deze-europese-royals-staan-op-de-gastenlijst-bij-de-kroning-van-charles-iii-252810
©ANP Foto

De kroning van koning Charles III vindt plaats op 6 mei 2023. In vergelijking met de 8.000 mensen die in 1953 aanwezig waren bij de kroning van Elizabeth valt het wat in het niet, maar toch: de gastenlijst bestaat uit zo’n 2.200 genodigden. Voor wie het zich afvraagt: déze Europese royals zijn zaterdag bij de kroning aanwezig.

Aanwezige royals bij de kroning van koning Charles

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Ons eigen koningshuis

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima kondigden in april aan dat zij ook te gast zullen zijn bij de kroning. Het paar bracht eerder in 2018 een staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk en Willem-Alexander werd in 2019 opgenomen in de Orde van de Kousenband (de hoogste ridderorde). Ook waren ze in september bij de uitvaart van ‘The Queen,‘ dus hun aanwezigheid bij de kroning komt niet al een verrassing. Prinses Amalia en prinses Beatrix zijn op vrijdagavond wel op de receptie van Buckingham Palace, maar niet bij de kroning op zaterdag.

Koning Willem-Alexander en Maxima samen met de queen zijn ook aanwezig bij de kroning
©Getty Images

Prins Albert II en prinses Charlene van Monaco

In januari waren prins Albert en prinses Charlene van Monaco de eerste niet-Britse royals die hun aanwezigheid bij de kroning van koning Charles bevestigden. Albert – die in 2006 al eens het dorpje Poundbury bezocht – vertelde People destijds dat hij “zeker wist dat het een ongelooflijke en zeer ontroerende ceremonie gaat worden”.

Prins Albert II en prinses Charlene van Monaco zijn te gast bij de kroning van charles III
©Getty Images

Koning Felipe VI en koningin Letizia van Spanje

De Spaanse koning en koningin bevestigden eveneens in april dat ze de kroning van Charles zouden bijwonen. Het paar werd in 2017 door koningin Elizabeth II ontvangen voor een staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk. In 2022 bezochten Letizia en Charles nog de Spaanse galerij in Auckland Castle (in County Durham). Charles woonde in 2004 ook het huwelijk van de Spaanse royals bij in Madrid, en koning Felipe werd net als Willem-Alexander in 2019 in de Orde van de Kousenband opgenomen.

Koning Felipe VI en koningin Letizia van Spanje
©Getty Images

Kroonprins Frederik en kroonprinses Mary van Denemarken

Koningin Margrethe van Denemarken kan de kroning niet bijwonen vanwege haar recente rugoperatie. Haar zoon en erfgenaam, kroonprins Frederik, zal samen met zijn vrouw Mary namens haar gaan. Koningin Margrethe ontving de Kate Middleton in Kopenhagen tijdens haar bezoek in 2022.

Kroonprins Frederik en kroonprinses Mary van Denemarken zullen te gast zijn bij de kroning
©Getty Images

Koningin Anne-Marie, kroonprins Pavlos van Griekenland

De Britse koninklijke familie heeft nauwe banden met de voormalige Griekse koninklijke familie. Dat loopt via prins Philip, wiens eerste neef wijlen koning Paul was. Koningin Anne-Marie, kroonprins Pavlos en kroonprinses Marie-Chantal zullen te gast zijn bij de kroning van Charles III.

Koningin Anne-Marie, kroonprins Pavlos en kroonprinses Marie-Chantal van Griekenland zullen aanwezig zijn bij de kroning
©Getty Images

Koning Carl XVI Gustaf en kroonprinses Victoria van Zweden

De Zweedse koning Carl XVI Gustaf zal de kroning bijwonen met zijn dochter, kroonprinses Victoria. De royals verwelkomden eerder de prins en prinses van Wales (dat zijn William en Kate Middleton) tijdens hun bezoek aan Zweden in 2018.

Koning Carl XVI Gustaf en kroonprinses Victoria van Zweden bij de kroning van charles III
©Getty Images

Koning Philippe en Koningin Mathilde van België

De Belgische royals zullen ook hun gezicht laten zien bij de kroning van Charles. Koning Filip en koningin Mathilde hebben nauwe banden met het Verenigd Koninkrijk, aangezien hun dochter prinses Elisabeth vroeger in Wales naar de kostschool ging.

Koning Philippe en Koningin Mathilde van België samen zullen aanwezig zijn bij de kroning van Charles
©Getty Images

Kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit van Noorwegen

Het is nog niet zo lang geleden dat kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit van Noorwegen door prins William en Kate Middleton werden ontvangen op Windsor Castle. Voor de kroning keren zij terug naar het Verenigd Koninkrijk. Charles was zelf, in 2001, aanwezig bij het huwelijk van William en Kate in Oslo.

Kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit van Noorwegen samen met de Prins en Prinses van Wales
©Getty Images

Henri, Groothertog- en Maria Teresa, groothertogin van Luxemburg

Ook de groothertog Henri van Luxemburg en zijn echtgenote Maria Teresa, groothertogin van Luxemburg zullen aanwezig zijn bij de kroning van Charles III. Vorige week trouwde hun dochter Alexandra van Luxemburg nog, dus het is een feestelijke maand voor de royals van Luxemburg.

Henri, Groothertog- en Maria Teresa, Groothertogin van Luxemburg
©ANP

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.