the-crown-wie-was-kelly-fisher-de-ex-verloofde-van-dodi-fayed-275877
©Getty Images

De eerste afleveringen van het zesde seizoen van The Crown richt zich op de relatie van Dodi Fayed met twee vrouwen: prinses Diana, gespeeld door Elizabeth Debicki, en Kelly Fisher, gespeeld door Erin Richards. Laatstgenoemde is, zoals de kijker snel ontdekt, de verloofde van Fayed, tot grote afkeuring van zijn vader, die haar “de golddigger” noemt. The Crown staat bekend zijn verhaallijnen te baseren op echte gebeurtenissen, waarvan er veel nauwelijks afwijken van de werkelijkheid. Maar in het geval van Kelly Fisher: wat is feit en wat is fictie?

Kelly Fisher, de ex-verloofde van Dodi Fayed

Kelly Fisher en Dodi Fayed ontmoetten elkaar voor het eerst in juli 1996. Fisher was een model dat de covers van Elle en W had gesierd. Hij was een internationale playboy die naar verluidt een toelage van 400.000 pond per maand ontving van zijn vader, Harrods-eigenaar Mohamed Al Fayed. In februari deed Fayed een aanzoek in het Beverly Hills Hotel in Los Angeles. “Hij was verliefd op haar en overlaadde haar met aandacht”, vertelde een vriend datzelfde jaar aan de Daily Mail. “Binnen korte tijd was ze ervan overtuigd dat ze ook verliefd op hem was.” Fisher zei dat ze 9 augustus als trouwdatum hadden vastgesteld.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Echter, de dag na de hypothetische bruiloft verscheen er een foto in de Britse tabloids van prinses Diana en Dodi die kusten op de familiejacht van de Fayeds. Hierdoor, beweerde Fisher, kwam ze erachter dat haar verloving voorbij was. De week erna klaagde ze hem aan.

De rechtszaak

Fishers rechtszaak haalde internationale krantenkoppen, zowel in de tabloids als in meer prestigieuze kranten. ‘Diana stal mijn man, nu wil ik een miljoen’, stond in de Australische Daily Telegraph, terwijl The Mirror in Londen koos voor ‘Je bent een klootzak, Dodi’. Tijdens een persconferentie legde Fishers advocaat Gloria Allred haar zaak tegen Dodi uit, die Allred een “kikker in prinsenkleding” noemde. Ze beweerden dat Dodi Fisher 500.000 dollar bood om haar modellencarrière terug te schroeven. “Fayed vertelde haar dat zijn familie zich schaamde voor het feit dat zijn verloofde werkte, beweert de rechtszaak”, meldde de Los Angeles Times destijds.

Fisher legde uit dat ze Dodi probeerde te bellen nadat de foto’s van hem en Diana uitlekten. Maar “op een gegeven moment kreeg Fisher abrupt te horen door een familielid dat ze niet meer moest bellen”, aldus de Los Angeles Times. Het model zei ook dat hoewel Dodi haar 60.000 dollar betaalde, een andere cheque van 200.000 dollar geweigerd werd. Ze eiste vervolgens de resterende 440.000 dollar, evenals juridische kosten en schadevergoeding. Toen een journalist haar vroeg of het ooit goed zou komen tussen haar en Dodi, antwoordde Fisher: “Nee.”

Explosieve beweringen

Michael Cole, een woordvoerder van Harrods, verwierp haar claims. “We vertrouwen op het gezonde verstand van het Britse en Amerikaanse volk om deze ontwikkeling te beoordelen voor wat het is. Als er een dagvaarding wordt uitgevaardigd, zullen de advocaten van de heer Fayed in Los Angeles op de juiste manier reageren”, zei hij.

Het model verkocht vervolgens haar verhaal aan Rupert Murdoch van tabloid News of the World. Ze deed explosieve beweringen, waaronder dat ze seks had met Dodi op een van zijn jachten slechts enkele uren voordat hij vertrok om Diana te ontmoeten op een andere boot in de buurt.

Wist Diana ervan? De beroemde societyverslaggever Dominick Dunne schreef in Vanity Fair dat het onwaarschijnlijk was. “Ik denk dat Diana niet wist dat Kelly Fisher op een andere familiejacht zat, wachtend op heimelijke bezoeken van Dodi, met wie ze bijna een jaar een relatie had. Diana had zo’n situatie al eerder meegemaakt in haar huwelijk met prins Charles.”

Kelly Fisher in The Crown

Na het fatale ongeval van prinses Diana en Dodi Fayed trok Fisher haar rechtszaak in. Details over het dramatische einde van hun relatie kwamen echter opnieuw naar boven in 2008, toen een transcript van een telefoongesprek tussen Fisher en Dodi werd vrijgegeven bij het Royal Courts of Justice tijdens een officieel onderzoek naar de dood van prinses Diana. “Je hebt me zelfs naar St. Tropez gevlogen”, vertelde Fisher aan Dodi in het transcript, “om op een boot te zitten terwijl je de hele dag Diana verleidde en mij de hele nacht neukte.” Ze bleef hem confronteren tijdens het gesprek: “Ik begrijp het niet”, zei ze, “hoe we de ene dag verliefd zijn en dan… Waarom doe je me dit aan?”

“Hou op! We zijn uit elkaar, Kelly”, reageerde Dodi. In 2007 getuigde Fisher voor de rechtbank dat ze zelfs op die dag nog steeds pijnlijk bedrogen voelde. “Ik ben het zat dat mensen zeggen dat ik een leugenaar ben. Ik voelde me erg verraden. Het is vernederend om te moeten bewijzen dat iemand met je wilde trouwen”, zei ze.

Hoewel nooit officieel is bewezen hoeveel overlap er was tussen Kelly Fisher en prinses Diana, is het duidelijk dat de maker van The Crown, Peter Morgan, deze verhaallijn uit seizoen zes grotendeels heeft gebaseerd op beschuldigingen van affaires en ontrouw in het echte leven, waardoor een al tragische situatie nog pijnlijker wordt.

Kelly Fisher huilend
©Getty Images

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.