kates-schitterende-staatsdinerlook-is-een-ode-aan-zowel-de-queen-als-prinses-diana-232144
©Getty Images

Kate Middleton heeft haar eerste black tie-optreden als prinses van Wales gehad. Bij een staatsbanket voor president Cyril Ramaphosa van Zuid-Afrika verscheen ze in een witte capejurk van Jenny Packham. De jurk, versierd met glinsterende kralen en een boothals, was een ingetogen, maar toch modieuze keuze voor een avond in Buckingham Palace.

Eerste staatsdiner Kate Middleton als prinses van Wales

Het eerste wat opvalt is de bijzondere zogeheten Lover’s Knot Tiara. Het is een favoriet van de prinses – ze heeft hem bij verschillende gelegenheden gedragen – en tegelijk een betekenisvol accessoire. Oorspronkelijk was de Lover’s Knot Tiara in 1913 van koningin Mary, afkomstig van House of Garrard. Het kroonjuweel is gemaakt van diamanten en negentien hangende parels in zilver en goud.

De tiara behoorde uiteindelijk toe aan koningin Elizabeth II, die hem uitleende aan haar schoondochter, prinses Diana. Door Diana’s explosieve roem werd het een van de beroemdste tiara’s uit de geschiedenis. (Hoewel zij er misschien niet zoveel plezier aan beleefde als het publiek: naar verluidt was hij zo zwaar dat ze hoofdpijn kreeg na het dragen ervan.) Een foto van Diana die de diadeem draagt met een witte, met parels bezette Catherine Walker-look in 1989 wordt beschouwd als een van de meest iconische beelden van de overleden prinses.

Ode aan koningin Elizabeth

Toen Kate Middleton in 2011 trouwde met prins William – veertien jaar na Diana’s overlijden – gaf koningin Elizabeth het diadeem door aan de jonge royal. Kate’s tiara was overigens niet het enige sieraad dat een eerbetoon was aan de koninklijke vrouwen voor haar: om haar pols droeg ze een parelarmband die toebehoorde aan de Queen, die in september overleed.

Ze accentueerde haar vergulde ensemble met twee insignes. De eerste is het insigne van de Royal Victorian Order, een wit geëmailleerd Maltezer-kruis met een Tudor-kroon, dat de toenmalige hertogin van Cambridge in 2019 ontving van koningin Elizabeth ‘voor diensten aan de vorstin’. De tweede is de gele Royal Family Order of Queen Elizabeth II, die wordt verleend aan vrouwelijke leden van de Britse monarchie.

Kate’s verschijning op het staatsdiner markeert een van de meest glamoureuze koninklijke momenten in jaren, nadat dergelijke grootse bijeenkomsten in 2020 en 2021 werden opgeschort vanwege de pandemie.

Kate in een jurk van Jenny Packham tijdens staatsdiner
©Getty Images

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.