steengoede-miniseries-op-netflix-voor-als-je-geen-zin-hebt-in-meerdere-seizoenen-290717
©Netflix

Iedereen die op zoek is naar een nieuwe serie op Netflix weet: kiezen is niet makkelijk. Al helemaal niet als het merendeel een compleet arsenaal aan afleveringen heeft, verdeeld over meerdere seizoenen. De oplossing? Een miniserie met maximaal tien (of veertien) afleveringen. Kort, bondig en bingewaardig – precies hoe we het graag hebben. Daarom verzamelden wij de elf beste miniseries die op Netflix te vinden zijn.

De beste miniseries op Netflix

Of je nu wel of niet veel geduld hebt, deze steengoede miniseries op Netflix horen op ieders watchlist te staan.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

One Day

Wie een sucker for romance is, kan de serie One Day onmogelijk negeren. We volgen de Britse Emma en Dexter vanaf het moment van hun ontmoeting tot jaren erna, waarbij elke aflevering dezelfde dag is maar dan telkens een jaar later. Zowel lach- als huilbuien gegarandeerd. Heb je One Day gezien en kun je nog meer heartbreak aan? Dan wil je deze soortgelijke series ook zien.

Beckham

Het verhaal van wereldvoetbalster en cultuuricoon David Beckham is er een van ups en downs. In deze vierdelige documentaireserie komt alles voorbij: van zijn nederige begin en zijn voetbalcarrière tot de liefde en zelfs zijn persoonlijke stijl. Ook Victoria Beckham maakt een verschijning (en wist er gelijk een viraal moment van te maken).

The Fall of the House of Usher

Ongekende horror gebaseerd op de werken van Edgar Allan Poe: dat is precies wat je staat te wachten in The Fall of the House of Usher. Geheimen uit de donkere geschiedenis van de familie Usher komen aan het licht wanneer de erfgenamen een voor een omkomen door toedoen van een mysterieuze vrouw uit hun jeugd. Wel een kleine waarschuwing: de serie is zeer bloederig.

Harry & Meghan

Tja, er is natuurlijk heel veel geschreven en gesproken over deze mini-documentaireserie van zes afleveringen. Maar als je een oordeel wil vellen, moet je de afleveringen eerst zelf kijken. Zeker is dat de twee heel goed hebben nagedacht voor ze deze beladen reeks maakten – want zelfs de outfits die Meghan draagt hebben volgens ons een verborgen betekenis.

Halston

Jaren 70-glamour, Studio 54 in zijn hoogtijdagen en een geweldige rol voor Ewan McGregor – meer heb je eigenlijk niet nodig om te weten dat Halston een must-watch is. De door Ryan Murphy gemaakte miniserie gaat over de gelijknamige Amerikaanse ontwerper (gespeeld door McGregor) die razendsnel succes na succes behaalt totdat zijn leven volledig ontspoort.

Alias Grace

Geïnspireerd op de bekroonde roman van Margaret Atwood vertelt deze serie het verhaal van een Ierse immigrant in het negentiende eeuwse Canada die wordt beschuldigd en veroordeeld voor de moord op haar werkgever en diens huishoudster. Ze kan zich echter niets herinneren van de daad. Tien jaar later krijgt ze hulp van een psychiater die moet bepalen of ze ontoerekeningsvatbaar is of niet.

De Twaalf

De Vlaamse dramaserie De Twaalf van Sanne Nuyens en Bert Van Dael gaat over twaalf juryleden die moeten beslissen over het lot van een vrouw die ervan wordt beschuldigd haar beste vriendin en haar eigen dochter te hebben vermoord. Hoewel dat al geen gemakkelijke taak is, blijkt elk lid ook nog eens te kampen met zijn eigen problemen.

MAID

Series die gebaseerd zijn op een waargebeurd verhaal komen vaak net iets harder binnen. Zo ook MAID, een tien afleveringen tellende serie over een jonge moeder (gespeeld door rijzende ster Margaret Qualley) die na een gewelddadige relatie aan de slag gaat als schoonmaakster. Ze doet er alles aan om haar dochter een beter leven te geven. Een harde strijd die ze nooit zal opgeven, koste wat het kost.

Stateless

In de miniserie Stateless volgen we vier vreemdelingen: een vrouw op de vlucht, een moedige vluchteling, een bureaucraat en een vader met problemen. Het viertal treft elkaar in een Australisch immigratiedetentiecentrum. De indrukwekkende serie toont het menselijke drama achter het immigratiebeleid van het land en laat je perplex staan. Met grote namen als Cate Blanchett, Yvonne Strahovski en Dominic West.

The Queen’s Gambit

The Queen’s Gambit was misschien wel de grootste Netflix-hit van 2020. Mocht je de serie nog niet gezien hebben, doe dat dan vanavond nog. Het verhaal gaat over Elizabeth Harmon, kortweg Beth, een wees met een buitengewoon schaaktalent. Het duurt niet lang voordat ze ontdekt wordt en uitgroeit tot een wereldsensatie. De populariteit van de serie ging verder dan het scherm: zo veroverde Beths sixties stijl het modebeeld en raakte schaken zijn stoffige imago voorgoed kwijt.

Unorthodox

Het aangrijpende Unorthodox geeft je een kijkje in de strenge Joodse gemeenschap in Williamsburg, New York. De serie draait om Esther ‘Esty’ Shapiro, een jonge Joodse vrouw die wil breken met de verwachtingen en tradities van haar gemeenschap. Ze weet te ontkomen en vlucht naar Berlijn, waar ze ontdekt dat het leven veel meer te bieden heeft dan haar kleine wereld.

When They See Us

When They See Us vertelt het verhaal van de Central Park Five. Vijf zwarte tieners werden in het voorjaar van 1989 verhoord als verdachten en later onterecht beschuldigd van betrokkenheid bij een verkrachting. Het duurde jaren voordat ze weer op vrije voeten kwamen. Het verhaal is werkelijk hartverscheurend, en het waargebeurde aspect maakt het des te schrijnender. Geen wonder dat When They See Us ook een van de best beoordeelde series op Netflix is.

The Serpent

True crime is een genre waar we maar geen genoeg van lijken te krijgen. Dat verklaart de populariteit van miniserie The Serpent, die vorig jaar op Netflix verscheen. Daarin zien we hoe het seriemoordenaar Charles Sobhray in de jaren zeventig lukt om toeristen in Zuid-Azië om het leven te brengen. Hoewel het verhaal afschuwelijk is, bevat de serie naast bloedstollende scènes ook een heleboel waanzinnige seventies modemomenten.

Unbelievable

Unbelievable is gebaseerd op het waargebeurde, schokkende verhaal van tiener Marie Adler (gespeeld door Kaitlyn Dever).  Nadat ze door een gemaskerde indringer is verkracht in haar eigen huis, doet ze aangifte bij de politie. Haar verhaal vertoont enkele haken en ogen, waardoor ze niet wordt geloofd – zelfs haar eigen familie en vrienden zetten er vraagtekens bij. Twee vrouwelijke detectives stuiten op Marie’s zaak tijdens hun jacht op een serieverkrachter.