deze-9-spaanse-series-op-netflix-wil-je-zien-292935
©Netflix

Welke Spaanse series moet je kijken op Netflix? De keuze is groot, want de Iberische producties hebben de afgelopen jaren een grote vlucht genomen op het platform. En met reden: ze vallen op door hun zonovergoten beelden, verslavende plots en kleurrijke personages. En dan hebben we het nog niet eens over de schoonheid van de taal… Nu de zon weer langzamerhand begint te schijnen in het vroege voorjaar, komt ons verlangen naar goudbruine programma’s weer naar boven. En de streaminggigant heeft dat begrepen. Hier zijn dus de beste Spaanstalige series die je op Netflix kunt kijken voor een verandering van omgeving, vanuit je luie stoel.

De beste Spaanse series op Netflix

Las chicas del cable

Deze serie neemt je mee naar Madrid in de jaren dertig. Als de nationale operator zijn hoofdkantoor in het centrum van de stad opent, proberen honderden jonge vrouwen een baan te krijgen bij het bedrijf dat synoniem staat voor moderniteit. Het verhaal van Las chicas del cable concentreert zich op vier van hen, met zeer verschillende persoonlijkheden en achtergronden: Alba, de vluchtelinge die zich voordoet als iemand anders die Lidia heet; Marga, een verlegen jonge vrouw die haar familie en haar geboortestreek heeft verlaten in de hoop op een beter leven; de lieve Ángeles, wier echtgenoot haar mishandelt; en Carlota, de dochter van een rijke Madrileense familie die geen blad voor de mond neemt. Vanaf het moment dat ze worden aangenomen, vermengt het verlangen naar onafhankelijkheid zich met een dorst naar succes, vriendschap en liefde.

Wat een lol! De Spaanse serie Machos Alfa draait om Luis, Raul, Santi en Pedro, een groep vrienden van in de veertig wiens levens heel verschillend zijn, maar die allemaal één ding gemeen hebben: hun machogedrag. In de loop van het eerste seizoen (dat bestaat uit tien afleveringen van dertig minuten) volgen we dit vrolijke kwartet terwijl zij en hun respectieve partners hun dagelijkse leven leiden, waarbij we met een wrange glimlach toekijken hoe ze hun mannelijkheid in twijfel trekken en hun toxic gedrag leren deconstrueren. Het is een programma dat feminisme en humor met succes weet te combineren.

Las de la última fila (The Girls at the Back)

Net als The Sisterhood of the Traveling Pants neemt deze serie ons mee op een avontuur dat ons herinnert aan de schoonheid en kracht van vriendschappen. Vol Spaanse zonneschijn zet de serie koers naar de kust van Cadiz, waar vijf vrouwen van in de dertig elkaar ontmoeten voor hun vakantie. Er is maar één regel: vergeet je problemen en geniet van het moment, met de hulp van een handvol zelfgekozen uitdagingen. Het is een ontroerende, geestige reis tussen vriendinnen die veel indruk maakt.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

La Casa de Papel

Sinds de uitzending van het eerste seizoen in 2017, heeft de Spaanse serie La Casa de Papel fans verzameld rond een gedurfde roofoverval. Om de overval in de de Nationale Munt uit te voeren, worden acht boeven gerekruteerd. In het tweede seizoen gebeurt hetzelfde, maar dan voor de Bank van Spanje. Hoewel ze hopen hun plan zonder al te veel ophef uit te voeren, loopt de werkelijkheid iets anders. Gevechten, achtervolgingen en spannende liefdesverhalen zijn de orde van de dag. Zowel in de originele serie als in de spin-off Berlin, die ook beschikbaar is op Netflix.

Valeria

Een Spaanse variant van de vrouwensaga’s die we maar al te goed kennen. De serie volgt een schrijfster die op zoek is naar inspiratie. De jonge vrouw in kwestie, Valeria genaamd, is gespecialiseerd in een specifiek genre: erotische literatuur. In de loop van haar brandende avonturen, maar ook van haar verdriet en teleurstellingen, wervelt ze van het ene avontuur in het andere, gesteund door haar beste vriendinnen Carmen, Lola en Nerea.

Sagrada Familia

Gloria, die een duister verleden verbergt, besluit haar leven opnieuw op te bouwen en verhuist met haar baby naar Fuente del Berro, aan de rand van Madrid. Maar ze realiseert zich al snel dat haar buren net zoveel geheimen hebben als zij. De nieuwe relaties die ze aanknoopt, leiden haar al snel terug naar haar oude leven. Deze serie is een productie van Mexicaanse regisseur Manolo Caro, die eerder al de hitserie La Casa de las Flores maakte.

Sky Rojo

Na La Casa de Papel zijn makers Álex Pina en Esther Martinez Lobato terug met Sky Rojo, een snelle serie die de waanzinnige ontsnapping volgt van Coral, Wendy en Gina, drie seksslavinnen op zoek naar vrijheid in de verzengende woestijn van Tenerife. De serie is sexy, wild en explosief. Een Tarantino-achtige escapade met een feministische twist, en een enorme hit op Netflix.

Alta Mar

Stel je voor: een luxueus lijnschip dat van Spanje naar Brazilië vaart in de jaren veertig. Aan boord bevinden zich Carolina en Eva, twee onafscheidelijke zussen, vergezeld door een knappe officier, vele andere passagiers en… een paar lijken. Deze onderzoeksserie heeft drie seizoenen, elk bestaande uit ongeveer twintig afleveringen. Genoeg om je meerdere avonden achter elkaar te vermaken.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue FR.