baby-reindeer-is-een-overweldigend-succes-alles-wat-je-wil-weten-over-de-netflix-serie-296160
©Netflix

Er zijn de afgelopen jaren genoeg komische, of op zijn minst semi-komische, series geweest die over bloedserieuze onderwerpen gingen. Van Fleabag tot Michaela Coels I May Destroy You. De nieuwe serie van Richard Gadd, Baby Reindeer – een serie over een jonge komiek die te maken krijgt met een stalker – past precies in dit rijtje. Netflix serie Baby Reindeer heeft momenteel een score van 97 procent op Rotten Tomatoes en heeft al veel stof doen opwaaien, lofbetuigingen opgeleverd voor de cast (in het bijzonder voor de doorbraak van Nava Mau) en menig Google-zoekopdracht in de trant van ‘Is Netflix serie Baby Reindeer echt waar?’ in gang gezet. Mocht je er zelf nog niet ingedoken zijn, lees dan hieronder alles wat je wil weten over de veelbesproken serie.

Waar gaat ‘Baby Reindeer’ over?

Baby Reindeer draait om een worstelende komiek en barman genaamd Donny (gespeeld door Richard Gadd). Wanneer hij een radeloze vrouw genaamd Martha (gespeeld door Jessica Gunning) ontmoet in de bar waar hij werkt, biedt hij haar een kopje thee aan van het huis. Deze kleine daad van vriendelijkheid ontketent bij Martha al snel een obsessie. Dit resulteert in het sturen van honderden e-mails per dag. Tegelijkertijd worstelt Donny om een echte relatie met zijn vriendin, een trans therapeut genaamd Teri (gespeeld oor Nava Mau), te laten werken. Naarmate de serie vordert, leert het publiek stukjes van zijn achtergrond. In het bijzonder zijn geschiedenis als overlevende van herhaaldelijk seksueel misbruik onder invloed van drugs. Zijn geschiedenis suggereert dat Donny al met veel duisternis te maken had, lang voordat hij Martha ontmoette.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Is ‘Baby Reindeer’ gebaseerd op een waargebeurd verhaal?

Ja. De Netflix-serie is gebaseerd op Gadd’s echte ervaringen met stalking en seksueel misbruik. De serie is ontwikkeld uit een one-man show, Reindeer. Deze maakte Gadd over zijn stalker voor het Edinburgh Fringe Festival in 2019 (dat later een Olivier Award-winnend toneelstuk werd in het Londense Off-West End). Een onbekende vrouw die beweert de inspiratiebron achter Martha te zijn, heeft gezegd dat ze juridische stappen overweegt wegens laster. Gadd heeft op Instagram Stories kijkers gevraagd om niet te speculeren over de identiteit van de personages in Baby Reindeer, want “dat is niet de bedoeling van onze show”.

Wie zijn de sterren van ‘Baby Reindeer’?

De prestaties van Gadd en Gunning zijn zeer geprezen. Maar vooral Nava Mau als Teri heeft veel lof gekregen. De in Mexico City geboren en in San Antonio opgegroeide 31-jarige actrice en filmmaakster kwam vanuit een bescheiden start bij haar huidige rol in Baby Reindeer. Ze vertelde dit onlangs aan Autostraddle: “Ik kwam in de industrie door een korte film die ik schreef, regisseerde, produceerde en waar ik in speelde met een GoFundMe budget. En ik heb me nog nooit zo levend gevoeld als op die set. Ik probeer altijd terug te keren naar die puurheid.” Mau’s genuanceerde vertolking heeft in het bijzonder de aandacht gevestigd op de moeilijkheden die sommige transvrouwen ervaren. Ook heeft ze haar hoop uitgesproken op uitgebreidere verhaallijnen: “Ik zou graag het levensverhaal van een transvrouw willen horen zonder de schaamte van anderen,” zei ze eerder deze maand. “In onze tijd is een groot deel van het dagelijks leven voor veel transgenders gebaseerd op schaamte en veroordeling door anderen.”

Hoeveel afleveringen van ‘Baby Reindeer’ zijn er?

Er zijn momenteel zeven afleveringen van Baby Reindeer op Netflix, wat het volledige eerste seizoen van de show is.

Komt er een tweede seizoen van ‘Baby Reindeer’?

Het lijkt onwaarschijnlijk, zelfs gezien het grote succes. Ten eerste komt het verhaal min of meer tot een einde. (Geen spoilers hier; dat zouden we je niet aandoen.) En ten tweede lijkt het erop dat Gadd verder is gegaan met nieuwe projecten. Volgens een persbericht van de BBC werkt Gadd aan een tien jaar durende serie met de voorlopige titel Lions. Deze zal zich afspelen in Glasgow en gaat over twee vrienden die ruzie krijgen en dan weer bij elkaar komen. Na het succes van Baby Reindeer kan Gadd bijna zeker rekenen op een groot publiek voor zijn volgende project.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.