5-documentaires-op-netflix-over-onze-planeet-die-iedereen-gezien-moet-hebben-251003
©Hans van Brakel, Vogue Nederland, mei 2023

Verandering in ons doen en laten is noodzakelijk om de planeet te redden, van de manier waarop we consumeren tot volledig overschakelen naar duurzame mode. Vogue tipt vijf natuurdocumentaires op Netflix die iedereen gezien zou moeten hebben.

De beste natuurdocumentaires op Netflix

Van het alom geprezen A Life on Our Planet van Sir David Attenborough tot het confronterende Seaspiracy en zijn voorloper Cowspiracy, deze natuurdocumentaires op Netflix zetten je geheid aan het denken.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

David Attenborough: A Life on Our Planet

Als iemand gezien heeft hoe mooi de aarde is, dan is het David Attenborough wel. Na een jarenlange carrière als bioloog stortte hij zich op het maken van documentaires, met als een van de meest recente voorbeelden A Life on Our Planet. Hij beschrijft het als zijn witness statement; met zijn 97 jaar is hij getuige van hoe klimaatverandering de aarde heeft uitgeput. Attenborough biedt een toekomstvisie voor hoe we de planeet kunnen redden.

Kiss the Ground

De sleutel in de strijd tegen klimaatverandering en voor het behoud van de planeet? Dat is de grond van onze aarde, concluderen activisten, wetenschappers en betrokken beroemdheden in deze documentaire. Hoe? Door middel van regeneratieve landbouw, een productiemethode waarbij natuurlijke hulpbronnen worden versterkt in plaats van uitgeput. The solution is right under our feet.

Seaspiracy & Cowspiracy

Seapiracy duikt diep in de verwoesting van het mariene ecosysteem en neemt daarbij de visserij onder de loep. Het probleem gaat verder dan overbevissing, zo ondervinden de makers van deze docu. Seaspiracy gezien? Kijk dan ook zijn voorganger, Cowspiracy, waarin de misstanden in de bio-industrie worden blootgelegd.

Rotten

Het is geen geheim dat de voedselindustrie een enorme impact heeft op het klimaat. Dat vraagt om hervormingen van de manier waarop we produceren en consumeren. Docuserie Rotten belicht in elke aflevering een ander deel van de levensmiddelensector, zoals de avocadohandel en de chocolade-industrie. De makers onthullen onsmakelijke feiten en twijfelachtige praktijken. Van Rotten staan er twee seizoenen op Netflix.

Night on Earth

Als wij slapen, is de natuur wide awake. Deze miniserie op Netflix laat de schoonheid zien van het nachtleven op onze planeet. Met behulp van de nieuwste technologie weten de makers prachtige details vast te leggen, zoals jagende leeuwen, vliegende vleermuizen en nog veel meer waanzinnige natuurverschijnselen. Je kijkt je ogen uit.