10-spannende-true-crime-podcasts-die-je-wil-luisteren-255382
©Getty Images

Is er iets fijner dan wandelen door het park, fietsen door de stad of zitten in de trein terwijl je een podcast luistert? Van modepodcasts tot motiverende series: er zijn talloze opties. Maar mijn favorieten zijn toch wel true crime-podcasts. Inmiddels zijn er talloze podcasts in dit genre gemaakt, maar welke zijn nu echt het luisteren waard? Tien tips voor een van onze favoriete genres in de wereld van de podcasts.

Tips voor true crime-podcasts

Ik kan nooit wachten om weer te wandelen en mijn favoriete podcast op te zetten. Ik wandel elke week wel een paar uur, dus ik kan wel stellen dat ik inmiddels heel veel podcasts heb verslonden. Het begon voor mij allemaal met de befaamde reeks van Serial – zoals voor zovelen, denk ik. Ik werd zo meegetrokken in het verhaal van Adnan Syed dat ik wilde blijven luisteren – hetzelfde effect dat een steengoed boek kan hebben. Mede door deze podcast uit 2014 werden true crime-podcasts zo succesvol (een genre dat vooral populair is onder vrouwen, zo blijkt).

Vervolgens kwam ik terecht bij verschillende Nederlandse series. Van De Moord op Patrick en Cocaïnekoorts tot De Deventer Moordzaak en de Misdaadpodcast van het Parool (ik ben groot fan): dit zijn onze favoriete true crime-podcasts, op willekeurige volgorde.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

1. De Parool Misdaadpodcast – het Parool

De Parool Misdaadpodcast – ooit begonnen als de Taghi Podcast – houdt je up-to-date over de stand van zaken in de Nederlandse misdaadwereld. Misdaadjournalisten Wouter Laumans en Paul Vugts praten samen met Corrie Gerritsma elke twee weken over grote en kleine misdaadzaken. Je wordt niet alleen meegenomen in intrigerende verhalen, maar krijgt ook inzicht in ons rechtssysteem, op welke manier misdaad wordt bestreden en hoe zich dat op politiek vlak uitspeelt.

Hier te beluisteren.

2. Serial 1 – Serial

Je kunt eigenlijk niet over true crime-podcasts praten zonder het te hebben over de eerste serie van Serial. Daarin doet onderzoeksjournalist Sarah Koenig onderzoek naar een moord in Baltimore in 1999. Ze spreekt daarvoor veel met Adnan Syed, die tot levenslang werd veroordeeld omdat hij zijn voormalige vriendin zou hebben vermoord. De podcast is inmiddels meer dan honderd miljoen keer gedownload, en heeft een bepaalde vorm gecreëerd die vele true crime-podcasts inmiddels hebben overgenomen.

Hier te beluisteren.

3. Gerede twijfel – NRC

Deze podcast werd in juni gelanceerd en is een van mijn favorieten. In Gerede Twijfel doet een groep van elf VU-studenten onder leiding van rechtspsycholoog Peter van Koppen onderzoek naar de Maastrichtse loodsmoord in 2012. Een zaak waar veel haken en ogen aan zitten, en waarvoor Antonio T. een celstraf van 24 jaar uitzit. In deze zevendelige podcastserie analyseert de groep of er mogelijk sprake is van gerechtelijke dwalingen, dat kan leiden tot heropening van de zaak.

Hier te beluisteren.

4. De moord op Patrick – VPRO

De moord op Patrick is een Nederlandse true crime-podcast die het verloop van Serial volgt – en met succes. Journalist Sanne Boer duikt in deze podcast in de onopgeloste moord op Patrick, die op tweede kerstdag in 2002 dood wordt gevonden in zijn appartement in Heerlen. Waarom werd deze doodnormale tennisleraar vermoord? Boer komt achter vele mogelijke motieven voor deze cold case.

Hier te beluisteren.

5. Cocaïnekoorts – NRC

NRC-misdaadjournalist Jan Meeus vertelt in deze tweedelige podcast over de structuren van de Nederlandse onderwereld, gelinkt aan de cocaïnehandel. Het eerste deel focust zich op Ridouan Taghi, en hoe hij in die wereld zo groot werd. In het tweede deel onderzoekt Meeus de rol van Piet Costa in de criminele cocaïnewereld. Een interessante podcast die zowel verhalend als informatief is.

Hier te beluisteren.

6. Grijs gebied – de Volkskrant

In Grijs Gebied duikt de Volkskrant-journalist Elsbeth Stoker in de wereld van undercoveragenten. Ze focust op de zaak tegen Ad K., die van het plegen van moord werd verdacht. Hiervoor werden undercovers ingezet, en de zogeheten Mister Big-strategie toegepast. De strategie levert vaak – zo ook in deze zaak – een bekentenis op. Maar hoe geloofwaardig is zo’n bekentenis wanneer iemand indruk probeert te maken op een ander figuur in het criminele circuit? Op dit grijze gebied focust deze intrigerende podcast.

Hier te beluisteren.

7. De Deventer Mediazaak – De Stentor

De Deventer Moordzaak is een vierdelige podcastserie uit 2019 over de inmiddels fameuze moord op de zestigjarige Jacqueline Wittenberg in september 1998. In de vier afleveringen word je bijgepraat over de hoofdpersonen en de belangrijkste bevindingen rondom de moord op de vermogende weduwe Wittenberg. Werd Ernest Louwes wel terecht veroordeeld?

De serie kreeg in 2021 een vervolg. De podcast De Deventer Mediazaak gaat over de ware mediahype die rondom de moordzaak ontstond. In deze tweede podcast is een belangrijke rol weggelegd voor Michael de Jong, die door de media verdacht werd gemaakt en bestempeld werd als ‘de klusjesman’. In de podcast vertelt hij onder meer hoe de zaak zijn leven compleet heeft verwoest.

Hier (De Deventer Moordzaak) en hier (De Deventer Mediazaak) te beluisteren.

8. Dit kan geen toeval zijn – de Volkskrant

Journalisten Huib Modderkolk en Simone Eleveld onderzoeken het bizarre verhaal van Bart, die beweert te zijn gevolgd en ontvoerd door de geheime dienst. Wanneer hij in 2017 op een vliegtuig stapt in Madrid, komt hij terecht in een leeg toestel waar hij een vrouw ontmoet die zijn leven vanaf dat moment zal veranderen. Is zij wie ze beweert te zijn? En kloppen de ideeën die Bart overhoudt aan deze ontmoeting?

Hier te beluisteren.

9. De Brand in het Landhuis – NPO 1

De podcast De Brand in het Landhuis is gebaseerd op de dood van Ewald Marggraff, een rijke grootgrondbezitter die in 2003 omkwam bij een brand in zijn landhuis in Vught. Marggraff bezat een uitgebreide kunstcollectie en een aanzienlijk vermogen, maar na zijn dood verdwenen zowel de schilderijen als het geld. Vijftien jaar later begint Simon Heijmans een zoektocht naar de waarheid achter deze mysterieuze zaak.

Hier te beluisteren.

10. Napleiten – Corti Media

De podcast Napleiten schijnt op een heel andere manier licht op de misdaadwereld. Misdaadjournalist Wouter Laumans en strafpleiter Christian Flokstra delen opmerkelijke verhalen en ervaringen uit de wereld van het strafrecht. Ze gaan in gesprek met advocaten en officieren van justitie, die vertellen over spraakmakende strafprocessen die hen altijd zijn bijgebleven. Deze podcast biedt een unieke kijk op het Nederlandse strafrechtsysteem en de werking daarvan.

Hier te beluisteren.

Op zoek naar meer podcasts? Laat je dan ook inspireren door onze lijst met Nederlandse podcasts in verschillende thema’s die het luisteren waard zijn.