michelle-obama-keert-terug-naar-het-witte-huis-in-stijl-222381
©Getty Images

Gisteren keerden Barack en Michelle Obama voor het eerst sinds hun vertrek als president en first lady in 2017 terug naar het Witte Huis. Daar woonde het koppel samen met president Joe Biden en de huidige FLOTUS Jill Biden een onthullingsceremonie van hun officiële portretten bij. Na het delen van de schilderijen – Barack werd afgebeeld door de fotorealistische schilder Robert McCurdy, terwijl die van Michelle het werk was van kunstenaar Sharon Sprung – hield Biden een toespraak waarin hij Obama eerde als “een van de meest invloedrijke presidenten in de geschiedenis”.

Nieuw portret Michelle Obama

Net zo opvallend als de portretten van de Obama’s was echter de look van Michelle voor de gelegenheid. Michelle, een van de meest stijlvolle first ladies uit de geschiedenis, bewees dat ze haar oog voor mode niet heeft verloren sinds ze het Witte Huis verliet. Zo droeg ze een paars-rode geplooide ombré zijden jurk, op maat gemaakt door haar go-to ontwerper Christy Rilling. Ze maakte de look af met lange oorbellen en een paar zwarte hakken.

Voor het portret, dat in het Witte Huis zal hangen als onderdeel van de permanente kunstcollectie, droeg Michelle een elegante off-shoulder jurk in babyblauw – naar verluidt een ontwerp van Jason Wu. De afbeelding heeft een meer traditionele uitstraling dan haar beroemde portret uit 2018 door Amy Sherrald dat in de National Portrait Gallery in Washington hangt. (Terwijl de Obama’s in 2018 hun eigen kunstenaars konden kiezen, werden de schilderijen vandaag gemaakt in opdracht van de White House Historical Association.)

Terugkeer naar het Witte Huis

Barack Obama bezocht het Witte Huis eerder dit jaar al, maar voor Michelle Obama was het de eerste keer sinds het einde van het presidentschap van haar man. (In strijd met de traditie weigerde Trump de Obama’s uit te nodigen om terug te keren naar het pand of hun portretten te laten onthullen tijdens zijn ambtstermijn.)

“Voor mij gaat deze dag niet over mij of Barack”, zei Michelle in haar speech. “Het gaat zelfs niet over deze prachtige schilderijen. Het gaat om het vertellen van een vollediger verhaal, een verhaal dat elke Amerikaan in elke uithoek van het land omvat. Zodat onze kinderen en kleinkinderen iets meer voor zichzelf kunnen zien.” Zelfs met haar bescheiden boodschap – en mede dankzij haar prachtige verschijning – waren alle ogen op haar gericht.