deze-7-nederlandse-podcasts-in-verschillende-themas-zijn-het-luisteren-waard-255338
©Kirstin Sinclair/Getty Images

Ooit moesten podcasts ‘echt je ding zijn’, maar tegenwoordig zijn luistershows vergelijkbaar met Netflix-series: er is voor ieder wat wils. Of je nu houdt van Nederlandse podcasts waarin lange verhalen worden verteld – inclusief verschillende stemacteurs en geluidseffecten, het heerlijk vindt om even flink te lachen of gewoon graag je kennis verbreedt. Vogue selecteerde de beste Nederlandse podcasts waar je naar wilt blijven luisteren.

Nederlandse podcasts

Mode | The Movement Models

Ben je geïnteresseerd in persoonlijke ervaringen van mensen die in de modellenindustrie werken? Dan is de podcastserie The Movement Models misschien iets voor jou. In deze podcast neemt Robbie Baauw de ontwikkeling naar inclusiviteit binnen de mode-industrie onder de loep. Baauw is mede-eigenaar van modellenbureau The Movement, hét modellenbureau dat ernaar streeft schoonheidsidealen te doorbreken. Ook was hij te zien als gastjurylid van Hollands Next Top Model. In deze podcastserie gaat hij in gesprek met vooraanstaande personen uit de industrie, waaronder casting directors, editors, stylisten en modellen.

Beluister de podcast via Spotify.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Het stadsleven | Schaamteloos Randstedelijk

Mensen die in de Randstad wonen, ofwel de ‘havermelkelite’ (een term bedacht door Jonas Kooyman), maken zich allemaal druk om gentrificatie, maar willen ook een koffiebar met havermelk in de straat. Ze vinden duurzaamheid belangrijk, maar vliegen ook het liefst drie keer per jaar naar de andere kant van de wereld. Doortje Smithuijsen en Perre van den Brink houden de jonge stedeling een spiegel voor in hun podcast Schaamteloos Randstedelijk.

Beluister de podcast via Spotify.

True crime | Dit kan geen toeval zijn

Als Bart in 2017 op het vliegveld van Madrid in de rij staat voor een vlucht naar Barcelona, wordt hem dringend verzocht naar een andere gate te gaan. Eenmaal aangekomen in het vliegtuig snapt hij niet waarom er zoveel haast was: hij is de enige passagier aan boord. Bart vermoedt dat hij is ontvoerd door een geheime dienst. In de podcast Dit kan geen toeval zijn neemt de Volkskrant je mee in zijn bizarre verhaal.

Beluister de podcast via Spotify.

Lifestyle | Tussen dertig en doodgaan

Wat gebeurt er na je dertigste? Malou Holshuijsen en Tatjana Almuli delen alles over de rauwe schoonheid van het leven – met de smerige randjes die daarbij horen. Iedere week verschijnt een aflevering, met onderwerpen die variëren van straatintimidatie tot de activiteiten van de familie Roelvink. (Ben je een decennium verder, luister dan eens naar de podcast De Veertigers).

Beluister de podcast via Spotify.

Seksualiteit | LUST

Jacqueline van Lieshout (48) is na een relatie van een jaar of veertien weer vrijgezel. In de podcast LUST neemt ze je mee in deze nieuwe fase, waarin ze – tot haar eigen verrassing – vooral veel dates heeft met jonge mannen. Leuk en spannend, maar het zorgt ook voor allerlei vraagstukken over (vrouwelijke) seksualiteit en relatievormen. Die onderzoekt ze samen met relatietherapeut en vriend Qruun Schram, wat uitmondt in een goudeerlijke podcastafleveringen die alle taboes rondom ‘lust’ op de schop neemt – hoe eng ze dat soms ook vindt.

Beluister de podcast via Spotify. Onderzoeksjournalistiek | Rampvlucht In de podcast Rampvlucht wordt dertig jaar na de Bijlmervliegtuigramp een journalistieke zoektocht naar de waarheid gereconstrueerd. Meteen is de crash namelijk door mysterie omgeven; raadselachtige types in witte pakken, een afwijkend vliegschema, een onvindbare cockpitvoicerecorder, zieke huisdieren en Bijlmerbewoners met onverklaarbare aandoeningen. Wat zat er in dat vliegtuig en hoe heeft het kunnen neerstorten?

Beluister de podcast via Spotify.

Geld | Over geld praat je niet

Met het alsmaar duurder wordende leven is geldpraat maar wat welkom. Aaf Brandt Corstius en Vincent Kouters praten over verdienen en uitgeven, sparen en besparen. Welke geldgewoontes krijg je mee van je ouders? En wat is Tikkie-etiquette? Om de week verschijnt er een nieuwe aflevering van de podcast Over geld praat je niet.

Beluister de podcast via Spotify.