waarom-iedereen-het-over-de-nieuwe-netflix-serie-inventing-anna-heeft-205663
©Netflix

Wat als je zo ontzettend graag bij de New Yorkse rich and famous wilt horen? Dan doe je toch gewoon alsof? Dat is precies wat Anna Sorokin, de jonge vrouw die zich voordeed als rijke Duitse erfgename Anna Delvey en de New Yorkse elite honderdduizenden euro’s afhandig maakte, gedaan heeft. De nieuwe Netflix-serie Inventing Anna vertelt haar bizarre geschiedenis.

Inventing Anna op Netflix

Fake it till you make it, maar dan de uit de hand gelopen versie. Zo kun je het verhaal van Anna Delvey het beste omschrijven. De in Rusland geboren Duitse voormalig influencer werd in 2017 in Manhattan opgepakt nadat ze verschillende banken, hotels, restaurants en, vergeet niet, rijke ‘vrienden’ wist op te lichten. Een journalist kwam haar op het spoor en ontmaskerde Anna’s ware identiteit. Laat dat nu geweldig voer zijn voor een intrigerende Netflix-miniserie.

Inventing Anna is het werk van producent en screenwriter Shonda Rhimes, die eerder Scandal en het succesvolle Bridgerton maakte. De hoofdrol van Anna Delvey is weggelegd voor Julia Garner, die voornamelijk bekend is van haar rol in de serie Ozark en daarvoor twee Emmy’s won.

Leven zoals Manhattan’s elite

Hoewel Shonda Rhimes bekend staat om het toevoegen van de nodige glitter, glamour en drama, heeft Inventing Anna dat niet nodig. Anna Delvey leefde in de periode van 2013 tot 2017 een jetsetterbestaan waar menigeen alleen van kan dromen. Zo verbleef ze in de duurste hotels in Manhattan, droeg ze designerkleding van de meest prestigieuze modehuizen en maakte ze geregeld tripjes naar het buitenland.

Inventing Anna op Netflix
©Netflix

Ze wist bevriend te raken met invloedrijke mensen binnen de mode- en kunstwereld, en kreeg het voor elkaar om iedereen voor haar te laten betalen. Er werd nooit getwijfeld aan haar identiteit, totdat er in 2016 langzaam barstjes begonnen te vormen in haar tot dan toe zo perfecte rijkeluizenleventje. Hotelrekeningen werden niet betaald en ze probeerde met man en macht een lening van 22 miljoen dollar af te sluiten voor haar eigen privéclub aan Fifth Avenue.

Dat leidde tot haar arrest in oktober 2017, waarna ze naar Rikers Island, de beruchte New Yorkse gevangenis, werd afgevoerd. Anna’s verhaal werd opgepikt door een New Yorkse journalist, die haar uiteindelijk gaf wat ze altijd al wilde: beroemd worden.

Waar is Anna Sorokin nu?

De grote vraag is natuurlijk: hoe gaat het nu met Anna? Hoewel ze in april 2019 werd veroordeeld tot een celstraf van vier tot twaalf jaar, kwam ze in februari 2021 al vrij. De reden voor haar vervroegde vrijlating? Goed gedrag. Onmiddellijk na haar vrijlating heeft Sorokin haar schulden vereffend. Ze gebruikte een groot deel van de 320.000 dollar die ze van Netflix kreeg voor de rechten op haar levensverhaal om haar schuldeisers terug te betalen.

Julia Garner als Anna Delvey in Inventing Anna
©Netflix

Nadat ze haar schulden had afbetaald, checkte ze in bij een luxe hotel in Manhattan. Daar begon ze weer glamourfoto’s van haar leven op Instagram te plaatsen, van kaviaar en champagne tot uitgebreide shopsessies. Die ‘vrijheid blijheid’ duurde niet lang, in maart 2021 werd Anna gearresteerd door de immigratiedienst wegens het verlopen van haar visum. Ze zou worden uitgezet naar Duitsland (Auf Wiedersehen, Anna!), maar ze heeft via haar advocaat om asiel gevraagd. Momenteel bevindt de con artist zich dus nog altijd in de gevangenis, waar ze in afwachting is van een beslissing over haar immigratiestatus.

Of Anna spijt heeft? Nee, dat niet, zo vertelde ze in een interview met The New York Times. “Ik heb sommige dingen verkeerd aangepakt, maar het was nooit mijn bedoeling om mezelf rijk te liegen. Ik wilde alleen macht.”

De negendelige serie Inventing Anna is nu te zien op Netflix. Hier lees je het onthullende artikel waarop de serie is gebaseerd.