6-nederlandse-podcasts-die-je-in-de-zomer-van-2022-wilt-luisteren-216769
©ANP

Waar podcasts eerst je ding moesten zijn, zijn luistershows anno 2022 vergelijkbaar met tv-programma’s: er is voor ieder wat wils. Of je nu houdt van Nederlandse podcasts waarin lange verhalen worden verteld, inclusief verschillende stemacteurs en geluidseffecten, of het heerlijk vindt om even flink te lachen – of heel erg je best moet doen om je lach in te houden, mocht je je in het openbaar bevinden – tijdens een talkshow.

Dan is er ook nog een enorm scala aan onderwerpen dat wordt aangesneden: van vrouwen- tot misdaadzaken en van duurzaamheid in de mode tot de verdwijning van de pizza bij McDonald’s (voor de liefhebbers: ja, die podcast bestaat).

Je favoriete genre podcasts vinden

Dat betekent niet dat je favoriete genre snel gevonden is. Ik heb maanden tegengestribbeld wanneer ik podcasttips kreeg (‘niks voor mij, geen geduld voor’), totdat ik stuitte op De moord op Patrick en een wereld vol misdaadverhalen voor me openging. Nu ben ik hooked en grijp ik ieder vrij moment aan om ‘eventjes’ een aflevering te luisteren.

Nederlandse podcasts

Ben jij er dus nog niet helemaal uit wat voor podcast je voorkeur heeft of ben je gewoon toe aan nieuw luistervoer? We zetten zes uiteenlopende, Nederlandse podcasts op een rij, die het luisteren waard zijn.

Naakt op een kleedje

Vrouwen zijn misschien wel vaker naakt op een kleedje te zien in musea dan dat ze er als maker vertegenwoordigd worden. Om daar verandering in te brengen maken Heske ten Cate en Yuki Kho de podcast Naakt op een kleedje, een alternatieve rolodex vol vrouwelijke makers. Dit doen ze niet alleen, iedere aflevering staat er een bijzondere vrouwelijke gast (Tatjana Almuli, Stephanie Afrifa) centraal die geïnterviewd wordt over een kunstwerk van een vrouwelijke maker.

Beluister de podcast via Spotify.

De Bas en Fiona Show

Altijd al een kijkje achter de schermen in de modewereld willen nemen? Modejournalist Fiona Hering en stylist Bastiaan van Schaik geven je precies dat. In gesprek met industry insiders belichten ze luchtige en zwaardere onderwerpen: van de trashy bruiloft van Kourtney Kardashian en Travis Barker tot de erotisering van mannelijke modellen in editorials.

Beluister de podcast via Spotify of Apple Podcasts.

Grijs gebied

Als de politie écht geen andere mogelijkheid ziet om een zwaar misdrijf op te lossen, is er nog een laatste strohalm: de inzet van undercoveragenten. Maar er is ook kritiek op deze tactiek en dan met name op de omstreden Mr. Big-methode. Want: hoe ver mag een agent gaan? Volkskrant-journalist Elsbeth Stoker duikt in deze podcast in de schimmige wereld van infiltratie, misleiding en het ontlokken van bekentenissen.

Beluister de podcast via Spotify.

Over tijd

In deze driedelige podcast neemt muziekartiest Carolien Borgers je mee in de wereld van eitjes invriezen. Waarom zou je hier voor kiezen? Hoe verloopt het proces? Zelf onderging Borgers dit traject op 34-jarige leeftijd, heeft ze hier spijt van? Door vragen te stellen aan gynaecologen in Nederland en België en intieme gesprekken te voeren met vrouwen over het krijgen van kinderen op latere leeftijd, gaat ze op zoek naar antwoorden.

Beluister de podcast via Apple Podcasts.

De H van hetero

Dit is kortgezegd een podcast voor iedereen die het overzicht is kwijtgeraakt in de letters die de LGBTQIA+ gemeenschap omvatten. Lang gezegd: hosts Solange Dekker en Luuk Dresen slaan een brug tussen de queer community en de ‘gewone’ hetero cis-mannen en -vrouwen. Alle vragen worden beantwoord: ook de vragen die misschien gevoelig liggen of onbedoeld dom zijn. Waar staan al die letters voor? En vooral: wie schuilen er achter? Wat betekent het voor iemand om ‘niet gewoon hetero’ te zijn? Met gasten als Maxim Hartman, Tanja Jess en Lisa van Ginneken van D66.

Beluister de podcast via Spotify.

Darmstad FM

Tina de Bruin gaat in deze podcast – of moeten we zeggen: dit radioprogramma – in het holst van de nacht in gesprek met BN’ers over hun schaamte. Zo praat ze met Carice van Houten over ‘kookwokeness’ en vertelt Soy Kroon over schaamte voor zijn lichaamsdelen. Kortom: een ideale plek waar bekende Nederlands even mens kunnen zijn.

Beluister de podcast via Apple Podcasts.