queen-of-rock-n-roll-tina-turner-83-overleden-255671
©Getty Images

Tina Turner is op 83-jarige leeftijd overleden. De Amerikaanse zangeres, songwriter en actrice stond vooral bekend om haar krachtige stem en haar hits als What’s Love Got To Do With It en Proud Mary. Ze overleed na een lang ziekbed in haar huis in Küsnacht in Zwitserland.

Tina Turner overleden

Tina Turner, wier echte naam Anna Mae Bullock is, begon haar carrière in de muziekindustrie in de jaren vijftig als lid van de Ike & Tina Turner Revue. De band was een groot succes en produceerde verschillende hits, maar Turners relatie met haar man Ike Turner was turbulent en gewelddadig. Uiteindelijk verliet de zangeres de band en haar man in de jaren zeventig en begon ze aan een solocarrière.

Die carrière wierp zijn vruchten af. In de jaren tachtig had Turner hit na hit. Haar album Private Dancer kwam in 1984 uit en leverde haar verschillende Grammy Awards op. Ook werd ze in deze tijd bekend om haar energieke liveoptredens, haar iconische kapsel en de uitbundige outfits die ze droeg op het podium. Turner droeg vaak strakke glitterjurken en hoge hakken tijdens optredens.

Onderscheidingen

Naast haar muziekcarrière heeft Turner ook in verschillende films en televisieseries geacteerd. Haar filmdebuut maakte ze in de rockmusical Tommy uit 1975. Later speelde ze ook in films als Mad Max Beyond Thumderdome en Last Action Hero. Tina Turner heeft tijdens haar carrière verschillende onderscheidingen ontvangen, waaronder een ster op de Hollywood Walk of Fame en een Kennedy Center Honor. Ook is ze opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame en de Grammy Hall of Fame.

In 2013 trouwde Turner met haar Duitse vriend Erwin Bach met wie ze al meer dan 25 jaar samen was. Ze woonden samen in Zwitserland waar Tina zich na haar jubileumtournee in 2009 terugtrok.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Tina Turner
©Dave Hogan/Getty Images
Tina Turner tijdens een optreden in Keulen, Duitsland (2009)