wat-dacht-je-van-een-gratis-bezoek-aan-het-christian-dior-museum-in-granville-253337
©musée Christian Dior/ Benoit Croisy

Een parel aan de Normandische kust: het Christian Dior museum in het Franse Granville. Wil je de huidige tentoonstelling over de Franse ontwerper gratis bezoeken? Lees dan snel verder. Zoals meerdere musea is ook in dit museum – in de baai van Mont-Saint-Michel – elke eerste zondag van de maand, de lopende tentoonstelling gratis voor iedereen te bezoeken. Let wel: je moet vooraf online reserveren. Dit is dé gelegenheid om meer te weten te komen over de grote couturier die Christian Dior was. En om bepaalde aspecten van zijn leven en zijn persoonlijkheid te ontdekken.

Het Christian Dior museum in Granville

In het voormalige huis – gebouwd door zijn vader boven op de hoogste klif van Granville –  van Christian Dior is nu het museum gevestigd. Dit is de villa – in de kleuren roze en grijs, geïnspireerd op de kleuren van de Zuid-Engelse kust – waar hij zijn jeugd doorbracht. Dior droomde, fantaseerde, creëerde en vond een stijl die alleen hem toebehoorde, geïnspireerd door de periode in de villa genaamd Les Rhumbs. Op de site van het museum wordt de woning omschreven als een juwelenkist vol cultuur en gebladerte bovenop een klif. Met een Engelse tuin, afgeschermd van nieuwsgierige blikken en het gedruis van de stad.

‘Ik heb de meest geweldige herinneringen aan het huis uit mijn jeugd. Mijn leven, stijl, bijna alles is te danken aan de ligging en de architectuur van de villa. Kijk bijvoorbeeld naar de kleuren van het pleisterwerk, heel zacht roze gemengd met grijs. De twee kleuren bleven mijn favoriete tinten in het naaiwerk. Het huis staat op een klif, in het midden van een vrij groot park met jonge bomen die tegen alle verwachtingen in met mij gegroeid zijn. Het pand keek direct uit op de zee en stond bloot aan alle atmosferische stormen. Net als mijn leven dat niet rustig was’, schreeft de designer in zijn autobiografie Dior by Dior.

Expositie in Granville tot en met november

Granville kocht de villa in 1938 na het industriële faillissement van een deel van de familie Dior en stelde de tuin open voor het publiek. Pas in 1997 werd de villa het Christian Dior Museum en het eerste museum in Frankrijk gewijd aan de modeontwerper. De expositie is een reis door de tijd (begane grond, eerste en tweede verdieping) die ook illustreert hoe het ouderlijk huis van de couturier een wereldberoemd museum is geworden.

Wat er te zien is? Denk aan originele kledingstukken, schetsen en tekeningen uit zijn eerste shows. Maar ook haute couture gemaakt door designers die na zijn dood in 1957 aan het roer van het modehuis stonden.

Christian Dior was een creatief genie

‘De tentoonstelling laat zien wat voor creatief genie en grote couturier hij was. Alles is grotendeels beïnvloed door zijn jeugd in Granville. Het merendeel van de tentoongestelde werken komt uit de collectie van het Christian Dior Museum. Met uitzondering van een aantal bruiklenen van het Kunst- en Geschiedenismuseum van Granville, Villa Montebello in Trouville-sur-Mer en het Museum voor Schone Kunsten van Saint-Lô’, aldus het persbericht over de expo.

De expositie genaamd (en vrij vertaald) ‘De schepping van een genie’ is tot en met 5 november dit jaar te zien.

©Benoit Croisy
©Benoit Croisy
©Benoit Croisy