waan-je-in-parijs-met-deze-7-films-en-series-die-zich-afspelen-in-de-franse-hoofdstad-225232
©Netflix

Paris is always a good idea“, zei Audrey Hepburn ooit en we geven haar geen ongelijk. Deze week zijn alle ogen gericht op de Franse hoofdstad dankzij de Couture Fashion Week waar Chanel en Dior hun nieuwe couturecollecties van lente/zomer 2023 al showden. Naast de coutureshows behoefte aan meer Parijs-inspiratie? Er zijn genoeg films en series die zich afspelen in Parijs. Van klassieke films zoals La Vie en Rose en Amélie tot series als het typische ‘you-hate-it-or-love-it‘ spektakel dat Emily in Paris heet – dit zijn onze favorieten.

Films en series die zich afspelen in Parijs

Film | Amélie | Kopen of huren via YouTube

Denk je aan romantisch Parijs, dan denk je aan Amélie. De Franse romcom van Jean-Pierre Jeunet speelt zich af in de pittoreske wijk Montmartre, waar de jonge vrouw Amélie (gespeeld door Audrey Tautou) woont. Op een gegeven moment besluit ze andere mensen gelukkig te maken door kleine dingen voor ze te doen. Is het een veel te geromantiseerde weergave van het leven in Parijs? Ja, dat is het zeker. Maar juist dat zorgt ervoor dat deze film een plek in je hart verovert.

Serie | The Eddy | Netflix

Dompel je onder in het Parijse muziekleven met The Eddy. De Netflix-serie, een productie van de Oscarwinnende regisseur Damien Chazelle (bekend van onder meer La La Land), vertelt het verhaal van een voormalige jazzpianist uit New York die een jazzclub in Parijs begint. Hij raakt betrokken met gevaarlijke criminelen terwijl hij worstelt om zijn club, zijn band en zijn tienerdochter te beschermen.

Film | Midnight in Paris | Pathé Thuis

Parijs staat niet alleen bekend als de city of lights, maar ook als stad van de liefde. In de bekroonde film Midnight in Paris van Woody Allen brengt hoofdrolspeler Gil (Owen Wilson) samen met zijn verloofde en haar ouders een bezoek aan Parijs. Een ding: hij is niet gelukkig. Op een nacht wordt hij op magische wijze getransporteerd naar het Parijs van de jaren 20, waar hij ontmoetingen heeft met mensen als Hemingway, Dalí en Picasso.

Serie | L’Agence: L’immobilier de luxe en famille | Netflix

Benieuwd naar de wondere wereld van luxe vastgoed in Frankrijk en daarbuiten? Dan mag deze realityserie bovenaan je watchlist komen te staan. We volgen de familie Kretz en hun high end-vastgoedbedrijf in Parijs, terwijl ze klanten helpen bij het kopen en verkopen van de meest adembenemende huizen. Een soort Selling Sunset, maar dan de Parijse editie.

Film | La Vie en Rose

La Vie en Rose vertelt het hartverscheurende levensverhaal van de legendarische Edith Piaf, vertolkt door Marion Cotillard. Het leven van de Franse chansonnière kent de hoogste pieken, maar ook de diepste dalen. Ze verliest haar eerste kind, haar grote liefde komt om bij een vliegtuigongeluk en ze raakt verslaafd aan drank en drugs. Het leverde Cotillard een Oscar op voor beste actrice – volledig terecht, want haar prestatie in de biopic is uitmuntend.

Serie | Emily in Paris | Netflix

Een overgeromantiseerd Parijs, clichés en extravagante mode – dat is hoe we Emily in Paris het beste kunnen omschrijven. In de serie verhuist de Amerikaanse Emily (Lily Collins) naar de Franse hoofdstad voor haar werk. Een droom die uitkomt, zo lijkt. Hoewel ze geen woord Frans spreekt, niet in de smaak valt bij haar collega’s en verstrikt raakt in een love triangle, blijft ze altijd optimistisch. Het derde (én vierde) seizoen is inmiddels onderweg.

Film | La Haine | Pathé Thuis

Een groter contrast met Emily in Paris bestaat geloof ik niet. La Haine is een rauwe zwart-witfilm uit 1995 van de rebelse filmmaker Mathieu Kassovitztoont. We zien een dag uit het leven van drie vrienden (Vincent Cassel, Hubert Koundé en Saïd Taghmaoui) uit de Parijse banlieus, waar de politie keihard optreedt tegen de voortdurende dreiging van oproer en vandalisme. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal.