bekijk-de-betoverende-trailer-van-de-nieuwe-stijlvolle-netflix-serie-ripley-288646
©Netflix

Netflix tovert The Talented Mr. Ripley – de aangrijpende roman van Patricia Highsmith die de basis vormde voor de film uit 1999 met Matt Damon, Gwyneth Paltrow en Jude Law in de hoofdrollen – om tot een tv-serie met de titel Ripley. Hier is alles wat we tot nu toe weten.

Wie speelt de hoofdrol in Ripley op Netflix?

Andrew Scott, de sexy priester uit Fleabag die onlangs nog het publiek wist te charmeren in The Pursuit of Love en momenteel Oscar-aandacht krijgt voor zijn hartverscheurende rol in All of Us Strangers, neemt de rol van oplichter Tom Ripley op zich in de nieuwe Netflix-show. In de film uit 1999 reist Ripley (gespeeld door Matt Damon) naar Italië om vriendschap te sluiten met Dickie Greenleaf, de zoon van een scheepsmagnaat die zich daar heeft gevestigd met zijn vriendin Marge Sherwood. Wie in de boterzachte Gucci-loafers van Jude Law als Greenleaf stapt? Niemand minder dan Johnny Flynn, terwijl Dakota Fanning klaar is om witte overhemden, midirokken en een reeks uitstekende jassen aan te trekken als Sherwood.

Andrew Scott in Ripley op Netflix
©Netflix

“Er zijn verschillende versies van het personage geweest, waarvan ik sommige heb gezien en andere heb vermeden”, vertelde Scott in oktober 2021 aan Interview. “Als je die beroemde literaire personages speelt, wil je niet alleen maar kopiëren. Ik ben geïnteresseerd in het idee van wat queerness is, en anders-zijn, want daar gaat het volgens mij om. De reden dat hij zo’n interessant personage is, is dat je hem niet helemaal kunt plaatsen. Als Tom Ripley in een homobar zou zijn, weet ik niet zeker of hij daar zou passen. Ik denk ook niet dat hij hetero is. Ik denk dat hij een queer personage is, in de zin dat hij heel anders is. Wat is zijn relatie met seks, of met de dood, of met familie of vrienden? Het is interessant dat een personage de som is van de delen die je niet hoeft te spelen.”

Johnny Flynn als Dickie Greenleaf en Dakota Fanning als Marge Sherwood
©Netflix

Wie spelen er nog meer in?

Naast de hoofdrollen zijn er nog meer sterren te zien in Ripley op Netflix. Ondertussen heeft ook de Italiaanse acteur Pasquale Esposito bevestigd dat hij meedoet aan het project in een bijrol, en muzikant en acteur Eliot Sumner (No Time to Die) zal verschijnen in een terugkerende rol als een vriend van Greenleaf die Ripley steeds meer wantrouwt. Dan is er nog filmlegende John Malkovich, die gezien is op de set in Venetië om scènes te filmen met Scott (grappig genoeg speelde Malkovich zelf de sociopaat in Ripley’s Game uit 2002).

Waar gaat Ripley op Netflix over?

Volgens de officiële beschrijving volgt de serie ‘Tom Ripley, een oplichter die rondscharrelt in het New York van begin jaren zestig die door een rijke man wordt ingehuurd om naar Italië te reizen om te proberen zijn zwervende zoon ervan te overtuigen naar huis terug te keren. Toms aanvaarding van de job is de eerste stap in een complex leven van bedrog, fraude en moord.”

Fans van zowel Patricia Highsmiths roman als Anthony Minghella’s verfilming op groot scherm zullen bekend zijn met wat er vervolgens gebeurt. Nadat hij zich heeft gemengd in het idyllische leven dat Greenleaf en Sherwood samen hebben opgebouwd, raakt Ripley geobsedeerd door de eerste en is hij gekwetst wanneer Greenleaf de voorkeur lijkt te geven aan het gezelschap van zijn socialistische vriend Freddie Miles. Ripley begint Greenleafs kleren te passen en zijn manieren over te nemen, wat hem van zijn stuk brengt en uiteindelijk leidt tot een explosieve confrontatie waarbij Greenleaf wordt gedood.

Andrew Scott, Johnny Flynn en Dakota Fanning
©Netflix

Ripley neemt dan Greenleafs identiteit aan, profiteert van zijn gulle toelage en maakt de innemende Meredith Logue het hof, om vervolgens Sherwood en Miles weer tegen te komen. Terwijl het lijkt alsof hij geen kant meer op kan, bewijst Ripley dat er niets is dat hij niet zou doen om de schijn op te houden.

Wie staat er achter de camera?

Alle acht afleveringen van Ripley zijn geschreven en geregisseerd door Steven Zaillian, die een Oscar won voor het schrijven van Schindler’s List. Andere films die hij heeft geschreven? American Gangster, The Girl with the Dragon Tattoo, The Irishman en Gangs of New York, wat doet vermoeden dat Ripley als Netflix-serie een hardgekookt misdaaddrama in dezelfde trant wordt in plaats van een zonovergoten Italiaanse stoeipartij.

Hoe zien de kostuums eruit?

The Talented Mr Ripley blijft een van de stijlvolste films aller tijden – een zwijmelwaardige parade van zachte gebreide kleding, jassen met luipaardprint en weelderige operacapes. Dat betekent dat de lat erg hoog ligt voor Netflix’ Ripley. Als we afgaan op de eerste reeks foto’s, lijkt het erop dat de nieuwe show veel ingetogener zal zijn op stijlgebied. Maar daarom niet minder chic.

Andrew Scott in Ripley op Netflix
©Netflix

Wanneer verschijnt Ripley op Netflix?

Netflix heeft bevestigd dat Ripley vanaf 4 april 2024 te zien zal zijn op de streamingdienst.

Komen er meerdere seizoenen?

Waarschijnlijk wel. Zaillian wil naar verluidt alle vijf Highsmiths romans over Ripley – The Talented Mr. Ripley, Ripley Under Ground, Ripley’s Game, The Boy Who Followed Ripley en Ripley Under Water – verfilmen voor Netflix. Ze volgen de avonturier terwijl hij van Griekenland naar het Franse platteland, Londen, Salzburg, Berlijn en Tanger reist, met erfgenamen trouwt, schilderijen vervalst en verstrikt raakt in de maffia.

Is er een trailer van Ripley?

Ja, er zijn er twee en ze lijken in niets op wat je misschien had verwacht. Bekijk ze hieronder in hun geheel.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.