vogues-pride-guide-2022-dit-zijn-de-leukste-to-dos-in-amsterdam-214319
©Marc de Groot, Vogue Nederland, mei 2022

Van 30 juli t/m 7 augustus is het tijd voor Pride Amsterdam 2022. Voor het eerst in twee jaar kan het weer groots gevierd worden. Met ruim 300 evenementen – waaronder walks, festivals en uiteraard de beroemde Canal Parade – barst de hoofdstad bijna uit zijn voegen. Als dat niet als één groot feest klinkt, weten wij het ook niet meer. Vogue zet de hoogtepunten op een rij.

Pride Amsterdam 2022

Het thema van dit jaar is My Gender, My Pride. “Iedereen moet zich vrij voelen om zichzelf te kunnen zijn, zonder opgelegde norm van buitenaf”, aldus de organisatie van Pride 2022. “Afgelopen decennia stond onze strijd vooral in het teken van ‘mogen houden van wie we willen’ en het is tijd om de focus te verbreden naar het ‘mogen zijn hoe we ons voelen’. Met andere woorden: tijd om aandacht te besteden aan de diversiteit aan genderidentiteiten en ons zelfbeschikkingsrecht.”

Hieronder vind je een overzicht van de leukste to do’s tijdens Pride Amsterdam 2022, van een openluchtbioscoop waar je queer films kunt bewonderen tot de jaarlijkse Canal Parade op 6 augustus. Happy Pride!

INK goes PINK – 28 juli (en Bottomless Brunch op 30 en 31 juli, en 6 en 7 augustus)

Op 28 juli viert INK Hotel Amsterdam voor de zevende keer Pride met een groot feest. Tijdens de Don’t stop until you’re proud party transformeert het hotel in een volledig roze – de naam zegt het al – PINK Hotel Amsterdam. Het feest is vrij toegankelijk en bij binnenkomst staat er een welkomstdrankje op je te wachten. Zorg wel dat je op tijd bent, want vol is vol. In de weekenden van 30 en 31 juli en 6 en 7 augustus vindt trouwens ook weer de bekende Bottomless Brunch plaats, waar onbeperkt roze bubbels worden geschonken. Meer informatie vind je op de website.

Pride Walk – 30 juli van 11:00 tot 13:00 uur

Pride Amsterdam 2022 trapt zoals gewoonlijk af met de Pride Walk, de jaarlijkse demonstratie voor gelijke rechten voor de LGBTQIA+ community. De walk start op de Dam, waar de stoet om 12:00 uur vertrekt. Meer informatie volgt nog – houd de website van Pride Amsterdam dus goed in de gaten.

Pride Park – 30 juli van 11:00 tot 22:00 uur

Op zaterdag 30 juli transformeert het Vondelpark in een liefdevolle plek met een regenboog aan LGBTQIA+ activiteiten. Wat je van Pride Park kunt verwachten? Veel spelletjes, sporten en kraampjes, maar daarnaast wordt er ook veel gedanst en – niet te vergeten – aan vogueing gedaan.

Milkshake Festival – 30 juli van 12:00 tot 23:00 uur en 31 juli van 13:00 tot 23:00 uur

Hét festival tijdens Pride Amsterdam. Milkshake is het kleurrijkste en meest open-minded festival van Nederland, met wel negen podia gevuld met artiesten en performancekunstenaars uit de scene. Met de meest gedraaide genres house, disco, pop, techno, R&B, urban en dancehall is er voor ieder wat wils, een heerlijk recept om al je smaakpapillen te prikkelen.

Open Air Cinema – 3 en 4 augustus van 20:00 tot 00:00 uur

De Roze Filmavonden zijn terug. Ook dit jaar vind je meerdere openluchtbioscopen door de stad. De bekendste is op het Mercatorplein, waar je op 3 en 4 augustus kunt genieten van een queer filmavondje. Toegang is gratis en hapjes en drankjes moet je zelf meenemen. Note: er zijn slechts 400 stoelen, dus wees op tijd. Welke films er precies op de planning staan, is nog niet bekend.

Pride Cocktail @ The Grand – 5 augustus van 17:00 tot 19:00 uur

Proosten op liefde, vrijheid en tolerantie met een cocktail? Dat kan tijdens Pride Cocktail bij Sofitel Legend The Grand Amsterdam. Op vrijdag 5 augustus wordt de binnenplaats van The Grand volledig omgetoverd tot een kleurrijke plek waar een diversiteit aan artiesten zal optreden. Hier vind je meer informatie.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Pride Amsterdam (@prideamsterdam)

Amstelveld Pride – 5 en 6 augustus

Al sinds 2003 gaan de feestjes op het Amstelveld hand in hand met Pride Amsterdam. Als het aan de gemeente ligt, is 2022 het laatste jaar dat het Amstelveld wordt gebruikt als uitvalsbasis tijdens Pride – vandaar dat de agenda dit jaar wederom uitpuilt van de feestjes. Zo kun je op 5 augustus terecht voor de HeBiHo, Amsterdams grootste VrijMiBo, en de dag erna is het tijd voor Our Love. Meer info vind je op hun Facebook-pagina.

Canal Parade – 6 augustus van 12:00 tot 18:00 uur

The main event! De wereldberoemde botenparade start om 12:00 uur bij Oosterdok en gaat via de Nieuwe Herengracht, de Amstel en de Prinsengracht naar Westerdok. Verwacht opnieuw veel verschillende boten, van lokale LGBTQIA+ stichtingen tot gay horeca en zelfs politieke partijen. Claim op tijd je plekje, want de Canal Parade wordt weer een gigantisch festijn.

Pulitzer Pride Deck – 6 augustus van 13:00 tot 18:30 uur

Wil je de allerbeste plek tijdens de Canal Parade? Zorg er dan voor dat je een ticket hebt om het Pulitzer Pride Deck van het Pulitzer Amsterdam te betreden. Vier de meest kleurrijke dag van het jaar direct aan de Prinsengracht, waar je een onovertroffen zicht hebt op de wereldberoemde botenparade. Het Pulitzer Pride Deck is inclusief onbeperkt hapjes en drankjes, waaronder wijn en cocktails.

Pulitzer Pride
©Pulitzer Amsterdam

Closing Party – 7 augustus van 14:00 tot 22:00 uur

Pride begint en eindigt op de Dam, waar op 7 augustus traditiegetrouw de Closing Party plaatsvindt. Op deze ‘mainstage’ zullen verschillende artiesten zorgen voor een spetterende afsluiter van Pride Amsterdam 2022. De line-up is nog onbekend, maar het zal niet lang meer duren voordat de eerste artiesten worden aangekondigd. Volg hier de laatste updates.

Mariposa Festival – 6 augustus van 16:00 tot 00:00 uur

Voor de ultieme Pride-afterparty moet je op IJland (Amsterdam-Noord) zijn. Hier vindt de eerste editie van Mariposa Festival plaats. Met de naam, wat in het Spaans vlinder betekent, wordt gedoeld op iedereen die na de Canal Parade uit hun cocon is gekomen en de vleugels nog even wilt laten wapperen. Verwacht jungle vibes en housemuziek. Het belooft een fijne afsluiter te worden van Pride Amsterdam. Tickets vind je hier.