in-het-kader-van-womens-history-month-inspirerende-podcasts-voor-en-door-vrouwen-279937
©Getty Images

Een goede podcast inspireert, informeert en of vermaakt. Er zijn er echter zo veel, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. In het kader van Women’s History Month, die op 1 maart begint, selecteerde Vogue inspirerende podcasts, geproduceerd en gehost door vrouwen. De onderwerpen lopen flink uiteen, van liefdesverdriet tot carrière, wereldnieuws en actualiteiten tot moederschap. Inspirerend om naar te luisteren als vrouw, of als je gewoon geïnteresseerd bent in deze onderwerpen.

Podcasts geleid door vrouwen

Healthy Sisters Talk

Bij de podcast Healthy Sisters Talk delen twee zussen, Rachida en Najima Kharbouch, elke donderdag hun inspirerende gesprekken over moederschap, (mentale en fysieke) gezondheid en meer met je. Deze zussen bieden luisteraars een unieke kijk op het leven, met eerlijke en openhartige gesprekken die hun ervaringen, inzichten en adviezen belichten. De podcast is een bron van informatie, waarbij ze onderwerpen aanpakken die voor veel mensen relevant zijn.

Hier te beluisteren.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

ADHD bij vrouwen

Het schijnt dat ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) steeds vaker bij vrouwen wordt gediagnosticeerd. (Eline Cordie schreef voor ons dit artikel over hoe bij haar op haar 36e ADHD werd ontdekt.) Toch is er niet zo veel over bekend. Hier brengt coach en podcast-host Jorna Postma verandering in. In haar podcast snijdt ze elke week belangrijke onderwerpen aan waar je als vrouw met ADHD mee te maken krijgt. Haar podcast is waardevol voor vrouwen die op zoek zijn naar manieren om hun leven met ADHD in balans te brengen. Maar ook als iemand in je omgeving ADHD heeft, is het interessant.

Hier te beluisteren.

The Female Fix

The Female Fix is een fijne luisterervaring voor iedereen die geïnteresseerd is in het vergroten van kennis over professionele groei. In deze podcast gaat auteur van het het gelijknamige boek The Female Fix, Marianne Bruijn, wekelijks in gesprek met vrouwen over geldzaken, carrière, gendergelijkheid en het belang van rolmodellen. Met haar diepgaande kennis en expertise op deze gebieden (Marianne is topmarketeer bij de Rabobank) brengt ze inspirerende gesprekken tot leven.

Hier te beluisteren.

DAMN, HONEY

In wekelijkse podcast DAMN, HONEY bespreken vriendinnen Nydia van Voorthuizen en Marie Lotte Hagen samen met experts onderwerpen die te weinig worden opgepakt door traditionele media. Te weten: “alles waar je als vrouw mee dealt”. Van (queer)ouderschap tot cat calling, seksueel plezier tot de geschiedenis van de Nederlandsche vrouwenbeweging en nog veel meer.

Hier te beluisteren.

Dipsaus

Dipsaus is een podcast gehost door Anousha Nzume, Ebissé Rouw en Mariam El Maslouh. De podcast wordt om de twee weken wordt gepresenteerd en is bedoeld voor vrouwen van kleur en iedereen die openstaat voor een ander perspectief. De humoristische podcast belicht belangrijke maatschappelijke kwesties en houdt zich bezig met politieke vraagstukken in ons land. Zo vertelden de makers in Trouw in 2020 dat ze met hun podcast hopelijk meer diepgang in het Nederlandse racismedebat willen brengen.

Hier te beluisteren.

De online sisterhood

Altijd al zussen gewild die jou advies kunnen geven over alles waar je mee te maken zou kunnen hebben? Markeer woensdag dan maar in je agenda, want iedere week bespreken jouw online sisters Coco (Paula Molina Montes de Oca) en Widie (Widya Soraya) een verscheidenheid aan zaken, van zelfontwikkeling, spiritualiteit, (zelf)liefde en meer. In 2022 vertelde de vriendinnen aan LINDA. dat ze de podcast zijn begonnen als online “safe space“.

Hier te beluisteren.

Crush(ed) podcast

Zin om naar eerlijke verhalen te luisteren over daten, liefde en seks? Iedere dinsdag is er een nieuwe aflevering van Crush(ed). In deze podcast bespreken vriendinnen Misha Margarittha en Irina Ruijmgaart hun juicy privégesprekken. Zo bespraken ze in mei 2023 bijvoorbeeld openhartig het idee om te daten met vrouwen en spreken ze over onvoorwaardelijke liefde.

Hier te beluisteren.

Over Spel 

Na het succes van haar eerdere podcasts Over Haar en Over Tijd, presenteert Carolien Borgers nu haar nieuwste luisterprogramma Over Spel. In deze boeiende serie voor LINDA. gaat ze in gesprek met diverse experts; van wetenschappers tot relatietherapeuten, om relaties en hun diverse vormen te onderzoeken. Over Spel is in juli 2023 door BNNVARA bekroond met 4 van de 5 sterren. “Die gesprekken zijn, en dat is een van de sterkste punten van de podcastreeks, volledig vrij van oordelen,” aldus BNNVARA-redacteur Joey Huisman.

Hier te beluisteren. 

Ongefilterd met Kitty en Elif

Het nieuws, maar dan amusanter: journalisten Kitty Herweijer en Elif Isitman deelden hun ongefilterde mening over alles wat hen opvalt, van actualiteiten tot opvallende trends. In een interview met EW Magazine vertelden de vriendinnen dat ze elkaar hebben gevonden in gedeelde ergernissen. ‘We hebben allebei geen geduld, vinden superveel dingen vermoeiend, kunnen heel veel mensen niet uitstaan en analyseren dan graag waar dat aan ligt.'” Er zijn al een tijdje geen nieuwe aflevering van deze podcast online gekomen, maar de reeds gepubliceerde zijn vaak nog steeds relevant.

Hier te beluisteren. 

Vrouw’en

Na de succesvolle podcastreeks Mama’en gaat host Nina Pierson in de podcast Vrouw’en in gesprek met bekende Nederlandse vrouwen (Yara Michels, Nienke Plas en meer) over boeiende onderwerpen die te maken hebben met moederschap en vrouw-zijn. In een recente podcastaflevering spreekt ze bijvoorbeeld volleybalster Ellen Hoog over haar topsportcarrière en het opvoeden van kinderen.

Hier te beluisteren. 

Op zoek naar meer podcasts? Laat je dan ook inspireren door onze lijst met Nederlandse podcasts in verschillende thema’s die het luisteren waard zijn.