wilde-prinses-diana-verhuizen-naar-californie-zoals-in-the-crown-wordt-gesuggereerd-275691
©Getty Images

In het zesde seizoen van The Crown bespreken prinses Diana (Elizabeth Debicki) en Dodi Fayed (Khalid Abdalla) de stortvloed aan media-aandacht die ze hebben gekregen sinds hun relatie openbaar werd. “Ze doen alsof ze je vriend zijn, maar ze schrijven belediging na belediging”, zegt Diana over de pers. “Ik wil gewoon weg. Opnieuw beginnen. Verhuizen naar een ander land, ergens zoals…” Dodi maakt haar zin af: “Californië?”

The Crown is historische fictie, waarbij het merendeel van de plot ontleend is aan gebeurtenissen uit het echte leven. Volgens zijn deze gedramatiseerd. Maar hoe zat dat in dit geval? Wilde Diana echt weg uit het Verenigd Koninkrijk en verhuizen naar Californië, weg van het Britse volk, haar familie en zoons?

Prinses Diana naar het buitenland

Prinses Diana had inderdaad de wens om in het buitenland te gaan wonen. “Er bestaat geen twijfel over dat ze op dit moment op zoek was naar een nieuwe richting in haar leven”, zei haar broer, Charles Spencer, in zijn lofrede op haar begrafenis. “Ze sprak eindeloos over weggaan uit Engeland, vooral vanwege de manier waarop de kranten haar behandelden.”

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

In het officiële onderzoek van de Metropolitan Police naar de dood van prinses Diana stelt haar zus, Lady Sarah McCorquodale, hetzelfde. “Diana had het erover gehad om in Amerika of Frankrijk te gaan wonen, maar dat waren slechts opties”, zei ze tegen de onderzoekers. “Ze had onze broer Charles naar het buitenland zien vluchten vanwege de paparazzi en dit sprak haar aan”, zei ze. Charles en zijn gezin woonden een tijdje in Kaapstad.

Britse royals in Californië

Vooral de Verenigde Staten – met in het bijzonder Californië – leken prinses Diana aan te spreken, omdat ze daar immens populair was. Tegelijkertijd zou ze dan een oceaan verwijderd zijn van de Britse roddelbladen. Toch werden deze plannen nooit werkelijkheid. Maar wel voor een andere royal: haar zoon prins Harry.

Net als zijn moeder wilde prins Harry met zijn vrouw Meghan Markle uit Engeland weggaan om aan de persaandacht te ontsnappen. “Wat als we minstens een deel van elk jaar ergens ver weg kunnen doorbrengen, nog steeds werkend voor de koningin, maar buiten het bereik van de pers?”, schreef Harry in zijn autobiografie.

In eerste instantie was het een keuze tussen Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika voor het stel, omdat het allebei Gemenebestlanden zijn die nauwe banden hebben met het Verenigd Koninkrijk. Maar nadat ze de koninklijke familie officieel hadden verlaten, kozen ze voor het land dat Harry’s moeder ook overwoog: Amerika. “We vonden een huis. Scherp geprijsd. Net aan de kust, buiten Santa Barbara. Veel ruimte, grote tuinen, een klimrek, zelfs een vijver met koikarpers”, aldus Harry. Ze kochten het huis in de zomer van 2020 en wonen er nog steeds.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.