hoe-lil-kim-de-eerste-lgbtq-bondgenoot-in-de-rapwereld-werd-215079
©ANP

Lil’ Kim is een icoon en de eerste LGBTQ-bondgenoot in de rapwereld. Haar liefde voor de LGBTQ-gemeenschap, in een tijd waar homofobie de norm was onder rappers, wordt in een virale Twitter thread ontleed. Fans weten het zeker: Lil’ Kim heeft voor homo-acceptatie in de hiphopgemeenschap gezorgd.

Lil’ Kim LGBTQ-bondgenoot

In december van 1999 staat Lil’ Kim op de cover van Out Magazine. In het coverinterview verandert ze de beeldvorming die rappers hebben rondom de homogemeenschap voorgoed. De kop van het interview luidt: ‘Waarom hiphopmeid een homo-icoon wil zijn’. Op de vraag waarom ze zo van de LGBTQ-gemeenschap houdt, antwoordt ze: “Homo’s houden ervan als mensen over de top gaan, dat het ze niet kan schelen en vol zelfvertrouwen zitten.” Het is de eerste keer dat een hiphopartiest aan het woord komt in een Amerikaans LGBTQ-lifestylemagazine.

Homogemeenschap

Lil’ Kim werkt vol trots samen met de queergemeenschap. In 1996 gebruikt ze in haar nummer Was it something I said een sample van homolegende Sylvester. Ook maakt ze met hem het nummer Big momma thang van haar debuutalbum Hard Core. In datzelfde jaar werkt Lil’ Kim samen met de ‘grootvader van de ballroom’, Hector Xtravaganza. Hij ontwerpt haar kleurrijke furry jassen. Ze hemelt meerdere malen de creativiteit van Xtravaganza en zijn bijdrage aan haar iconische modetijdperk op.

Wanneer Lil’ Kim in 1999 de award voor ‘avantgarde-ontwerper van het jaar’ uitreikt aan Alexander McQueen tijdens de Vogue Fashion Awards delen ze een kus. Dit moment blijkt een van de eerste stappen die ertoe leiden dat hiphopacts en homoseksuele modeontwerpers elkaar leren kennen.

Lil’ Kim en Mary J. Blige 

Lil’ Kim is een van de weinige rappers die openlijk spreekt over hiv en de hulpproblematiek. In 2000 werken Lil’ Kim en Mary J. Blige samen met Mac Cosmetics om geld in te zamelen voor mensen met hiv en aids. Ze halen uiteindelijk 4 miljoen dollar op, het grootste fonds in de campagnegeschiedenis.

Dat Lil’ Kim fan is van Pride is duidelijk. In 2011 slaat ze zelfs de BET awards over om de Gay Pride in New York City bij te wonen. Ook wordt ze gekroond tot ‘officiële moeder van het huis’ van Marc Jacobs tijdens WeHo Pride. In juni 2000 verschijnt Lil’ Kim’s tweede studioalbum The Notorious K.I.M.. Tijdens de creatie van de plaat haalt ze invloeden uit gay clubs en mixt ze haar hardcore street hiphop sound met house, disco en popmuziek.

‘How many licks?’

Haar band met de LGBTQ-gemeenschap legt ze in juni 2000 uit in een interview met Next Magazine, de hipste gay gids van New York. Wanneer gevraagd wordt naar haar mening over homo-acceptatie in de hiphopgemeenschap en haar liefde voor homofans antwoordt ze: “Ze houden van mensen die sterren zijn omdat ze, weet je, zélf sterren zijn.”

In een interview met Los Angeles Blade vertelt ze: “Toen ik How many licks? deed, dacht ik aan mijn LGBTQ-fans. Ik was zo enthousiast en dacht: ‘ze gaan deze plaat geweldig vinden’. How many licks? is eerlijk gezegd, ik kan dit luid en trots zeggen, gemaakt met een LGBTQ gedachte”, aldus Lil’ Kim.