6-nederlandse-podcasts-die-je-in-de-herfst-van-2022-wil-luisteren-216769
©ANP

Waar podcasts eerst je ding moesten zijn, zijn luistershows anno 2022 vergelijkbaar met tv-programma’s: er is voor ieder wat wils. Of je nu houdt van Nederlandse podcasts waarin lange verhalen worden verteld, inclusief verschillende stemacteurs en geluidseffecten, of het heerlijk vindt om even flink te lachen – of heel erg je best moet doen om je lach in te houden, mocht je je in het openbaar bevinden – tijdens een talkshow.

Dan is er ook nog een enorm scala aan onderwerpen dat wordt aangesneden: van vrouwen- tot misdaadzaken en van duurzaamheid in de mode tot de verdwijning van de pizza bij McDonald’s (voor de liefhebbers: ja, die podcast bestaat).

Je favoriete genre podcasts vinden

Dat betekent niet dat je favoriete genre snel gevonden is. Ik heb maanden tegengestribbeld wanneer ik podcasttips kreeg (‘niks voor mij, geen geduld voor’), totdat ik stuitte op De moord op Patrick en een wereld vol misdaadverhalen voor me openging. Nu ben ik hooked en grijp ik ieder vrij moment aan om ‘eventjes’ een aflevering te luisteren.

Nederlandse podcasts

Ben jij er dus nog niet helemaal uit wat voor podcast je voorkeur heeft of ben je gewoon toe aan nieuw luistervoer? We zetten zes uiteenlopende, Nederlandse podcasts op een rij, die het luisteren waard zijn.

Schaamteloos Randstedelijk

We maken ons allemaal druk om gentrificatie, maar willen ook een koffiebar met havermelk in de straat. En we vinden duurzaamheid belangrijk, maar vliegen ook het liefst drie keer per jaar naar de andere kant van de wereld. Doortje Smithuijsen en Perre van den Brink houden de jonge stedeling elke week een spiegel voor in hun podcast Schaamteloos Randstedelijk.

Beluister de podcast via Spotify.

Dit kan geen toeval zijn

Als Bart in 2017 op het vliegveld van Madrid in de rij staat voor een vlucht naar Barcelona, wordt hem dringend verzocht naar een andere gate te gaan. Eenmaal aangekomen in het vliegtuig snapt hij niet waarom er zoveel haast was: hij is de enige passagier aan boord. Bart beweert jaren later dat hij is ontvoerd door een geheime dienst. In de podcast Dit kan geen toeval zijn neemt de Volkskrant je mee in zijn bizarre verhaal.

Beluister de podcast via Spotify.

Tussen dertig en doodgaan

Wat gebeurt er na je dertigste? Malou Holshuijsen en Tatjana Almuli delen alles over de rauwe schoonheid van het leven – met de smerige randjes die daarbij horen. Iedere week verschijnt een aflevering, met onderwerpen die variëren van straatintimidatie tot de activiteiten van de familie Roelvink. (Ben je een decennium verder, luister dan eens naar de podcast De Veertigers).

Beluister de podcast via Spotify.

Amsterdam Fashion Week Podcast

Kun je na een bomvolle modemaand nog geen genoeg krijgen van mode? (Snappen we). Luister dan eens de podcast van Amsterdam Fashion Week terug. Dit jaar creeërde Ashlee Janelle samen met AFW een serie podcasts waarin diverse onderwerpen worden besproken. Zo bespreekt Tyvanni Ebuehi met Nicole Huisman en Naz Kawan de invloed van fast fashion. In een andere aflevering Yên-Nhi Lê met Ami Keita en Xiu Yun Yu in gesprek over het schoonheidsideaal.

Beluister de podcast via Spotify.

Rampvlucht

In de podcast Rampvlucht wordt dertig jaar na de Bijlmervliegtuigramp een journalistieke zoektocht naar de waarheid gereconstrueerd. Meteen is de crash namelijk door mysterie omgeven; raadselachtige types in witte pakken, een afwijkend vliegschema, een onvindbare cockpitvoicerecorder, zieke huisdieren en Bijlmerbewoners met onverklaarbare aandoeningen. Wat zat er in dat vliegtuig en hoe heeft het kunnen neerstorten?

Beluister de podcast via Spotify.

Over geld praat je niet

Met de dure feestdagen in het vooruitzicht is geldpraat maar wat welkom. Aaf Brandt Corstius en Vincent Kouters praten over verdienen en uitgeven, sparen en besparen. Welke geldgewoontes krijg je mee van je ouders? En wat is Tikkie-etiquette? Om de week verschijnt er een nieuwe aflevering van de podcast Over geld praat je niet.

Beluister de podcast via Spotify.