dj-franky-rizardo-ging-van-schoolfeesten-naar-de-grootste-clubs-ik-mag-elke-dag-mijn-droombaan-uitvoeren-300904
©CASPER VAN DER LINDEN, VOGUE NEDERLAND, JUNI 2024

Franky Rizardo’s eerste gig? Die moet nu zo’n 22 jaar geleden zijn. Rizardo, die in juni 36 wordt, mocht als veertienjarige een setje draaien tijdens een dj-workshop op zijn middelbare school. Niet veel eerder was hij bij een vriend thuis op diens computer voor het eerst in aanraking gekomen met muzieksoftware. Meteen daarna liet hij zijn ouders weten dat hij dit programma ook wilde hebben: “Dít is wat ik wil doen!”

In gesprek met Franky Rizardo

Niet lang na de dj-workshop draaide hij opnieuw op school, nu tijdens een klassenfeest. Dat werd een traditie. Toen werden het bars in hometown Arnhem, vervolgens discotheken. Het balletje ging steeds sneller – en verder – rollen. De meeste mensen kennen hem tegenwoordig niet meer uit de lokale kroeg, maar van grote festivals of clubavonden. Of gewoon van Spotify, want daar heeft Rizardo miljoenen streams. Wie tussen zijn best beluisterde tracks kijkt, ziet daar onder meer een remix van een Madonna-lied: vorig jaar mocht hij haar hit Sorry uit 2006 onder handen nemen.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief. 

Rizardo heet eigenlijk Frank Ketelaar. Voor wie het zich afvraagt: zijn artiestennaam is gebaseerd op het Spaanse woord voor ‘krullenbol’, rizado. Een blik op de foto’s en je snapt waarom. Sinds een paar jaar woont hij niet meer in Arnhem, maar in Amsterdam. Om een simpele reden: dichter bij het vliegveld. Thuis was-ie, zeker in de zomer, toch al niet vaak. We spreken af op de Zuidas, om de hoek van zijn huis. Gisteravond is hij geland vanuit de VS. Nu twee rustdagen en dan weer door naar Gran Canaria, Tenerife, Duitsland en Italië. Als hij een jetlag heeft, is het niet aan hem te merken. Rizardo nipt rustig aan zijn cappuccino en oogt scherp en opgewekt.

Ibiza-droom

Hij heeft dan ook veel om naar uit te kijken. Begin mei host hij met zijn danceconcept Flow een eigen avond in de befaamde nachtclub Pacha op Ibiza. Flow begon ooit als een radioshow op Slam! FM en is inmiddels uitgegroeid tot een bekende naam binnen de dancewereld, dat naast radio-uitzendingen ook evenementen verzorgt. Toen Rizardo het merk samen met zijn vriend en collega-dj Jasper Fioole opzette, was dit hun grote droom: een eigen avond op Ibiza. 

De verwerkelijking van dat plan is tekenend voor Rizardo’s rijzende ster. Ja, bevestigt hij desgevraagd, zelf merkt hij ook dat het lekker gaat. Aan de streamingcijfers en bezoekersaantallen bijvoorbeeld. De privéjet die hij onlangs boekte om zich van optreden naar optreden te verplaatsen was eveneens een duidelijk teken aan de wand. Gaat-ie trouwens geen gewoonte van maken, meldt hij. Nu was het de enige optie. Een paar uur na een gig in Amsterdam moest hij, om half drie ’s nachts, aantreden in Milaan. Lijnvluchten waren er niet. “Normaal zou ik een van de twee shows niet hebben kunnen doen, maar ze waren allebei heel tof. Het is fijn om de vrijheid te hebben niet te hoeven kiezen.”

Rizardo maakte er een speciaal moment van: hij nam, naast zijn eigen vriendin, ook zijn beste vriend en diens vriendin mee. “We hebben er echt van genoten”, zegt hij. “Het was ook een besefmomentje. Het dj-leven kan hectisch zijn. Natuurlijk gaan er soms dingen niet goed of zit ik een keer niet lekker in mijn vel. Maar ik mag elke dag mijn droombaan uitvoeren. Het zou zonde zijn als ik daar nooit bij stilstond.”

Lees het volledige interview met Franky Rizardo in het juninummer van Vogue Nederland, dat nu in de winkel ligt en hier online te bestellen is.