de-symbolische-betekenis-van-meghan-markles-looks-in-de-netflix-docu-harry-meghan-236832
©Netflix

Het zal je wellicht niet zijn ontgaan dat Meghan Markle en prins Harry terug zijn met een Netflix-documentaire. De zesdelige serie genaamd Harry & Meghan, waarin ze hun persoonlijke verhaal vertellen, zorgt voor veel reuring. Hoewel de onthullende informatie op zichzelf intrigerend is, is ook de manier waarop het stel ervoor kiest om hun verhaal te vertellen opvallend. Dat heeft onder meer te maken met de looks van Meghan Markle in de Netflix-docu, die vaak een symbolische betekenis hebben. Meghan weet als geen ander – zo werd duidelijk in de docuserie – wat de invloed kan zijn van mode.

Looks Meghan Markle in Netflix-docu

Het doel van de Harry & Meghan-docuserie maakt het stel direct aan het begin duidelijk: het koppel wil hun eigen narratief in handen houden en hun kant van het verhaal delen. Waar beter te beginnen dan bij je eigen looks, en deze inzetten als een versterking van je boodschap, moet Meghan hebben gedacht. Zo zien we haar tijdens de sit down-interviews voornamelijk in twee verschillende looks die beide een duidelijk statement lijken te maken: enerzijds een wit ensemble en daarnaast een outfit met als belangrijkste item een zachte, casual kasjmieren trui. Twee verschillende looks die (letterlijk) zachtheid en eerlijkheid uitstralen.

Wit blijft in de gehele docu een rol spelen: in veel scenes draagt Meghan Markle een all-white look bestaande uit een flowy top en wijde pantalon. Witte kleding – en vooral een wit pak – heeft een lange geschiedenis: vrouwen droegen de kleur vaak als symbool van politiek verzet. Een statement dat teruggaat tot de Suffragettes aan het begin van de twintigste eeuw, toen vrouwen opkwamen voor gelijke rechten tussen man en vrouw, waaronder met betrekking tot het vrouwenkiesrecht. Wit in mode staat daarnaast ook voor puurheid en eerlijkheid. Kortom, een eenvoudige look als symbool voor hoop en het intellect van de vrouw.

Daarnaast maakt Meghan veelvuldig een verschijning in een lichtblauwe kasjmieren trui. Het ontwerp heeft een relaxte fit en een casual-chique uitstraling; een klassieke trui met een tijdloze stijl die bijna letterlijk een zachtere en meer toegankelijkere look creëert bij iemand die jarenlang niet toegankelijk kon en mocht zijn.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Meghan and Harry (@archwellorg)

Meghan Markle’s stijl als royal

Natuurlijk kunnen we nooit met zekerheid zeggen dat Meghan inderdaad precies die twee outfits koos om de redenen die we zojuist beschreven. Maar dat de voormalige royal zich bewust is van haar kleding en de boodschap die het uitdraagt, is duidelijk. Zo weten we – mede door de docu – dat Meghan niet zonder na te denken voor een ontwerp koos tijdens een publieke gelegenheid.

Zo vertelt Meghan in de docu dat ze in haar begintijd bij de royal family het lastig vond om haar rol te vinden. Ze stelt dat ze zo min mogelijk wilde opvallen en onderdeel wilde worden van het geheel. Dat deed ze door gebruik te maken van gedempte kleuren als wit, beige en bruin. Zo stelt ze: “Ik wilde nooit op de voorgrond treden of een afleiding zijn. Dus probeerde ik erbij te horen.” Het resulteerde in een lange periode vol ingetogen looks, waar maar weinig kleur aan te pas kwam.

Kleurrijke looks tijdens haar laatste week

Vervolgens deelt Meghan hoe haar modekeuzes veranderde toen ze in maart 2020 haar laatste koninklijke taken in het Verenigd Koninkrijk uitvoerde. Ze liet het ingetogen beige achter zich en koos in plaats daarvan voor outfits in sprekende tinten. Van een blauwe Victoria Beckham-jurk en een knalrood Safiyaa-ontwerp tot een smaragdgroene Emilia Wickstead-capejurk: “Ik droeg veel kleur die week”, lacht Meghan in de docu. “Ik dacht: nu ga ik voor de regenboog.”

Meghans subtiele en toch veelzeggende outfits bevestigen wederom dat mode een krachtig middel kan zijn – eentje waarmee je boekdelen kunt spreken, zonder dat je ook maar een woord te hoeven zeggen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Netflix US (@netflix)