vogue-coverster-kelly-piquet-de-racewereld-is-zo-vertrouwd-voor-mij-ik-weet-wat-die-jongens-meemaken-235597
©Arran & Jules, Vogue Nederland, januari/februari 2023

Crazy, crazy!” Kelly Piquet (34) spat van het laptopscherm van enthousiasme als ze vertelt over de Vogue-fotoshoot van de afgelopen twee dagen. Ze is haar stem kwijt van vermoeidheid: “Ik ben kapot!” Zo ziet ze er niet uit: ze is zo’n vrouw die nauwelijks wat nodig heeft om te stralen, met opvallend groene ogen die contrasteren met haar lange donkerbruine haar.

Kelly Piquet op de cover van Vogue

Kelly heeft een paar maanden geleden een exclusief contract getekend bij Micha Models en 100% Connected. In haar vroege tienerjaren deed ze al wat modellenwerk, maar met het heen en weer reizen tussen Brazilië, waar haar vader woont, en Zuid- Frankrijk, waar haar moeder woonde, kreeg school uiteindelijk de prioriteit. “Ik zie dit als mijn doorbraak, het is Vogue, het is de cover, het is een editorial van meer dan dertig pagina’s. Waanzinnig toch om zo te beginnen? Dat het de Nederlandse Vogue is en dat we het op het Braziliaanse landgoed van mijn familie hebben geschoten, maakt het extra speciaal.”

Kelly is namelijk het product van een Nederlandse moeder, Sylvia Tamsma, die in de jaren tachtig model was, en de Braziliaanse formule 1-coureur en drievoudig wereldkampioen Nelson Piquet. En dan is er nog een belangrijke connectie tussen Kelly en Nederland: ze is sinds 2020 de vriendin van Max Verstappen, die zojuist op zijn 25ste zijn tweede wereldtitel in de wacht heeft gesleept.

Thuis in Brazilië

Het landgoed is een family compound in de hoofdstad Brasilia. Een unieke plek die elke voorstelling tart. Er zijn stallen met vele paarden, een landingsbaan met aan weerszijden hangars die volstaan met vliegtuigen, helikopters en andere speeltjes. Kelly heeft er zelf ook een huis, bij haar vaders garage met zijn immense collectie oldtimers en vintage auto’s. Hij slaapt daar, letterlijk: zijn slaapkamer is in de garage zodat hij, van huis uit automonteur, meteen kan gaan sleutelen als hij wakker wordt.

Hoe oud of kostbaar ook, elke auto werkt en heeft een sleutel in het contact; ze staan er niet voor de show. Nelson kwam het Vogue-team zelfs steeds met een andere auto ophalen, van een Rolls-Royce tot een AC Cobra tot een Volkswagenbusje, om ze naar de locaties te rijden. En dan is er het huis zelf, waar een van zijn formule 1-auto’s aan de muur hangt en waar zijn zeven kinderen, van vier moeders, allemaal nog hun eigen kamer hebben met een adembenemend uitzicht over de vallei. Er wonen nog meer familieleden, zoals Kelly’s 79-jarige oom die in de dubbeldekker vloog voor een van de foto’s – “Wat een moment, we konden het bijna niet geloven!”

Alles ademt racen

Met zo’n achtergrond leeft en ademt Kelly racen. Ook haar ex en vader van haar driejarig dochtertje Penelope is coureur: Daniil Kvyat. “Mijn vroegste herinneringen dateren van de racetrack, toen ik op mijn vijfde voor het eerst naar Brazilië kwam met mijn broer Nelson die acht was. Hij ging karten en was meteen geobsedeerd. Het zijn dierbare herinneringen, de middagen die ik na schooltijd op de kartbaan doorbracht en hem rond en rond zag gaan tot de zon onderging. Ik liep te dollen, speelde met de monteurs. Er is een heel leuk videofilmpje waarin ik over de pit lane loop met een broodje in mijn ene hand en iets te drinken in mijn andere, met mijn haar tot mijn billen. Het prinsesje van de track.

Ik was altijd erg betrokken bij mijn broers carrière. Ik heb de ups en downs meegemaakt, gezien wat de druk met iemand doet. Deze wereld is zo vertrouwd voor mij, ik weet wat die jongens meemaken. Maar ik heb echt wel vriendjes buiten de racewereld gehad! Mijn langste relatie was met iemand uit de financiële wereld, dus ik weet dat er meer is dan de track.”

Lees het volledige interview met Kelly Piquet in Vogue’s nieuwe januari/februarinummer, dat vanaf 22 december in de winkels ligt en hier online te bestellen is.