meghan-markle-interviewt-paris-hilton-over-dom-blondje-stereotype-in-podcast-228301
©ANP

Op het eerste gezicht lijkt het alsof Meghan Markle en Paris Hilton weinig met elkaar gemeen hebben. En hoewel hun levens niet meer kunnen verschillen is er toch een grote gemene deler. Zowel Meghan als Paris heeft te maken gehad met talloze vooroordelen die het publieke imago van hen beiden vormen. In haar podcast Archetypes heeft Meghan het met Paris over labels als ‘bimbo’ en ‘dom blondje’ en de impact daarvan op hun leven.

Meghan Markle interviewt Paris Hilton in podcast

“Ik was zo nerveus om Paris Hilton te interviewen voor deze podcast”, onthult Meghan aan het begin van de zesde aflevering getiteld Breaking Down the Bimbo. “Ik herinner me dat ik opgroeide in LA rond dezelfde leeftijd en jij [Paris, red.] was zo beroemd en mooi”, stelt Meghan. “Ik was een nerd en jouw identiteit, of die je nou werd opgelegd, je die zelf aannam of gebruikte om een carrière op te bouwen, ging over alles behalve slim overkomen.”

‘Bimbo’ en ‘dom blondje’

Meghan vertelt over hoe ze later zelf te maken had met het bimbo-imago in haar tijd als kofferdame bij de TV-show Deal or No Deal. Zo stelt ze: “Ik was dankbaar voor de baan, maar niet voor hoe ik me erdoor voelde, ik voelde me dom. Uiteindelijk stopte ik met de show omdat ik zoveel meer was dan de manier waarop ik werd neergezet.”

Ze vraagt Paris naar haar gevoel wat betreft de labels ‘bimbo’ en ‘dom blondje’. Paris stelt dat het aannemen van het “Barbiepop”-personage een soort veiligheidsmechanisme was om te ontsnappen aan haar traumatische kostschoolervaring. Vervolgens vertelt ze hoe het domme blondje-imago werd versterkt door haar verschijning in de realityserie The Simple Life. “Ik zat bijna vast in het personage. Op sommige momenten was het alsof ik vergat wie ik echt was”, stelt Paris.

Vervolgens komt ze tot de conclusie dat ze zich helemaal niet meer met het personage identificeert. “Als ik er op terugkijk, vind ik het veel cooler om slim en intelligent te zijn. Destijds bestond het idee dat meisjes op een bepaalde manier dom en grappig moesten zijn. Zo werd besloten dat ik het rijke, verwende domme blondje zou zijn.”

Meghans vooroordeel

Aan het einde van de aflevering bekent Meghan dat ze vooral zenuwachtig was voor de podcast omdat ze vooroordelen had over Paris. “Nerveus omdat ik, hoewel ik me schaam het toe te geven, een oordeel had over Paris. Toen ik opgroeide, was ze mooi, rijk en beroemd. ‘Wat kan er mis zijn met haar leven?’, dacht ik. Omdat mijn hele gevoel van zelfvertrouwen neerkwam op dat ik de slimme was en niet de knappe, vond ik een manier om mijn oordelen en afgunst op haar te projecteren.”

Meghan concludeert: “Afgunst kan heel gevaarlijk zijn, net als oordelen. Ik vind het erg te moeten toegeven dat ik ook op die manier heb gedacht. Door mijn gesprek met Paris hebben we kunnen zien wie ze daadwerkelijk is. De echte Paris Hilton, iemand die veel meer is dan haar archetype.”