wat-je-moet-weten-over-de-begrafenis-van-koningin-elizabeth-ii-223747
©Alamy

Groot-Brittannië neemt een periode van nationale rouw in acht na het overlijden van koningin Elizabeth II op 8 september 2022. Deze periode duurt tot zeven dagen na de begrafenis van koningin Elizabeth op maandag 19 september. De nieuwe koning Charles III heeft bevestigd dat de dag van de begrafenis een nationale vrije dag is.

Op donderdag 15 september stond het publiek tot 30 uur in de rij om de kist van de koningin te passeren. Charles sprak namens de koninklijke familie een dankwoord uit voor de condoleances uit de hele wereld na de dood van zijn moeder. “De koninklijke familie is diep geroerd door de wereldwijde respons en genegenheid voor de koningin, nu de mensen samen met hen rouwen om het verlies van Hare Majesteit.”

Lees hieronder hoe het Verenigd Koninkrijk afscheid neemt van haar langst regerende monarch.

Aanloop naar begrafenis van koningin Elizabeth

De koningin lag in Westminster Hall, waar haar kist bleef tot de ochtend van haar staatsbegrafenis op 19 september.

Op zondag 11 september reisde de kist van Balmoral, waar de koningin op 8 september overleed, naar het Palace of Holyroodhouse in Edinburgh. De volgende dag voegden de koning en andere leden van de koninklijke familie zich bij een processie om de kist naar de St Giles’s Cathedral te brengen. Daar bleef de kist van de koningin vervolgens staan, zodat het Schotse volk de gelegenheid kreeg zijn respect te betuigen.

Op dinsdagmiddag 13 september werd de kist per RAF-vliegtuig van de luchthaven van Edinburgh naar Buckingham Palace gebracht. De volgende middag werd de koningin op een kanonwagen van de King’s Troop Royal Horse Artillery naar het paleis van Westminster gedragen. Daar leidde de aartsbisschop van Canterbury een korte dienst, bijgewoond door de koning en leden van de koninklijke familie. Onder hen de nieuwe prins en prinses van Wales en de hertog en hertogin van Sussex.

Staatsbegrafenis in Westminster Abbey

De begrafenis van koningin Elizabeth vindt plaats in Westminster Abbey. Dezelfde historische kerk waar zij in 1947 trouwde met prins Philip en waar zes jaar later haar kroning plaatsvond. Op de ochtend van 19 september werd de kist op de State Gun Carriage van de Royal Navy naar Westminster Abbey gedragen voor de begrafenis. De koning, leden van de koninklijke familie en leden van de koninklijke huishouding volgen de kist in processie. Op de preekstoel staat de aartsbisschop van Canterbury.

Tegen het einde van de dienst klinkt de Last Post, gevolgd door twee minuten stilte. Het volkslied sluit de staatsbegrafenis om 12:00 uur af. Na de dienst wordt de kist van de koningin teruggebracht naar de State Gun Carriage voor een processie naar Hyde Park Corner. Wederom met de koninklijke familie nogmaals achter zich aan. Bij Wellington Arch gaat de kist verder per staatslijkwagen om naar Windsor te reizen.

Wanneer de kist Windsor bereikt, vormt er een laatste stoet die richting St George’s Chapel gaat voor de plechtige dienst. De dienst begint om 16:00 uur. Daarna wordt de kist van de koningin neergelaten in de Royal Vault, de koninklijke grafkelder. Aan het einde van de dienst klinkt het volkslied. Later die avond vindt een private begrafenis plaats in de King George VI Memorial Chapel.

De laatste rustplaats van de koningin

Na de begrafenis reist de kist per lijkwagen naar haar laatste rustplaats, St George’s Chapel in Windsor Castle. Daar wordt de koningin samen begraven met haar overleden echtgenoot, prins Philip, met wie ze 73 jaar samen was. De kapel is het decor geweest van koninklijke familiegelegenheden. Waaronder het huwelijk van de hertog en hertogin van Sussex in 2018, het huwelijk van prinses Eugenie met Jack Brooksbank later datzelfde jaar, en recentelijk de begrafenis van prins Philip op 17 april 2021.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.