Mode-icoon

Jane Birkin was niet alleen een getalenteerde actrice en zangeres, maar ook een mode-icoon. Haar unieke stijl en moeiteloze elegantie inspireerden generaties en maakten haar een gewilde muze voor modeontwerpers. Frans modehuis Hermès vernoemde in 1984 zelf een tas naar haar. Tijdens een vlucht van Parijs naar Londen zat de Britse actrice naast Jean-Louis Dumas, Executive Chairman van Hermès tot 2006, en klaagde dat ze geen tas kon vinden die geschikt was voor haar behoeften als jonge moeder. De Birkin bag was geboren en is tot op de dag van vandaag een van de best verkochte tassen ooit.

Birkins iconische, tijdloze stijl, gekenmerkt door eenvoudige maar verfijnde outfits en een charismatische uitstraling, blijft gegarandeerd een bron van inspiratie voor mode-liefhebbers over de hele wereld.