11-romantische-details-van-prins-william-en-kates-bruiloft-die-je-gemist-hebt-210651

Dertien jaar na de bruiloft van prins William en Kate Middleton staan Kate’s Alexander McQueen-trouwjurk, haar Cartier Halo-tiara – geleend van de koningin – en de kus op het balkon van Buckingham Palace in het collectieve geheugen gegrift. Maar kleinere, sentimentele details van de speciale dag ben je misschien vergeten. Vogue blikt daarom terug op de meest romantische details van de bruiloft van prins William en Kate ter ere van hun trouwdag.

Romantische details van prins William en Kate’s bruiloft

De bruid eert een traditie in ere gehouden door prinses Diana

Het is verre van een gewone bruiloft, maar Kate en William blijven trouw aan veel van de tradities. Neem bijvoorbeeld something old, something new, something borrowed en something blue voor de bruid. Haar Alexander McQueen-jurk is iets nieuws, maar wel gemaakt volgens een eeuwenoude kanttechniek. Het geleende is de Cartier Halo-tiara van de koningin. Tot slot laat Kate een discreet blauw lint in haar jurk naaien, net als de overleden moeder van de bruidegom, Diana, 30 jaar eerder had gedaan.

De trouwjurk van Kate Middleton
©Getty Images
1/11
Native Share

Kate’s oorbellen zijn een verwijzing naar haar familie

De oorbellen van de bruid, een geschenk van haar ouders op haar trouwdag, knipogen naar Kate’s kindertijd. Ze zijn ontworpen door Robinson Pelham en voorzien van diamanten eikels en eiken, geïnspireerd op de bomen bij het huis van de familie in Berkshire. Eikels en eiken komen ook voor in het familiewapen van Middleton.

Kate Middleton draagt een tiara op haar bruiloft
©Getty Images
2/11
Native Share

Kate’s trouwring volgt de koninklijke traditie

Hoewel de bruidegom ervoor kiest om zelf geen trouwring te dragen – een beslissing die volgens paleismedewerkers te maken heeft met “persoonlijke voorkeur” – loopt de bruid terug door het gangpad van Westminster Abbey met een nieuwe gouden ring om. Kate’s ring is gemaakt van Welsh Clogau goud dat aan de koningin toebehoorde, in overeenstemming met een oude koninklijke traditie.

Prins William doet de ring om Kate's vinger
©Getty Images
3/11
Native Share

De bloemenkransen van de bruidsmeisjes zijn een knipoog naar de Middletons

William en Kate kiezen vier bloemenmeisjes: Lady Louise Windsor, het oudste kind van prins Edward; Margarita Armstrong-Jones, de kleindochter van prinses Margaret; Grace van Cutsem, de dochter van vriend van het paar, Hugh van Cutsem; en Eliza Lopes, kleindochter van de hertogin van Cornwall. Hoewel de familie van de bruid niet vertegenwoordigd is, dragen de meisjes allemaal een bloemenkrans in het haar. Naar verluidt naar het model van Carole, de moeder van Catherine, op haar trouwdag in 1980.

Pippa Middleton tijdens de bruiloft van William en Kate
©Getty Images
4/11
Native Share

Kate’s boeket is een eerbetoon aan William

Het boeket van de bruid is samengesteld uit bloemen die vele koninklijke huwelijken hebben gesierd. Mirte, afkomstig van een struik die koningin Victoria in Osborne House had geplant, is in het boeket verwerkt. Net als bloemen uit het bruidsboeket van koningin Elizabeth uit 1947, naast lelietjes-van-dalen en hyacinten. De liefste bloem in het boeket is misschien wel de sweet William – een duidelijke knipoog naar haar aanstaande echtgenoot.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

In overeenstemming met een andere traditie, die door de overgrootmoeder van de bruidegom, de koningin-moeder, in het leven was geroepen, wordt Kate’s boeket na het huwelijk op het graf van de onbekende strijder in Westminster Abbey gelegd. Deze traditie werd door de koningin-moeder in 1923 in het leven geroepen, als een knipoog naar haar broer Fergus, die in de Eerste Wereldoorlog was gesneuveld.

Kate en William in de koets tijdens hun bruiloft
©Getty Images
5/11
Native Share

Het koppel is meer dan alleen man en vrouw

De koningin maakt William en Kate de hertog en hertogin van Cambridge op hun trouwdag. Maar dat zijn niet de enige nieuwe bijnamen waarmee ze Westminster Abbey verlaten. Hare Majesteit benoemt het pasgetrouwde stel ook tot Graaf en Gravin van Strathearn, in Schotland en dicht bij de plaats waar het paar elkaar ontmoet als studenten aan de universiteit van St Andrew’s, en tot Lord en Lady Carrickfergus.

Prins William en Kate lopen naar het altaar
©Getty Images
6/11
Native Share

De bomen die het gangpad versieren staan nu in de tuin van prins Charles

De gotische abdij versieren is geen sinecure. Om de grootse locatie een persoonlijk tintje te geven, kiezen William en Kate voor bekleding met Engelse seizoensbloemen, geplukt van de koninklijke landgoederen, allemaal in neutrale kleuren. Shane Connolly, de artistiek directeur van de bloemen voor de gelegenheid, zei destijds dat het de bedoeling was dat de abdij er “pretentieloos, eenvoudig en natuurlijk” uitzag. Een weerspiegeling van dat “Catherine een plattelandsmeisje in hart en nieren is en dat het paar samen de best of British is”. De acht bomen – zes esdoorns, twee haagbeuken –  zijn geplant in het Welshe huis van prins Charles in Myddfai.

De bruiloft van prins William en Kate
©Getty Images
7/11
Native Share

Het stel vertrekt in stijl

Na de ceremonie springt het pasgetrouwde stel in een cabriolet. Die is door vrienden met ballonnen versierd om zich van de middagreceptie in Buckingham Palace naar Clarence House te begeven. De Aston Martin is een geschenk van de koningin en prins Philip aan hun oudste zoon, prins Charles, voor zijn 21ste verjaardag.

Kate en William in de trouwauto na hun bruiloft
©Getty Images
8/11
Native Share

Prins Harry’s outfit heeft een sentimentele touch

Als eerbetoon aan hun rol in het Britse leger dragen prins William en zijn getuige, prins Harry, elk een uniform. De bruidegom draagt het uniform van de Irish Guards, terwijl zijn jongere broer voor het uniform van een kapitein van de Blues and Royals kiest. De jasjes zijn op maat gemaakt en van een lichter garen dan normaal. Dat van prins Harry gaat zelfs tegen de militaire traditie in door een zakje te hebben. Een plek waar hij de trouwring van de bruid veilig kan opbergen voor de ceremonie.

Prins Harry en prins William op Williams bruiloft
©Getty Images
9/11
Native Share

Het koppel kiest voor bijzondere muziek

De bruid en bruidegom kiezen voor liederen met een persoonlijke touch. Kate loopt het gangpad af met I Was Glad, een lied dat geschreven werd voor de kroning van koning Edward VII en gezongen werd bij de kroning van koning Georges V en VI en koningin Elizabeth II.

Guide me, O Thou Great Redeemer, wordt gezongen door de congregatie (de eerste keer op een koninklijk huwelijk), net als op de begrafenis van prinses Diana. Het lied is misschien beter bekend als Bread of Heaven – en als een Welsh rugby volkslied (William is beschermheer van de Welsh Rugby Union).

Een tweede uit Wales afkomstige hymne, Love Divine, All Loves Excelling, werd zes jaar eerder gezongen op het huwelijk van prins Charles en Camilla. Tenslotte kiezen de aanstaande Cambridges voor Jerusalem.

William en Kate tijdens de ceremonie
©Getty Images
10/11
Native Share

De bruidegom regelt de huwelijksreis 

Zoals blijkt uit de persoonlijke accenten en knipogen naar de tradities van haar eigen familie, speelt Kate een centrale rol bij de organisatie van haar eigen huwelijksdag. Ze is echter niet betrokken bij de planning van de huwelijksreis. In plaats daarvan neemt de toen 28-jarige bruidegom het op zich om hun vakantie te organiseren. Hij neemt zijn nieuwe bruid mee naar de Seychellen.

Kate en William in de koets tijdens hun bruiloft
©Getty Images
11/11
Native Share

 

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.