onderweg-naar-werk-of-studie-5-inspirerende-en-informatieve-nederlandse-podcasts-om-te-luisteren-242020
©Melodie Jeng / Getty Images

Op de fiets, in de auto of de trein: podcasts zijn heerlijk als je even wil ontspannen, jezelf wil inspireren of gewoon lekker wil lachen. Voor dit voorjaar zetten wij een aantal inspirerende én informatieve podcast in het Nederlands op een rij. Van Vogue’s eigen Yeliz Çiçek samen met Anna Nooshin tot Cathelijne Blok, ze komen allemaal voorbij.

Inspirerende podcasts om te luisteren dit voorjaar

How To Get The Job (Done)

Vogue’s Editor at Large Yeliz Çiçek lanceerde onlangs samen met goede vriendin Anna Nooshin een nieuw platform: de Female Initiative Business Academy. Hierbij hoort een podcast, genaamd How To Get The Job (Done). Zoals de titel al verklapt, praten de twee ondernemende vrouwen samen over hun eigen carrière en lessen die ze tot nu toe leerden. Ook geven ze veel tips; over hoe je bijvoorbeeld netwerkt, je droombaan bemachtigt of een eigen bedrijf lanceert. Allemaal onderwerpen waar de inspirerende vriendinnen genoeg ervaring mee hebben. Daarbij zijn de twee openhartig over mentale gezondheid en de momenten waarop het niet zo goed ging, want daar leer je evenveel van. En er wordt tussendoor gelukkig nog gelachen ook.

Maffe Monarchen

Bij deze titel denk je wellicht niet meteen aan een inspirerende of informatieve podcast, maar schijn bedriegt. Maffe Monarchen gaat inderdaad over royals en hun gekke fratsen; en dat is gek genoeg niet alleen een onderwerp waar je veel van kunt leren, het is ook best inspirerend. Het inspireert namelijk tot je verder verdiepen in geschiedenis en kunst. De podcast wordt gemaakt door kunsthistorici Paul Rem en Cathelijne Blok. Die laatste spraken we hier al over haar liefde voor kunst én ze schreef onlangs het interessante boek Maar is het kunst?. In Maffe Monarchen praten de experts geanimeerd over de opvallende gewoontes van monarchen. Van de Zonnekoning tot Sissi.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Podcast Tailor (@podcast_tailor)

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Zin van de dag

Niet zo veel tijd, maar wel zin even geïnspireerd te worden? In Zin van de dag inspireert filosoof Stine Jensen je elke dag aan de hand van één citaat. Van quotes van Aristoteles tot Einstein en Simone de Beauvoir en Dolly Parton: uiteenlopende ideeën van even uiteenlopende beroemde en minder beroemde lieden komen voorbij. Soms kiest Jensen het citaat zelf, in andere gevallen kiest een gast deze, zoals rapper Diggy Dex of journalist Kitty Herweijer. Een lekker kort, maar krachtige podcast.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Stine (@therealstinejensen)

De Mediameiden 

Op komische wijze praten redacteuren Tamar Bot en Fanny van de Reijt je elke week bij over de mediawereld in De Mediameiden. Welke BN’er is een grote speler? Welke BN’er at deze week een broodje carpaccio op het terras in Amsterdam? En wat is de lekkerste kaascroissant van Nederland? Allemaal prangende vragen die beantwoord worden. Tussen alle gesprekken door, delen de vrouwen hun eigen verhalen als ervaren redacteur in de mediawereld. En dat doen ze, om in hun eigen vocabulaire te blijven, erg speels.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door De mediameiden (@de_mediameiden)

Damn Honey 

We sluiten de lijst af met een feministische knaller. In deze podcast praten Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen je naar eigen zeggen bij “over shit waar je als vrouw in deze tijd mee moet dealen.” De podcast wordt tweewekelijks uitgebracht en elke week schuiven interessante mensen aan om je bij te praten over hun wereld. Dat levert open gesprekken op en zorgt altijd voor stof tot nadenken en nieuwe inzichten.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door DAMN, HONEY (@damnhoneyhetboek)