femi-is-de-nieuwe-nederlandse-must-see-film-met-joy-verberk-en-yannick-jozefzoon-in-de-hoofdrol-227008
©Arran & Jules, Vogue Nederland, oktober 2022

Femi is een van de nieuwe films van eigen bodem met een hoog must-see gehalte. Vogue sprak met hoofdrolspelers Joy Verberk en Yannick Jozefzoon over de psychologische thriller waarin ouderschap, schuld en racisme centraal staan.

Joy Verberk en Yannick Jozefzoon over ‘Femi’

Femi is het speelfilmdebuut van regisseur-scenarist Dwight Fagbamila en draait om de instabiele twintiger Dennis. Wanneer hij zijn eerste kindje verwacht, wordt hij geconfronteerd met het onverwerkte verlies van zijn Nigeriaanse vader. Dennis wordt gespeeld door Yannick Jozefzoon, bekend van All You Need is Love en Tom Adelaar, waarvoor hij werd genomineerd voor een Gouden Kalf. Joy Verberk, die een hoofdrol had in de prijswinnende film Gluckauf, speelt de zwangere ex-vriendin van Dennis.

Voor de rol van getroebleerde twintiger moest Yannick Jozefzoon veel afvallen: “Tot ik 55 kilo woog. En dat moest twee keer, want na de eerste keer kwam corona. Vijf dagen nadat we begonnen met shooten moesten we stoppen, acht maanden later moest ik dus weer.” Die uitgemergelde look hielp zijn tegenspeler Joy Verberk met haar acteerspel: “Hij was zo kwetsbaar, wat bij mij de juiste emoties uitlokte.”

Verberk transformeerde zelf ook. Ze speelt een hoogzwangere vrouw. “Ik had het heel warm door die grote buikprothese. Maar daar was ik juist blij mee, want zo voelde ik me oncomfortabel, net zoals zwangere vrouwen zich kunnen voelen. Ik probeerde anders te bewegen, om de zwangerschap overtuigend te laten lijken. Bijvoorbeeld een motor van zijn standaard halen, dat gaat heel anders met zo’n buik. Zelf ben ik nooit in verwachting geweest, dus ik vroeg de vrouwen op de set die wel die ervaring hadden, bijvoorbeeld: beweeg ik zo goed?”

Speelfilmdebuut van Fagbamila

Fagbamila maakt fictiefilms met een persoonlijk uitgangspunt. Daarbij put hij inspiratie uit zijn vaderloze jeugd in Eindhoven en zijn Nigeriaanse roots. Zijn afstudeerfilm Babatunde ging over de drie werelden in het traditionele Afrikaanse geloof: die van de doden, de levenden en de ongeborenen. 

Zijn speelfilmdebuut bouwt daarop voort. Dennis schakelt namelijk een voodoopriester in om hem te vervloeken. Hij hoopt zo in contact te komen met zijn ongeboren kind. De film onderzoekt op die manier het grensgebied tussen de Nederlandse en de Nigeriaanse cultuur, het verleden en de toekomst en het leven en de dood. “Ik heb wel gekke dingen moeten filmen, joh”, zegt Jozefzoon. “Ik kan daar niet te veel over zeggen, maar ik moest bijvoorbeeld in de winter het water in. Dat wil je niet. Maar ik ben van: niet klagen, maar dragen. Dus ik deed de Wim Hof-methode: hyperventileren. Dat werkte wel.”

Femi is te zien vanaf 29 september.

In Vogue’s Paris Issue vertellen meer Nederlandse helden over films van eigen bodem die dit najaar in de bioscoop verschijnen. Lees meer in het oktobernummer dat nu in de winkels ligt.