meer-leren-over-mode-en-trends-dit-zijn-onze-favoriete-modepodcasts-256438
©Getty Images

Is er iets leuker dan luisteren naar podcasts in anders verloren tijd – op de fiets, in de trein, of tijdens het wandelen of schoonmaken? Wat ons betreft niet, al helemaal niet als ze over mode gaan. Meer leren over de wereld van mode, trends, ontwerpers en de impact van kleding op onze samenleving? Dan wil je deze modepodcasts absoluut luisteren.

Modepodcasts tips

Deze modepodcasts bieden een platform aan experts, insiders en creatieven die hun kennis en inzichten over de modewereld delen. Ze zorgen voor heerlijke entertainment (Every Outfit is mijn favoriet), maar zoomen ook in op duurzaamheid (zoals Wardrobe Crisis), inclusiviteit en sociale kwesties in de mode. Kortom, deze modepodcasts laten ons anders kijken naar wat we dragen, en waarom.

Op willekeurige volgorde zijn dit onze favoriete modepodcasts van het moment.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

The Business of Fashion Podcast

The Business of Fashion Podcast, gehost door CEO Imran Ahmed, behandelt modenieuws en de belangrijkste uitdagingen waarmee de mode-industrie vandaag de dag wordt geconfronteerd. Verwacht diepgaande gesprekken met enkele van de grootste namen in de modewereld, over onderwerpen zoals raciale ongelijkheid, de overlap van politiek en mode en de grotere culturele betekenis van recente gebeurtenissen in de modewereld.

Hier te beluisteren.

Every Outfit

Grote kans dat je het waanzinnige Instagramaccount Every Outfit on Sex and the City kent – een plek waar alle looks uit de serie onder de loep worden genomen. De oprichters van het account, Chelsea Fairless en Lauren Garroni, lanceerden na het grote succes op social media hun eigen podcast genaamd Every Outfit. Een podcast die voortkomt uit de “diepgewortelde, ongezonde, levenslange obsessie met mode en popcultuur” van het duo. Een komische podcast die je voorziet van jouw nodige dosis bitchy fashion commentaar.

Hier te beluisteren. 

The Cutting Room Floor

De New Yorkse ontwerpster Recho Omondi is de oprichter van The Cutting Room Floor, een modepodcast waarin actuele gebeurtenissen uit de industrie worden besproken, van diepe analyses van huidige trends tot veranderingen en uitdagingen in de mode-industrie variërend van duurzaamheid tot gelijkheid. Door zijn interessante inzichten is deze podcast bekend komen te staan als ‘fashion’s only fashion show’.

Hier te beluisteren. 

Net-a-Porter – Incredible Women 

Net-a-Porter riep enkele jaren geleden hun eigen podcast in het leven, genaamd Incredible Women. Hierin gaan ze – zoals de titel verklapt – in gesprek met inspirerende vrouwen die actief zijn in de mode- en creatieve industrie. Nu lanceert de podcast alweer het zevende seizoen dat de titel Vision & Voice heeft. Vrouwen die zich inspannen voor positieve verandering, kansen bieden aan anderen en de toekomst vormgeven met hun ideeën en vastberadenheid, komen aan bod. Denk aan interviews met Hari Nef, Adwoa Aboah en Emilia Wickstead, die zeker het luisteren waard zijn.

Hier te beluisteren. 

Louis Vuitton [Extended]

Louis Vuitton heeft hun eerste podcast ooit gelanceerd, genaamd Louis Vuitton [Extended]. Deze tweemaandelijkse podcast, geleid door mode-videomaker Loïc Prigent, biedt inzicht in het creatieve proces van Louis Vuitton. In elke aflevering wordt de luisteraar meegenomen in de rijke geschiedenis van het modehuis, en krijgen we een kijkje achter de schermen. Prigent spreekt verschillende friends of the house zoals ontwerpers, kunstenaars en architecten, die een bijzonder inkijkje geven in hun samenwerking met het label. In de eerste aflevering is dat Pharrell Williams, die over zijn eerste collectie als de nieuwe creative director voor Louis Vuittons mannencollectie vertelt.

Hier te beluisteren.

De Rokkenjagers

Bij de gloednieuwe podcast De Rokkenjagers luister je naar openhartige gesprekken over mode tussen Nicole Huisman en Fia Hamelijnck. De twee modeliefhebbers bespreken verschillende thema’s – van modetrends tot nieuwe ontwikkelingen en werken in de mode-industrie tot hun favoriete vintage ontwerpen en het ontwikkelen van een persoonlijke stijl. De opening van hun nieuwe serie begint met de vraag die ons gelijk meeneemt: ‘Op een schaal van één tot Carrie Bradshaw: hoe blij word jij van je garderobe?’

Hier te beluisteren. 

Wardrobe Crisis

The Wardrobe Crisis is een platform voor duurzame mode dat gedreven wordt door het delen van kennis en verhalen en streeft naar een eerlijkere en duurzamere modetoekomst die respect toont voor mensen en de planeet. Onderdeel van het platform is de (bijna) gelijknamige podcast die in 2017 werd gelanceerd, en gepresenteerd wordt door Clare Press. Elke week interviewt ze ontwerpers, academici en game changers in de mode-industrie over de samenhang tussen mode, rechtvaardigheid en duurzaamheid.

Hier te beluisteren.

Articles of Interest

Podcastmaakster Avery Trufelman behandelt mode-items en -trends als culturele, historische en maatschappelijke verschijnselen. Als je wil weten hoe trends ontstaan (en blijven hangen), dan wil je deze podcast absoluut luisteren. Trufelman benadrukt dat alles wat we dragen een geschiedenis en context heeft. Ze neemt de luisteraars mee op een boeiende ontdekkingsreis naar de diepere betekenis van kleding en trends. We gingen eerder in gesprek met Trufelman over haar podcast en hoe die zich verhoudt tot thema’s als klasse, geschiedenis en gender.

Hier te beluisteren. 

The Run-Through with Vogue

In deze podcast nemen redacteuren Chloe Malle en Chioma Nnadi van de Amerikaanse Vogue je mee achter de schermen van de mode-industrie. Verwacht: exclusieve interviews met toonaangevende ontwerpers, modellen en andere sleutelfiguren in de mode en een kijkje in de wereld van high fashion, trends en culturele invloeden. The Run-Through with Vogue is de perfecte podcast voor modeliefhebbers over de fascinerende en dynamische wereld van mode.

Hier te beluisteren.

Dressed: The History of Fashion

Dressed: The History of Fashion richt zich, je raadt het al, op de geschiedenis van mode. In deze podcast duiken de hosts diep in de geschiedenis van mode, en nemen ze de evolutie onder de loep – van historische kostuums tot hedendaagse trends. Ze verkennen de culturele, sociale en politieke context waarin kledingstijlen zijn ontstaan en geven inzicht in de rol van mode in de samenleving. Of je nu een modegeschiedenisfanaat bent of gewoon geïnteresseerd bent in de achtergrond van wat we dragen: deze podcast is absoluut een luistertip.

Hier te beluisteren.

Fashion no Filter

Hoewel de podcast Fashion no Filter al enige tijd niet wordt aangevuld met nieuwe afleveringen, zetten we hem toch in deze lijst, aangezien de iets oudere afleveringen nog steeds het luisteren waard zijn. Zo spreekt het duo achter deze podcast – bestaande uit Camille Charrière en Monica Ainley – met ontwerpers als Cate Holstein van Khaite, streetstyle-icoon Pernille Teisbaek en creative director van Mugler Casey Cadwallader. De afleveringen zijn fun, informatief en bovendien heerlijk weg te luisteren.

Hier te beluisteren. 

Op zoek naar meer podcasts? Laat je dan inspireren door deze lijst met onze favoriete true crime-podcasts die ook absoluut het luisteren waard zijn.