15-kinderen-18-kangoeroes-en-een-snuiftabakverslaving-de-wildste-feiten-over-de-echte-queen-charlotte-253249
©Netflix

Personages komen en gaan in Bridgerton – denk aan het tumultueuze vertrek van Regé-Jean Page in 2021 – maar Golda Rosheuvels als Queen Charlotte is een constante in de Netflix-hit van Shonda Rhimes. De Duitse prinses die Britse koningin werd heeft nu haar eigen spin-off, met nieuwkomer India Amarteifio die de royal tijdens haar tienerjaren speelt.

Met de recentelijke release van Queen Charlotte: A Bridgerton Story, kijken we terug naar de meest opmerkelijke feiten over het leven en het karakter van de échte vorstin. Van haar obsessie met snuiftabak tot haar passie voor Pomeranians.

Feiten over de echte Queen Charlotte

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Ze was misschien wel de eerste zwarte Britse koningin

Geboren als prinses Charlotte van Mecklenburg-Strelitz in het noordoosten van Duitsland, is er veel (vaak problematische) discussie geweest over de raciale afkomst van de grootmoeder van koningin Victoria en de betovergrootmoeder van koningin Elizabeth II. Met name historicus Mario de Valdes y Cocom gelooft dat zij afstamt van een 13e-eeuwse Portugese vorst en zijn Noord-Afrikaanse minnares, Madragana. Hoewel andere academici de geldigheid van deze genealogie in twijfel trokken, is het de speculatie over Charlottes afkomst die Bridgertons showrunner Chris Van Dusen inspireerde tot de sterk diverse casting in de oorspronkelijke serie. (Koningin Charlotte verschijnt nooit in de Bridgerton-romans van schrijfster Julie Quinn).

Haar hobby’s waren muziek en het verzorgen van buideldieren

Charlotte hield van muziek en huurde Johann Christian Bach, zoon van de legendarische Johann Sebastian Bach, in als haar muziekleraar. Als kind nodigde Queen Charlotte ook Mozart uit om voor haar op te treden, een van de feiten die terugkomen in de Bridgerton-aflevering Shock and Delight. Ook voerde ze vaak muzikale duetten uit met haar man op de fluit en klavecimbel. Ondertussen raakte ze zeer geïnteresseerd in biologie. Ze catalogiseerde planten en richtte een menagerie op die onderdak bood aan de eerste kangoeroes op Britse bodem. Het meest indrukwekkend was dat ze zich aansloot bij de feministische Bluestockings-beweging – met onder meer romanschrijfster Fanny Burney, schrijfster Elizabeth Harcourt en filosofe Margaret Cavendish.

Ze trouwde op het eerste gezicht met haar man

Queen Charlotte arriveerde in Londen om de toekomstige koningin te worden toen ze nog maar zeventien jaar oud was en vrijwel geen Engels sprak. De zeereis vanuit geboorteland Duitsland was nogal stormachtig. Daardoor was de prinses zo ziek dat haar trouwjurk – bezaaid met diamanten – haar niet meer paste en de paarse fluwelen cape van haar schouders viel, zodat de ’toeschouwers evenveel van haar bovenlichaam wisten als de koning zelf’, noteerde schrijver Horace Walpole wrang. Toch trouwde ze op 8 september 1761, slechts zes uur na haar eerste ontmoeting met koning George III, tijdens een ceremonie in de Chapel Royal in St James’s Palace.

Ze was een grote schoothondjesfanaat

Eeuwen voor The Simple Life had koningin Charlotte een voorliefde voor Pomeranians (Dwergkeeshonden). Ze nam er twee mee toen ze naar Engeland verhuisde, genaamd Phoebe en Mercury (die later werden vastgelegd door Thomas Gainsborough in een koninklijk portret). Later schonk ze vaak honden aan haar hovelingen en hield ze haar eigen Pomeranians bij zich in de staatsievertrekken. Haar zoon, koning George IV, en zijn dochter, koningin Victoria, erfden beiden haar liefde voor de soort – waarbij de laatste zelfs een speciaal fokprogramma startte.

Ze had meer dan een dozijn kinderen

Ondanks hun overhaaste bruiloft bleek de verbintenis tussen George en Charlotte minstens 25 jaar lang opmerkelijk gelukkig. De koningin kreeg niet minder dan vijftien kinderen, waarvan er veertien in Buckingham Palace werden geboren. Het was Charlotte die de residentie van de koninklijke familie in Londen veranderde van St James’s Palace in Buckingham Palace – door George III gekocht als Buckingham House in 1762 – evenals Frogmore House in Windsor Park, waar de hertog en hertogin van Sussex in 1792 hun huwelijksreceptie hielden. Nadat de koning door ziekte in zijn latere jaren niet meer kon regeren, bracht zij ook steeds meer tijd met hem door in Kew Palace, waar hij talloze behandelingen met bloedzuigers en ‘geneeskrachtige’ baden onderging.

Haar snuiftabakverslaving is legendarisch

Zoals in Bridgerton naar voren komt, was koningin Charlotte inderdaad verslaafd aan snuiftabak. In Windsor Castle hield ze een speciale kamer vol met gemalen tabak en tegen haar dood in 1818 had ze maar liefst negentig snuifdozen verzameld. Volgens de Royal Collection Trust gebruikte zij de tabak als middel tegen haar frequente hoofdpijn en rekende zij Violet Strasbourg tot haar favoriete melanges: een mengsel van gepoederde rappee, bittere amandelen, ambergris en attarju, dat zij elke ochtend aanvulde met een lepel groene thee.

Ze was de ‘Gossip Girl’ van het hof

Bridgerton’s voorstelling van koningin Charlotte als zeer betrokken bij het koppelingsseizoen is feitelijk correct. George III organiseerde het eerste debutantenbal in 1780 ter ere van de verjaardag van zijn vrouw. Het zogenaamde Queen Charlotte’s Ball werd elk jaar in Buckingham Palace gehouden tot koningin Elizabeth het in de jaren vijftig schrapte. Zelfs toen haar man ziek werd, schreef zij hem brieven over de roddels rond de Ton, waarvan vele te lezen zijn in de Britse koninklijke archieven.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.