selena-gomez-openhartig-over-bodyshaming-als-je-me-niet-steunt-ga-dan-weg-243099
©Getty Images

Ze zei het al eens, en nu zegt ze het weer: Selena Gomez is klaar met bodyshaming. De zangeres sprak zich donderdag uit in een TikTok Live. Daarin stelde de actrice, zangeres en oprichter van Rare Beauty zich open over haar ervaring met het nemen van medicijnen voor lupus, de auto-immuunziekte waaraan ze lijdt.

‘Geen model, zal het nooit worden’

“Ik heb de neiging om veel water vast te houden, maar als ik er vanaf ben, verlies ik weer gewicht”, vertelde Gomez voor de camera. “Ik wil iedereen aanmoedigen die zich schaamt voor wat je doormaakt, terwijl niemand het echte verhaal kent: je bent mooi en je bent geweldig.”

Ze erkende dat er dagen zijn waarop ze zich “klote” voelt, maar dat ze veel liever gezond is en haar medicijnen neemt om haar te helpen een beter leven te leiden. De symptomen van lupus zijn pijnlijke spieren, vermoeidheid, gewrichtspijn en/of stijfheid, haaruitval, depressie en huidafwijkingen – om er maar een paar te noemen. De symptomen variëren, maar Gomez had in 2017 een niertransplantatie, wat suggereert dat ze ernstige problemen ondervindt als gevolg van de ziekte.

“Geen model, zal het nooit worden”, voegde ze eraan toe. “Bedankt dat je me steunt en begrijpt en zo niet – ga weg. Want eerlijk gezegd geloof ik niet in het bekritiseren van mensen om hun lichaam of wat dan ook.”

Nooit meer iets missen van Vogue.nl? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste fashion- en beautynieuws.

Selena Gomez over bodyshaming

Selena Gomez is de afgelopen jaren – en vooral recentelijk – het onderwerp geweest van veel onaardige media-aandacht vanwege haar gewicht. Eerder sprak ze zich al uit over de niet aflatende kritiek en bodyshaming die ze ervaart.

In haar Life in Looks-video voor Vogue (zie hieronder) vertelde ze over het bijwonen van het Met Gala in 2015. Tijdens het event voelde ze zich niet goed over haar lichaam vanwege gewichtsschommelingen. Natuurlijk ziet ze er prachtig uit op de beelden, maar haar kwetsbaarheid zal ongetwijfeld een troost zijn voor haar fans en volgers. Of eigenlijk voor alle vrouwen die worstelen met hun gewicht of lichaamsbeeld. Zoals altijd gaf ze een positieve conclusie: “Dat was een van de momenten waarop ik zoiets had van: ik hoef niet meer die negentienjarige lichaamsvorm te hebben, want dat ben ik niet.”

Ze heeft sindsdien haar rondingen gevierd, make-upvrije selfies gepost en in het algemeen haar lichaam omarmd op Instagram. En hoewel ze – zoals ze zelf zegt – geen model is in de strikte zin van het woord, is Selena sowieso een uitstekend rolmodel.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.