max-colombie-van-oscar-and-the-wolf-op-het-podium-acteer-ik-dat-ik-extravert-ben-300221
©Casper van der Linden, Vogue Nederland, juni 2024

Het is een jubileumjaar voor Oscar and the Wolf. Er zijn tien jaar voorbijgegaan sinds de grote doorbraak van de elektropop- eenmansband rond Vlaming Max Colombie. Een mooi moment om terug te blikken, zou je zeggen. Maar Colombie houdt niet van terugblikken. “Dan lijkt het alsof ik heel oud ben. Megaconfronterend vind ik dat. Het voelt niet als tien jaar geleden. Maar als het dan op papier staat … Oef.”

Oscar and the Wolf in Vogue

Toch is Colombie pas 33. En op die jonge leeftijd heeft-ie nogal wat bereikt. Om te beginnen drie nummer 1-albums in de Belgische charts. In Nederland bereikten twee daarvan de top 10. Hij is al jaren een graag geziene gast op festivals in ons land en dit jaar scoorde hij ook zijn eerste Top40-hit met Angel Face. Een lied dat luchtig klinkt, maar over heel serieuze zaken gaat: zijn eigen depressie, angstaanvallen en verslaving aan alcohol en drugs, die hem er in 2022 enkele maanden van weerhielden om op te treden. Daar speelde alles wat hij in het afgelopen decennium meemaakte een grote rol in. “Mijn carrière is heel snel gegaan, en dat was moeilijk om mee om te gaan. En toen ben ik gecrasht”, vertelde Colombie in een interview op de Vlaamse tv. 

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Angel Face is de voorbode van een nieuw album, dat later dit jaar moet verschijnen (inmiddels is een tweede nummer uit, genaamd Somebody Without U). Colombie zit momenteel volop in de studio en repeteert ondertussen voor een reeks optredens in het voorjaar en de zomer. Hij staat ons via het scherm te woord vanuit zijn huis in Vlaanderen, een afgelegen optrekje tussen Antwerpen en Brussel. Halverwege het gesprek excuseert hij zich: hij moet de deur uit, kunnen we het gesprek voortzetten vanuit de auto? Het zijn drukke dagen in huize Colombie, zoveel is duidelijk. Veelbelovend voor al wat dit jaar nog komt. Want van terugblikken mag hij dan niet houden, naar de toekomst kijkt-ie graag. “Wat kan beter, welke mogelijkheden heb ik allemaal, waar kunnen we naartoe? Allez, naar het verleden kijken, dat doe ik wel als ik zeventig ben. Dan ga ik allemaal compilaties van mezelf online opzoeken.”

Doen alsof 

De release van Angel Face ging begin dit jaar gepaard met een gewaagde publiciteitscampagne – een die niet alleen diende als promo, maar ook als een soort Postbus 51-reclame. Zonder verdere uitleg postte Colombie een reeks filmpjes op zijn Instagram waarop hij zichtbaar dronken was, shotjes achteroversloeg en overgaf. Fans in rep en roer: ging het wel goed met hun geliefde zanger? Na dagen speculatie schoof hij aan bij VTM Nieuws, samen met zijn moeder, om het verhaal achter de beelden en de nieuwe single te vertellen. De tekst van Angel Face loog er niet om: ‘Fucked up at the bar with the lights on’, zingt Colombie, en wat later: ‘I’m out of my mind and I just can’t hold on’. 

Inmiddels gaat het goed met hem. “Ik ben twee jaar nuchter. Soms drink ik een glaasje, bij speciale gelegenheden. Maar nu gaat het om de smaak, niet om het gevoel dat het mij geeft. En ik kan op de rem trappen.” Naar rehab is hij niet geweest, hij had geen fysieke snak naar drank. Het ging om het doven van angsten en onzekerheden. Gelukkig zijn die nu, ook nuchter, ver weg. “Ik zal altijd zenuwachtiger blijven dan de gemiddelde mens, maar ik durf prima naar buiten te gaan bijvoorbeeld. Dat is een ongelooflijk verschil met vroeger.”

Velen vinden dat vaak maar gek, zegt Colombie, een podiumbeest dat buiten de bühne mensenschuw is. “Als introverte artiest moet je voor je werk uit je comfortzone stappen. Nadat ik een show had gegeven, durfde ik backstage tegen niemand te babbelen. Anderen begrepen dat niet: hij heeft toch net opgetreden? Maar op het podium had ik zo mijn trucjes. Zo goed mogelijk acteren, vooral.”

Lees het volledige interview met Max Colombie van Oscar and the Wolf in het juninummer van Vogue Nederland, dat nu in de winkel ligt en hier online te bestellen is.