vogues-talent-to-watch-jesper-vervoort-perfectionisme-begin-ik-steeds-meer-los-te-laten-243151
©Sam Morsink

In Vogue’s Talent to Watch spreken we creatievelingen die de toekomst van mode en cultuur vormgeven. Wat deze groep kenmerkt, is dat ze uiterst creatief en onconventioneel zijn. Zij bepalen de toekomst. Dit keer: artiest en kunstenaar Jesper Vervoort (25), beter bekend als Jespfur, een van zijn aliassen. Je zou hem ook kunnen kennen als de voorman van Weak Moves, een van de meest veelbelovende postpunkbands in Nederland.

Vogue’s Talent to Watch: Jesper Vervoort

De liedjes die Jesper maakt zijn sterk autobiografisch en doordrenkt van een stuk melodrama dat eenlingen uit een kleine stad kunnen herkennen. “Opgroeien in een stad als Helmond is interessant. Het is makkelijk jezelf te ondermijnen om te voorkomen dat je doelwit wordt van pesterijen. Omdat er weinig ruimte is om jezelf te kunnen zijn word je sneller een kopie van je omgeving. Van jongs af aan verzette ik me hiertegen. Dit deed ik door mezelf te accepteren en mijn eigen interesses te hebben, zoals BMX rijden en een hoop verschillende mensen te ontmoeten uit diverse (sub)culturen. Toch mis ik af en toe het bos naast het huis waar ik ben opgegroeid.”

Nooit meer iets missen van Vogue.nl? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste fashion- en beautynieuws.

Schrijfproces

“Ik ben heel kritisch over wat ik maak. De basis van veel nummers begint met een riff of mantra-like geluid van een paar seconden waar ik dan urenlang naar luister. Ik moet er echt de hele nacht naar kunnen luisteren. Soms isoleer ik me volledig van de buitenwereld om ervoor te zorgen dat geen enkel extern effect invloed heeft op de muziek. Het wordt dan een soort dialoog tussen mij en de muziek. Met Weak Moves is dat anders, dan kom ik met een opzet en geven mijn bandleden hun eigen draai aan de stukken.

Ik wil als ik zestig ben nog naar mijn muziek kunnen luisteren en precies weten wat ik op dat moment voelde, als een soort geluidstatoeage. Ik moet daarom naar de meest eerlijke plek komen tijdens het maken. Maar in hoeverre is iets pure self als we allemaal dezelfde zuurstof inademen, vraag ik me soms af. Iedereen heeft dezelfde bron, dus je moet meer inward treden om iets te maken wat écht origineel is.”

Jesper Vervoort

Conceptuele denker

“Mijn inspiratiebronnen? Alles.” Jesper wijst om zich heen. “Van de zon die nu naar binnen schijnt, mensen die geluid aan het maken zijn tot de lucht. Ik probeer altijd sense te vinden en in het onbewuste te graven. Maar soms moet je ook gewoon tevreden zijn. Door gewoon veel te maken en alles wat je aantrekt ’te sponzen’ kun je ontdekken wat je probeert te zeggen met je kunst. Nu ik steeds meer bewust ben van mijn creatieve proces merk ik dat er vaak een rode draad verschijnt in alle verschillende dingen die ik maak. Zo’n moment van; ‘Ah, thats what I’m saying’.”

Onvolledige dingen

De succesvolle EP van Weak Moves genaamd Geodesic werd januari 2023 uitgebracht via Jespers eigen label FVR. “Ik heb een specifieke voorkeur voor alles, weet heel goed wat ik wel en niet tof vind. Een nummer van het album, Remind, gaat over dat ik geen alcohol drink. Ik heb deze keuze drie jaar geleden gemaakt om nóg bewuster bezig te kunnen zijn met de dingen die ik maak. Mijn perfectionisme begin ik wel steeds meer los te laten. Alsnog denk ik van ‘oh, ik had liever dit of dat willen doen’, maar nu laat ik dingen sneller voor wat ze zijn. Ik begin steeds meer te waarderen dat onvolledige dingen karakter maken.”