iconische-film-barbarella-krijgt-remake-met-sydney-sweeney-in-de-hoofdrol-227280
©ANP

Wie durft een rol op zich te nemen die vroeger door Jane Fonda werd vertolkt? Sydney Sweeney, that’s who. De doorgebroken Euphoria-ster maakt zich klaar om de hoofdrol te spelen in een campy remake van Barbarella. De originele film, geregisseerd door Fonda’s toenmalige echtgenoot Roger Vadim, is geïnspireerd op een stripreeks van de Franse auteur Jean-Claude Forest uit het begin van de jaren 60 en heeft een cultaanhang ontwikkeld sinds hij in 1968 flopte. In 2018 werd voor het eerst gefluisterd over een nieuwe film nadat Dynamite Entertainment de strip opnieuw had uitgegeven.

Sydney Sweeney in ‘Barbarella’ remake

Wat we kunnen verwachten van Sydney Sweeney als Barbarella? Laten we beginnen met het plot. Eigenlijk zinloos om te proberen het uit te leggen, maar we doen het toch. De titelheldin (Fonda), een breedgeschouderde ‘astronavigatrix’, reist in de 41ste eeuw naar verre planeten om ‘een positronische straal’ terug te halen van schurk Durand Durand, van wie de bewoners van de aarde vrezen dat hij hem zal gebruiken om massavernietiging te veroorzaken.

Qua karakter is Barbarella – die de wereld als een en al vrede en liefde ervaart – naïef tot op het punt van komische absurditeit, vooral als het gaat om seks (door mensen in het jaar 40.000 afgeschaft). Een bijzonder beroemde scène uit de film: Barbarella’s ervaring met Durand Durands dodelijk buitensporige machine, bedoeld om hartstoppende orgasmes bij zijn slachtoffers teweeg te brengen. (Herinner je je Cassie’s reuzenrad-scène in Euphoria?)

Jane Fonda als Barbarella
©Shutterstock
Paco Rabanne droeg bij aan de garderobe van de originele film uit 1968.

Futuristische kostuums

De kostuums in Barbarella leunden op modieuze trends uit de jaren 60 en inspireerden talloze ontwerpers na de release van de film. Zo knipoogden Jean Paul Gaultier en Nicolas Ghesquière in verschillende collecties expliciet naar Fonda’s garderobe. Paco Rabanne ontwikkelde een space-age jurk voor de film, terwijl kostuumontwerper Jacques Fonteray zich verder liet inspireren door de catwalks van het Franse modehuis. Wat de coolheidsfactor van Barbarella verder verhoogd? Anita Pallenberg in de rol van De Grote Tiran.

Het zal echter nog wel even duren voordat Sydney Sweeney als Barbarella een paar go-go boots aantrekt. De opnames voor het volgende seizoen van Euphoria starten begin 2023, terwijl Madame Web momenteel in productie is, met de 25-jarige in een nog te onthullen rol. Genoeg tijd dus voor Paco Rabanne’s Julien Dossena om de kostuums te maken.

Een scène uit Barbarella
©Moviestore/Shutterstock
Anita Pallenberg speelde een schurk in 'Barbarella'.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.