de-9-meest-shockerende-looks-van-royals-die-voor-ophef-zorgden-221091

De woorden ‘shockerende looks’ worden niet direct geassocieerd met de Britse royals, die kleding gebruiken voor diplomatie, symboliek en zichtbaarheid. Er is niets schandaligs aan de kenmerkende kleurexplosies van de koningin, ontworpen zodat haar onderdanen haar tengere gestalte kunnen zien tijdens openbare gelegenheden. Hetzelfde geldt voor de jassen van de hertogin van Cambridge, die een zekere voorspelbare glans geven aan fotomomenten.

Shockerende looks van royals

Maar voordat Kate Middleton een Cambridge werd, maakte ze graag de dansvloer onveilig in de nodige partylooks. Ook prinses Diana was niet immuun voor killer feestjurken die de paparazzi aan het flitsen brachten. Van de avondkledij die ver verwijderd was van het koninklijke protocol tot de distressed jeans gedragen door Meghan Markle, hier zijn de meest shockerende en wenkbrauwverhogende looks van royals door de jaren heen.

De ripped jeans van Meghan Markle

Toen prins Harry en Meghan Markle voor het eerst samen in het openbaar verschenen tijdens de Invictus Games van 2017, richtte de wereld zich op één ding: de gescheurde Mother Denim-jeans van de Suits-ster. Ja, we hadden al denim gezien, dankzij de Zara-obsessie van Kate Middleton, maar deze gescheurde stonewashed spijkerbroek was een nieuwe.

Meghan Markle in ripped jeans
©PA
1/9
Native Share

De ‘revenge dress’ van prinses Diana

Prinses Diana’s beslissing om deze LBD van Christina Stambolian te dragen op het Serpentine zomerfeest in 1994 – op dezelfde avond dat de ontrouw van prins Charles op televisie werd uitgezonden – was geheel onvoorbereid. Ze was van plan Valentino te dragen, maar omdat ze van gedachten was veranderd en er geweldig uit wilde zien, besloot ze voor de off-shoulder optie te kiezen. Het beeld van Diana – parelketting om, glimlach klaar – staat op ieders netvlies. De term ‘revenge dress‘ was geboren.

Prinses Diana in revenge dress
©PA Photos
2/9
Native Share

De gewaagde catwalklook van Kate Middleton

Lees The Palace Papers van Tina Brown om erachter te komen wat prins William echt vond van de doorschijnende jurk die Kate Middleton droeg op de geïmproviseerde catwalk bij een inzamelingsactie, maar dit is de samenvatting. De strapless jurk, die oorspronkelijk als rok was ontworpen en die de beginnende ontwerper Charlotte Todd 30 pond kostte om te maken, werd later voor 125.000 pond geveild.

Kate Middleton op de catwalk
©Getty Images
3/9
Native Share

De doorschijnende rok van prinses Diana

De jonge Lady Diana Spencer kreeg al vroeg een voorproefje van de publieke controle waarmee ze te maken zou krijgen na haar huwelijk met prins Charles. En wel toen een fotograaf haar in 1980 buiten bij haar werkplek, de Young England Kindergarten in Pimlico, fotografeerde. Hoewel de outfit van de toekomstige prinses naar huidige maatstaven ingetogen lijkt, veroorzaakte haar lange rok – die door toedoen van de zon doorscheen – een schandaal toen de beelden in de kranten verschenen.

Prinses Diana in een doorschijnende rok
©Getty Images
4/9
Native Share

De snelle planga van prinses Anne

Net als bij de koningin bestaat de garderobe van prinses Anne uit functionele, klassieke stukken, maar zo nu en dan gooit de prinses ons een sartoriale curveball. Neem bijvoorbeeld haar geliefde Adidas-zonnebril, die Twitter in vuur en vlam zette nadat ze de bril droeg naar de Chelsea Flower Show in 2018. Anne heeft de Matrix-stijl sunnies eigenlijk al sinds ten minste 2008. De prinses werd er toen al mee gespot tijdens de Olympische Spelen in Peking.

Prinses Anne met een snelle planga
©Getty Images
5/9
Native Share

De slipdress van prinses Diana

Diana maakte haar enige verschijning op het Met Gala in 1996, een paar maanden nadat haar echtscheiding eindelijk officieel was gemaakt. De royal droeg een look die de modegeschiedenis in zou gaan. Zo bezocht ze het prestigieuze evenement in een marineblauwe Dior-slipdress die alle koninklijke protocollen overtrad.

Prinses Diana in slipdress
©Getty Images
6/9
Native Share

De Poltimore-tiara van prinses Margaret

Wat haar huwelijksjuwelen betreft, brak prinses Margaret met de traditie tijdens haar huwelijk met de graaf van Snowdon in 1960. Hoewel het gebruikelijk is voor Windsor-bruiden om een familiestuk te dragen, kocht Margaret haar Poltimore-tiara bij Christie’s in 1959. De tiara was in 1870 ontworpen door Garrard. De vorige eigenares, Lady Poltimore, droeg het bij de kroning van koning George V in 1911.

Tegenwoordig kennen we de Poltimore het beste als de tiara die Margaret droeg toen zij in 1962 naakt in de badkuip van haar appartement in Kensington poseerde voor haar echtgenoot. Na Margarets tragisch vroege dood in 2002 werd de afbeelding door Snowdon vrijgegeven, waarna de koninklijke familie de afbeelding uit de lucht heeft laten halen.

Prinses Margaret met de Poltimore tiara
©Bettmann/Getty Images
7/9
Native Share

De trui met schapenprint van prinses Diana

Diana droeg deze knusse Warm & Wonderful-trui – met een enkel zwart schaap tussen een wollige witte kudde – naar een polowedstrijd in 1981, slechts een maand voor haar huwelijk met Charles. Het is echter pas jaren later, nadat geruchten over hun gespannen huwelijk de ronde deden, dat de trui voorpaginanieuws werd. De kranten zagen het als bewijs dat Diana nooit echt het gevoel heeft gehad dat ze bij de Windsors hoorde.

Tegenwoordig bevindt het ontwerp zich in de permanente collectie van het V&A. Het merk Rowing Blazers werkte samen met Warm & Wonderful om het ontwerp voor Emma Corrin na te maken voor haar rol in The Crown. Diana’s andere controversiële knitwearmoment? Haar keuze voor een zalmkleurige Gyles and George-trui met de sloganI’m A Luxury Few Can Afford‘ om op de foto te gaan met een jonge William en Harry.

Prinses Diana in trui met schapenprint
©Getty Images
8/9
Native Share

De rollerdiscolook van Kate Middleton

In de jaren na haar afstuderen werd Kate regelmatig gefotografeerd in Londense nachtclubs zoals elke andere twintiger. Het is echter de outfit die ze droeg voor een nachtelijke rolschaatsavond die de meeste krantenkoppen haalde. De toen 26-jarige Kate combineerde groenblauwe pailletten met een mosterdkleurige hot pants en fuchsia beenwarmers om rond te cruisen in de Renaissance Rooms in Londen, met als doel geld in te zamelen voor een kinderziekenhuis in Oxford.

Kate Middleton in rollerdisco-look
©Getty Images
9/9
Native Share

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.