het-verjaardagsweekend-van-de-noorse-prinses-ingrid-alexandra-18-is-begonnen-en-prinses-amalia-is-erbij-214687

Ze was eigenlijk al op 21 januari jarig, maar pas dit weekend viert de Noorse prinses Ingrid Alexandra haar achttiende verjaardag – die uiteraard werd uitgesteld vanwege coronarestricties, Amalia weet er alles van. En over de Nederlandse prinses gesproken: onze ‘eigen’ achttienjarige kroonprinses zal dit weekend, samen met haar vader koning Willem-Alexander en moeder koningin Máxima, aanwezig zijn bij één van de festiviteiten op Noorse bodem. Al zijn ze zeker niet de enige royals die op de gastenlijst prijken. Wij vertellen je alles wat je wil weten over de koninklijke birthday bash van de oudste dochter van kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit van Noorwegen.

©ANP
De Noorse prinses Ingrid Alexandra

Noorse prinses Ingrid Alexandra achttien jaar

Waar twee weekenden geleden Groot-Brittannië nog volledig in het teken stond van koninklijke festiviteiten (rondom het platinum jubileum van The Queen), vieren dit weekend de Noorse royals uitbundig feest. De komende dagen haalt prinses Ingrid Alexandra van Noorwegen haar achttiende verjaardag in, maar dat de festiviteiten ietwat verlaat zijn, betekent niet dat de Noren minder groots uitpakken.

In tegendeel: donderdagavond trapte het Noorse koninklijk huis de verjaardag van de oudste dochter van kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit af met een feestelijk diner in de Deichman-bibliotheek in Oslo, georganiseerd door de Noorse regering. Voor de gelegenheid droeg de prinses, die aan de arm van de Noorse premier Jonas Gahr Støre de rode loper betrad, een witte jurk van de Filipijnse modeontwerpster Monique Lhuillier.

©ANP
Prinses Ingrid Alexandra met de Noorse premier Jonas Gahr Støre

Naast de prinses was ook heel haar gezin aanwezig: samen met haar broer Sverre Magnus, haar halfbroer Marius Borg Hoeiby – die dezelfde moeder, maar een andere vader heeft – haar moeder kroonprinses Mette-Marit en vader kroonprins Haakon nam ze een moment om het Noorse volk te begroeten, voordat ze met het selecte gezelschap binnen van een uitgebreid diner genoot.

©ANP
Prinses Ingrid Alexandra met haar gezin

Prinses Amalia op de gastenlijst

Het koninklijke etentje is echter pas de eerste festiviteit van het weekend. Zo volgt er op vrijdagavond nog een galadiner, ditmaal niet georganiseerd door de regering, maar door de grootouders van de Noorse prinses: koning Harald en koningin Sonja van Noorwegen. Een feestje van royals, voor royals, kunnen we wel stellen, want op de gastenlijst prijken verschillende leden van Europese koninklijk huizen – onder wie ook ons eigen koningspaar én prinses Amalia. En dat is best bijzonder, want de trip naar het Scandinavische land wordt voor Amalia haar eerste officiële reis als Prinses van Oranje.

De oudste dochter van koningin Máxima en koning Willem-Alexander zal wellicht kampen met de nodige zenuwen, maar haar moeder heeft er vooral heeft veel zin in, zo liet ze donderdagavond weten. Naar eigen zeggen kijkt de koningin er “enorm naar uit” om samen met haar dochter – en man, uiteraard – op reis te gaan. “Het is gewoon heel gezellig toch?” Ook heeft ze er de volste vertrouwen in dat haar dochter het hartstikke goed zal doen. “Het zal wel bijzonder zijn. Het is iets wat zij altijd heeft verwacht dat een keer zou gebeuren, dus dat komt wel goed.”

Naast de Nederlandse leden van het koningshuis zouden onder anderen ook de twintigjarige prinses Elisabeth van België, kroonprins Frederik en kroonprinses Mary van Denemarken en de Spaanse koning Felipe op de lijst staan.

Noors koninklijk huis

De Noorse Ingrid Alexander is de oudste dochter van kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit. Haar opa en oma zijn koning Harald en koningin Sonja van Noorwegen. De prinses werd op 21 januari 2004 in Oslo geboren. Afgelopen januari vierde zij dus haar achttiende verjaardag.

Net als Amalia zal Ingrid Alexandra nu ze officieel volwassen is steeds meer koninklijke taken op zich nemen. Afgelopen maanden maakte ze officieel kennis met de Noorse regering – zoals we dat ook hier in Nederland bij Amalia zagen – en bezocht ze het parlement en de opperrechter van het hooggerechtshof. De prinses krijgt naar verluidt binnenkort zelfs haar eigen kantoor in het koninklijk paleis in Oslo, waar ze zich in de toekomst kan terugtrekken voor haar koninklijke werkzaamheden.